Gieten

Plaats
Dorp
Aa en Hunze
Drenthe

gemeente_gieten_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Gieten anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Gieten anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gieten

Terug naar boven

Status

- Gieten is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1997.

- Wapen van de voormalige gemeente Gieten.

- Onder het dorp Gieten vallen ook de buurtschappen Achter 't Hout, Bonnen, Gieterzandvoort en Veenhof.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Geeiten. Een inwoner van dit dorp is een Geeiter.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Gieten ligt ZW van de dorpen Gieterveen en Eexterveen, WNW van het dorp Gasselternijveen, NNW van het dorp Gasselte, NO van het dorp Grolloo, ONO van het dorp Rolde, O van het dorp Anderen en de stad Assen en ZO van de dorpen Eext, Anloo en Gasteren.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Gieten 103 huizen met 1.765 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 40/464 (= huizen/inwoners), het dorp Gieterveen 22/595, en de buurtschappen Bonnen 21/306, Veenhof 4/36, Zandvoort 4/56 en Bonnerveen 12/308. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 2.000 huizen met ca. 5.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Gieten, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Het collectieve geheugen van Gieten, een site met honderden pagina's informatie over dit dorp in vroeger tijden.

- Historische Vereniging Gemeente Gieten.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De dorpskern van Gieten grenst in het W aan de N34 en in het N aan de N33. Tot teleurstelling van de inwoners is in 2018 besloten dat er geen geluidswal komt langs de N33 ter hoogte van het dorp. De provincie en Rijkswaterstaat betalen er namelijk niet aan mee omdat ter plekke geen wettelijke normen worden overschreden. En om het als gemeente alleen te bekostigen wordt te kostbaar (het bleek uiteindelijk ca. 8 ton te kosten i.p.v. de 4 ton die de gemeente beoogd had). Maar de gemeent houdt wel de vinger aan de pols, mochten er in de toekomst budgettaire mogelijkheden en/of goedkopere methoden onstaan.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gieten heeft 14 rijksmonumenten.

- Molen Hazewind. - Nieuws van Molen Hazewind op Facebook.

- Gevelstenen in Gieten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De in 2000 gerealiseerde MTB-route door de Staatsbossen van Gieten is in 2014 behoorlijk aangepast. De route is nu flink uitdagend en waar mogelijk zijn hoogteverschillen in het terrein benut. De route wordt nog iets langer (totale lengte wordt circa 30 km) en zal nog beter aansluiten op de routes van Zuidlaren en Exloo. Ook zal een nieuw startpunt worden gerealiseerd bij Buitencentrum Boomkroonpad.

- In het Zwanenmeerbos, direct N van Gieten, liggen meer dan 40 grafheuvels, die voor het grootste deel dateren uit de IJzertijd (tussen 800 v.Chr. en het begin van de jaartelling). Ze zijn pas in de jaren negentig van de vorige eeuw ontdekt en gerestaureerd. De meeste heuvels zijn ‘brandheuvels’, d.w.z. de kern bestaat uit de houtskool van een crematie, met soms wat resten van aardewerk.

Terug naar boven

Beeld

- Gieten in oude ansichten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Gieten (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - "Op zoek naar een leuke school waar we samen op zoek gaan naar jouw talent en waar betrokkenheid en goede resultaten samengaan? Kom dan naar het Dr. Nassau College in Gieten. Iedereen heeft ambities, dromen en verwachtingen voor de toekomst. Bij ons krijg jij de kans om jouw talent tot bloei te laten komen. Misschien verheug jij je op je nieuwe school, of vind je het eigenlijk best eng. Hoe dan ook zal het anders zijn dan je gewend was in het basisonderwijs. Daarom beginnen we in klas 1 met een oriënterende periode, dit noemen we de ouverture. Zo krijg je de tijd om aan ons en aan je nieuwe opleiding te wennen, of je nu Vakcollege, mavo, mavo+, havo of atheneum doet. Tot tweemaal toe hebben wij het predicaat ‘excellente school’ van de minister van Onderwijs mogen ontvangen. Daar zijn we trots op. Dat betekent namelijk dat wij bijzonder goed beoordeeld zijn voor ons onderwijs en voor hoe het gegeven wordt. Onze school staat daarmee voor excellent onderwijs qua vorm en inhoud en de resultaten waartoe het leidt."

- Lezen: - Bibliotheek Gieten.

- Veiligheid: - Vrijwillige Brandweer Gieten is 1 van de 4 korpsen van de Brandweer Aa en Hunze. Het verzorgingsgebied bestaat in grote lijnen uit de volgende dorpen en buurtschappen: Gieten - Bonnen - Kostvlies - Gieterzandvoort - Eext - Gasselte - Nieuwediep en Bareveld. Het is een enthousiaste groep van ca. 16 vrijwilligers die de werkzaamheden voor de brandweer naast hun normale baan uitvoeren. 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar staan zij in weer en wind voor mens en dier paraat.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Gieten.

Reactie toevoegen