Gasselternijveen

Plaats
Dorp
Aa en Hunze
Drenthe

Gasselternijveen

Terug naar boven

Status

- Gasselternijveen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Gasselte. Het was de hoofdplaats van de gemeente Gasselte.

- Onder het dorp Gasselternijveen vallen ook de buurtschappen Gasselterboerveen en Schreierswijk.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
't Nieveen. Een inwoner van dit dorp is een Nieveenster.

Oudere vermeldingen
1739 Nieuw Gasselter Veen (Amsterdamse Courant), 1792 Gasselter Nieuwveen, Gasselter Nyveen, 1811-1813 Gasselter Neyveen, 1851-1855 Gasselter Nieuwveen of Nyeveen.

Naamsverklaring
Genoemd naar de ligging in het nieuwe, 'nije' veen bij Gasselte.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Gasselternijveen ligt ONO van het dorp Gasselte, OZO van het dorp Gieten, Z van het dorp Gieterveen, W van de dorpen Gasselternijveenschemond en Stadskanaal, NW van de dorpen Drouwenermond en Nieuw-Buinen, N van het dorp Drouwenerveen en NO van de dorpen Bronneger en Drouwen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Gasselternijveen 70 huizen met 488 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 750 huizen met ca. 1.850 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

17e-eeuwse éénkanaalsveenkolonie, gelegen aan een vaart, omstreeks 1663 aangelegd door Johan Struyck, en volgens een vermelding in 1844 weer dichtgeslibd en onbevaarbaar geworden. De veenkolonie bleef in haar ontwikkeling steken totdat de verbinding op het Stadskanaal werd gerealiseerd door de aanleg van de Gasselternijveenschemond (ca. 1819).

- Anda Vonk uit Gasselternijveen vertelt over haar herinneringen aan de veenkoloniale coastervaart in het dorp (RTV Drenthe, 2016).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Sinds 2016 heeft Gasselternijveen weer een dorpscafé. In het pand van het voormalige hotel Nieveen, dat 2 jaar leeg heeft gestaan, heeft Irene Polane haar zadelmakerij voortgezet, en is er tevens café Nummer 13 begonnen. Ze heeft niet veel aan het interieur veranderd, waardoor de authentieke sfeer behouden is gebleven. Vooralsnog is het café geopend van woensdag t/m zondag.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gasselternijveen heeft 5 rijksmonumenten.

- Molen De Juffer ligt aan de rand van het dorp Gasselternijveen, bij de beek de Hunze. Vanaf de stelling van de molen heb je een prachtig uitzicht over het herstelde beekgebied de Oude Weer, dat in 2014 is aangelegd. De 4 molenaars leiden je graag rond en geven uitleg over het werktuig dat de molen in feite is. Je kunt ook pannenkoekenmeel bij hen kopen voor gegarandeerd lekkere pannenkoeken. Een bezoek aan De Juffer is gratis, dus al met al genoeg redenen om eens bij deze ranke stellingmolen binnen te stappen. Geopend elke woensdag 13:00- 15:00 uur en elke zaterdag 10:00-12:00 uur (van april t/m augustus 10:00-14:00 uur). - Nieuws van Molen De Juffer op Twitter.

- Bijzonder is dat het baptisme in Nederland is ontstaan in Gasselternijveen.In 1845 kon ds. Johannes Elias Feisser zich niet meer verenigen met de kinderdoop en stichtte toen met enkele volgelingen de eerste Baptistengemeente door zich te laten onderdompelen. Dit gebeurde in de Bakkerswiek, een inmiddels verdwenen waterloop, die destijds ten zuiden van het hudige monument lag, dat ter nagedachtenis hieraan is geplaatst (een zuil met de namen van de zeven dopelingen erop). Er is echter geen Baptistenkerk gesticht, aangezien het een te kleine gemeenschap betrof. De eerste Baptistenkerk in Nederland is kort daarop gestichti in Stadskanaal.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Gasselternijveen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Gasselternijveen.

- MFC: - MFC De Spil is verkozen tot Drents Dorpshuis van het Jaar 2017. Volgens de jury heeft De Spil zich in de voorafgaande twee jaar ontwikkeld tot een waar centrum van Gasselternijveen. "In het Multifunctionele Centrum ontstaat spontaan uitwisseling tussen groepen en bezoekers van alle leeftijden. Het is een sociale ontmoetingsplaats voor het dorp. Er is een goede samenwerking met overheden, verenigingen, bewoners en ondernemers", aldus de jury. Een voorbeeld van goede samenwerking is de sociale huiskamer. 10 dorpshuizen waren genomineerd voor de verkiezing Dorpshuis van het Jaar. Zij ontvingen allemaal 250 euro. Daarna gingen er 5 door naar de finale. Alle finalisten kregen 500 euro extra. De finalisten waren dorpscentrum 't Anker in Hollandscheveld, 't Neie Punt in Ruinen, 't RAShuys in Roderesch, Roessinghschool in Elp en natuurlijk MFC De Spil. De winnaar ontving een bonus van 1.500 euro. In 2015 was de verkiezing voor het eerst. Toen won Het Markehuis in Grolloo.

- Lezen: - Bibliotheek Gasselternijveen.

- Muziek: - Volkslied Gasselternijveen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Gasselternijveen.

Reactie toevoegen