Ekehaar

Plaats
Dorp
Aa en Hunze
Drenthe

Ekehaar

Terug naar boven

Status

- Ekehaar is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Rolde.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Ekehaar ligt ZO van de stad Assen, Z van het dorp Loon, ZW van het dorp Rolde, WNW van het dorp Grolloo, NNW van het dorp Elp, NNO van het dorp Zwiggelte, NO van de dorpen Hooghalen en Hijken, O van de A28 en het dorp Smilde en OZO van het dorp Bovensmilde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Ekehaar 4 huizen met 35 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Ieghaor. Een inwoner van dit dorp is een Ieghaorder.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Ekehaar, Amen, Eleveld, Geelbroek en Eldersloo (die gezamenlijk de Broekstreek vormen, niet te verwarren met de Broekstreek die het gebied omvat van de eveneens Drentse dorpen Balinge, Garminge en Mantinge).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Broekstrekerveldloop (op een zondag in januari) heeft zowel een wedstrijd- als een recreatief karakter.

- PinksterVolleybalToernooi (2e pinksterdag).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In de Theaterboerderij zijn regelmatig concerten e.a. theatervoorstellingen.

- In Amen en buurdorp Ekehaar vind je nog diverse oude houtwallen. Dit zijn afscheidingen tussen boerenpercelen, aangelegd in de tijd dat er nog geen prikkeldraad was. In plaats daarvan werd een wal opgeworpen en beplant met bomen en stekelstruiken als meidoorn. Veel planten- en diersoorten vinden hier een geschikt onderkomen. Sinds de opkomst van het prikkeldraad zijn veel oude houtwallen uit het landschap verdwenen, maar hier zijn er dus nog een aantal te vinden als je goed om je heenkijkt.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Flint in Ekehaar is er ook voor omliggende dorpen en buurtschappen. Het is een kleine dorpsschool met veel ruimte voor individuele aandacht. Ze bevorderen de zelfwerkzaamheid van de leerlingen. Zorg en verantwoording dragen voor elkaar en voor de omgeving zijn speerpunten van de school. De kleinschaligheid stelt hen in staat om veel projectmatig bezig te zijn. Zo organiseren ze excursies op het gebied van natuur, geschiedenis en cultuur. Daarnaast bieden ze in het kader van bewegingsonderwijs ieder schooljaar keer zwem- en schaatslessen aan. Op de Flint heerst een klimaat waarin kinderen zich veilig voelen en graag leren en spelen.

- Sport: - Sportvereniging SVDB heeft afdelingen voor voetbal, volleybal, gymnastiek, hardlopen, aerobic, badminton en schaatsen.

- Zorg: - Stichting 'Kies voor jezelf' is een initiatief van ouders van kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking, die voorheen zorg kregen en woonden in een grote zorginstelling in Assen. De ouders vonden dat hun kinderen beter tot hun recht zouden komen in een kleinschalige woongroep, en zijn daarom Woongroep Ekehaar begonnen. Nadien hebben ze ook nog 3 woongroepen in Paterswolde gerealiseerd.

Reactie toevoegen