Balloo

Plaats
Dorp
Aa en Hunze
Drenthe

balloo woning hans en griet 1902 [640x480].jpg

Balloo Woning Hans en Griet 1902

Balloo Woning Hans en Griet 1902

Balloo

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Balloo.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Balloo.

Terug naar boven

Status

- Balloo is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Rolde.

- Onder het dorp Balloo valt ook de buurtschap Balloërveld (hoewel dat een eigen postcode heeft en daarmee formeel een aparte woonplaats is).

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Baal of Bal. Een inwoner van dit dorp is een Baller.

Terug naar boven

Ligging

Balloo ligt O van Assen, NW van Rolde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Balloo 39 huizen met 211 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Balloo.

- In 1913 kreeg het dorp een café: café De Viersprong. In 1998 is het pand afgebrand. In 2013 heeft de Ballose toneelvereniging OKK (Oefening Kweekt Kunst) een toneelstuk opgevoerd waarin nog eens de revue passeerde wat er in de loop der jaren in het café zoal gebeurd is (zie de link).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De kern van Balloo is recentelijk heringericht om de verkeersveiligheid te verbeteren. De komgrens van het dorp is geaccentueerd door toepassing van een afwijkende bestrating evenals de kruisingsvlakken. Daarnaast is in de doorgaande route een as-verspringing gerealiseerd. Deze maatregelen beogen de verkeerssnelheid te verlagen en daarmee de veiligheid in het dorp te vergroten. De dorpskern is aangewezen als 30-km zone.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Balloo heeft 1 rijksmonument, namelijk Hunebed D16.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Herderstocht (kerstavond) is een wandeling van 2,5 km over de Balloërheide. Tijdens het wandelen kom je Romeinse soldaten tegen die de menigte tellen, de 'echte' herder met zijn schapen, maar ook vertellers; herders die over de engelen vertellen, wijzen die vertellen waar men het Kindje kan vinden en Lukas, die verteld wat er in de bijbel over geschreven staat, Als laatste zie je een stalletje waar Jozef en Maria zitten met het Kindje Jezus in een voederbak en een ezel. Het pad is 'verlicht' met stormlantaarns, en boven het stalletje hangt een grote ster. Aan het eind van de wandeling kun je chocolademelk kopen (de opbrengst is voor een goed doel) bij de schaapskooi. In de stal worden kerstliederen ten gehore gebracht. De Herderstocht 2014 trok bijna 5.000 bezoekers.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurgebied Kampsheide wordt beheerd door Het Drentse Landschap. - Video-impressie van de Kampsheide. - Video met een beschrijving van het archeologisch belang van de Kampsheide.

- Tussen het dorp en buurdorp Loon is een deel van de oude iepenbeplanting hersteld. In Drenthe komen maar weinig iepen voor. Veel iepen zijn ten offer gevallen aan de iepziekte. Een voor iepen dodelijke vaatschimmel, die wordt verspreid door de iepespint kever. Het traject Balloo - Loon is slechts een deel van de oude door iepen geflankeerde route. Tussen Rolde, Nijlande, Amen en Schoonloo zijn hier en daar nog bomen te vinden die uit dezelfde periode dateren. Schitterende monumentale bomen van vaak meer dan een meter doorsnee met een hoogte van rond de 30 meter. Ruim een eeuw geleden was de iep in Aa en Hunze een normale verschijning. Niet vreemd als bedacht wordt dat Drenthe destijds een open landschap kende waarin de wind vrij spel had. Iepen kunnen als geen andere boomsoort tegen wind. Herstel van deze unieke beplanting is gelet op de kans op iepziekte niet zonder risico. Daarom is de Fladderiep geplant, een inheemse soort die weinig gevoelig is voor iepziekte.

De bedoeling is het traject tussen Balloo en Rolde de komende jaren ook te herstellen. Plaatselijk worden daarvoor Amerikaanse eiken geruimd. De nog aanwezige oude iepen blijven staan zolang ze nog niet ziek zijn. Jaarlijks worden deze bomen geïnjecteerd ter voorkoming van iepziekte.

Terug naar boven

Links

- Vereniging Dorpsbelangen Balloo.

- Buurderij De Wilde Haan is een woon-, leer- en werkcentrum voor bijzondere jongeren.

- De Balloohoeve is een agrarisch bedrijf met o.a. winkel en zorgboerderij.

Reactie toevoegen