Rolde

Plaats
Dorp
Aa en Hunze
Drenthe

gemeente_rolde_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper.jpg

Gemeente Rolde anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Rolde anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Rolde

Terug naar boven

Status

- Rolde is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1997.

- Wapen van de voormalige gemeente Rolde.

- Een topografische bijzonderheid van - en wat ons betreft compliment áán - de voormalige gemeente Rolde is dat zij er voor het in 1978 in werking getreden huidige postcodesysteem voor heeft gekozen om voor al haar woonplaatsen tot op buurtschapsniveau een eigen postcode en daarmee postale plaatsnaam aan te vragen, waardoor dat allemaal formele woonplaatsen zijn. De meeste andere gemeenten hebben er - helaas - op enkele tientallen na voor gekozen om hun buurtschappen voor de postadressen gemakshalve - of beter gezegd: gemakzuchtig - onder een nabijgelegen dorp te laten vallen.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Raol. Een inwoner van dit dorp is een Rolder.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Rolde ligt O van de stad Assen, ZO van het dorp Loon, ZZO van het dorp Taarlo, Z van het dorp Gasteren, ZW van de dorpen Anderen, Eext, Anloo en Annen, WZW van het dorp Gieten, WNW van het dorp Gasselte, NNW van het dorp Grolloo en NO van het drop Ekehaar.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Rolde 221 huizen met 1.422 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 100/636 (=huizen/inwoners) en de buurtschappen Amen 5/44, Balloo 39/211, Duurse 8/58, Eldersloo 1/8, Eleveld 2/15, Ekehaar 4/35, Grolloo 42/272, Kamps of Kams 1/7, Nijlande 6/51 en Schoonloo 13/85. Tegenwoordig heeft het dorp Rolde ca. 1.500 huizen met ca. 3.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen van de voormalige gemeente) Rolde, kun je terecht bij de volgenee instanties:

- Rolder Historisch Gezelschap.

- In streekmuseum en historisch informatiecentrum Het Dorp van Bartje kun je, naast het verrijken van historische kennis over Drentse boerderijen en de historie van Rolde en Drenthe, diverse exposities bezichtigen, waaronder de prehistorische vondsten van amateur-archeoloog Tjerk Vermaning en een expositie over de Etstoelzitting (rechtbank) in Drenthe. Een vast onderdeel van het Dorp van Bartje is het Anne de Vries Museum, waar je een goed beeld krijgt van deze grote schrijver en de vele boeken die hij gerealiseerd heeft. Gratis toegang (er zijn alleen kosten in het geval van een groep met rondleiding).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rolde heeft 1 rijksmonument.

- Molen van Rolde.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- De Rolder Activiteiten Stichting organiseert diverse activiteiten in Rolde door het jaar heen. - Ook Oranjevereniging OVVR organiseert door het jaar heen diverse evenementen, zoals de Paasmarkt, Koningsdag en de Roldermarkt.

- Stichting Rolder Concerten (SRC) organiseert al meer dan 30 jaar klassieke concerten in de Jacobuskerk van Rolde, een prachtige kerk met een mooie akoestiek en een recent gerestaureerd orgel. SRC organiseert tegen een redelijke prijs kwalitatief hoogwaardige concerten voor een breed publiek van liefhebbers van klassieke muziek en zij die dat willen worden. De programmering kent een verrassende variatie aan muziek uit diverse periodes en door musici van bovengemiddelde kwaliteit. De Jacobuskerk heeft een fraai orgel en is zowel visueel als akoestisch een fantastische concertruimte. Voor concerten waarbij de piano een (hoofd)rol vervult beschikken zij over een eigen vleugel. De concerten vinden plaats in een prettige en ontspannen ambiance.

- De RUNFORESTRUN trailruns zijn exclusieve trailrun evenementen in de mooiste natuurgebieden van Noord en Oost Nederland. Ze zijn exclusief door de kleinschaligheid. De Indian Summer Run (op een zaterdag in oktober) gaat over 14 en 27 km. De Indian Summer Ultra (ISU) is een non-stop trailrun van 60, 102 en 127 km die zowel solo als in een team kan worden gelopen. De route doorkruist een aantal van de mooiste natuurgebieden van Drenthe en is voor 95% onverhard. De 127 km route is opgedeeld in 6 etappes, de 102 km in 5 etappes en de 60 km in 3 etappes. Iedere etappe heeft zijn eigen karakter. Al deze runs starten vanuit Rolde.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Rolde (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Lezen: - Bibliotheek Rolde.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Rolde.

Reactie toevoegen