Eleveld

Plaats
Buurtschap
Aa en Hunze
Drenthe

Eleveld

Terug naar boven

Status

- Eleveld is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Rolde.

- De buurtschap heeft een eigen postcode (9456) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats.

- De buurtschap heeft ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Eleveld ligt rond de gelijknamige weg. De buurtschap ligt Z van de stad Assen, ZW van het dorp Rolde, WNW van het dorp Ekehaar, NO van het dorp Hooghalen en O van de A28.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Eleveld 2 huizen met 15 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap 9 huizen met ca. 20 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De NAM heeft plannen voor gaswinning in Eleveld.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Eleveld, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over de Broekstreek, die de kernen Amen, Ekehaar, Eldersloo, Eleveld en Geelbroek omvat. Niet te verwarren met het niet ver Z hiervan, Z van Westerbork gelegen streekje de Broekstreek.

- Belangenorganisatie: - "De Boermarke is in Drenthe een oud begrip, en dateert uit vroegere jaren toen de landerijen bij een dorp nog gemeenschappelijk bezit waren, die door de Boermarke werden beheerd. Het bestuur van Boermarke Eleveld-Geelbroek bestaat uit 3 volmachten. De Boermarke is in het bezit van een "boerhoorn". Hier werd vroeger veel op geblazen ter aankondiging van boerwerken. Het werk van de Boermarke bestaat tegenwoordig in hoofdzaak uit: het verhuren van het jachtveld; het beheren van gemeenschappelijke landbouwwerktuigen, zoals een veewagen en een landrol. Uit de geldmiddelen zijn voorheen vaak schenkingen en bijdragen gedaan aan algemene voorzieningen in de buurtschappen, zoals o.a. verharding van wegen, onderhoud van zandwegen. Tegenwoordig worden de opbrengsten hoofdzakelijk uitgekeerd aan de grondeigenaren. De Boermarke is ook in het bezit van enkele oude films. ledere 10 jaar wordt er in opdracht van de Boermarke een film gemaakt over het boermarkegebied."

Reactie toevoegen