Schoonloo

Plaats
Dorp
Aa en Hunze
Drenthe

Schoonloo

Terug naar boven

Status

Schoonloo is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Rolde.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Scheloo. Een inwoner van dit dorp is een Scheloder.

Terug naar boven

Ligging

Schoonloo ligt NO van Westerbork, ZO van Rolde, voor de herindeling in het Z puntje van de gemeente Rolde, rond de kruising van N374 (Hoogeveen-Stadskanaal) en N376 (Emmen-Rolde).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Schoonloo 13 huizen met 85 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Sinds 2011 mag Schoonloo zich een Vijfsterrendorp noemen. De vijf sterren-methode is ontwikkeld door de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) in Drenthe. Het doel is om het welzijn en de leefbaarheid in het bewuste dorp te verbeteren. Zodra een dorp meedoet aan het project, met de vijf onderdelen aan de slag gaat en die uitwerkt ter bewustwording van wat er allemaal goed gaat in het dorp, waar men trots op is, en wat er wellicht nog beter zou kunnen, krijgt het de vijf sterren. Om dat ook aan de buitenwereld kenbaar te maken, krijgen de dorpen borden met 'Welkom in ons Vijfsterrendorp', die onder de plaatsnaamborden worden gemonteerd. Een ludiek geintje van het dorp is dat het sinds december 2018 zelfs een Zessterrendorp is. Ze hebben er op de borden namelijk een zesde ster bij aangebracht, omdat Hotel-restaurant De Loohoeve toen een Michelinster toegekend heeft gekregen, en daar is uiteraard niet alleen De Loohoeve maar ook het dorp blij mee en trots op. In de ster is een bestekje ingetekend, als verwijzing naar De Loohoeve.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- "ActiviteitenClubske Het Broeinest is een gezellige club die activiteiten organiseert in en rondom het dorp. Woon je in Schoonloo, ga je er weleens op vakantie of kom je er vaak? Like onze pagina en blijf op de hoogte!"

- Concours hippique (paardensport) CH Schoonloo (weekend half augustus).

- Beachvolleybal (op een zondag eind augustus).

- Dorpsfeest (eind augustus/begin september).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In 2019 is in Schoonloo Amfitheater De Strubben gereaiseerd, dat gebruikt gaat worden door liefhebbers van sport, spel, theater en muziek.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Schoonloo.

- Nieuws: - Nieuws uit Schoonloo op Facebook. - Al ruim 40 jaar komt het nieuws van en voor het dorp middels dorpskrant De Boerhoorn bij de inwoners in de bus. Ondanks de opkomst van de sociale media is de papieren dorpskrant nog altijd graag gezien in de brievenbus. Voor inwoners en oud-inwoners is het ook mogelijk om De Boerhoorn digitaal te ontvangen. De Boerhoorn verschijnt tweewekelijks, met uitzondering van de zomervakantie van de basisschool.

- Buurtvereniging: - PC Schoolstraat.

- Dorpshuis: - De zevenster is een tenger plantje dat bloeit van mei tot juni. Dit zeer zeldzame plantje is nog te vinden in de bossen van Schoonloo en daaraan ontleent het in 1972 gerealiseerde Dorpshuis De Zevenster zijn naam. Het dorpshuis is de plaats waar de koersbalclub wekelijks vertoeft en waar toneelvereniging UNEA voor haar jaarlijkse uitvoering oefent. Het dorpshuis is ook te huur voor bijvoorbeeld feestjes, cursussen,  workshops en vergaderingen.

- Sport: - "Paardensportvereniging PSV De Knollegruunruiters is een middelgrote vereniging waar je terecht kunt voor dressuurlessen en springlessen, gegeven door deskundige instructeurs. De lessen zijn op dinsdagavond. De ene week dressuur, de andere week springen. Denk je dat het wellicht ook iets voor jou is, kom dan op een dinsdag eens langs tijdens de lessen. We organiseren een keer per jaar een groot concours in Schoonloo, en jaarlijks ook het Roldermarktconcours. Er worden ook stimuleringslessen gegeven voor ruiters die iets extra’s willen. Er worden clubkampioenschappen georganiseerd. En er is een Activiteitencommissie, die door het jaar heen diverse activiteiten organiseert zoals de clubkampioenschappen, stalbezoeken, EHBO-avond voor paarden, spelletjesmiddagen. Wij proberen voor ieder lid een leuke activiteit te organiseren, voor de jonge leden, de volwassen leden en ook de ouders."

- Zorg: - Zorgboerderij De Karrewielen is een kleinschalig agrarisch bedrijf, gelegen net buiten het prachtige dorp Schoonloo. Er wordt kaas gemaakt in de kaasmakerij op eigen erf en er is een moestuin en een kas waarin groente, fruit en bloemen worden geteeld. Verder is er nog het nodige (klein)vee. De Karrewielen wil een dagbesteding aanbieden waarbij de aandacht voor de mogelijkheden van de individuele cliënt voorop staat. De leeftijd van de clienten kan varieren van 6 jaar tot boven de tachtig. Wat de doelgroepen betreft kun je denken aan: mensen met een verstandelijke beperking; jongeren die op school vastlopen; mensen met een psychische zorgvraag. De werkzaamheden zijn zeer divers. Er is veel werk te doen - maar productie is van ondergeschikt belang - in de groentetuin en in de kas, de koeien moeten gevoerd en de stal moet worden uitgemest. Alle dieren hebben hun dagelijkse verzorging nodig en zo ook de dierenverblijven. Indien de cliënt zich interesseert voor het proces van het maken van kaas, mag men in de eigen kaasmakerij meehelpen. Tevens is er veel werk op en rond het erf zoals eenvoudig onderhoud van de gebouwen en het verzorgen van de boomsingel. Ook is er een wekelijkse ‘knutselmiddag’ en een kookmoment."

- "Zorgboerderij De Theodorushoeve biedt hulp aan mensen: met een verstandelijke beperking; met psychische of psychiatrische problemen; met een autistische stoornis; met een grote afstand op de arbeidsmarkt; met burn-out verschijnselen. Omdat de boerderij in een bosrijke en rustige omgeving staat in Schoonloo is dit een ideale plek om even tot rust te komen. De Theodorushoeve is een kleinschalige zorgboerderij voor maximaal 4 inwonenden. De locatie van de zorgboerderij biedt een rustige en beschermende omgeving waar veel ruimte is om te genieten en te ontspannen tevens proberen wij de bewoners zoveel mogelijk persoonlijke aandacht te geven en een positieve sfeer en natuurlijk gezelligheid te creëren. We bieden ook dagbesteding, die onder meer kan bestaan uit: het verwerken van haardhout, vervaardigen van kleinschalige houtproducten; onderhoudswerkzaamheden in en om de boerderij; tuinieren; fietsreparatie en -onderhoud; kleinschalige verkoop. Met regelmaat bieden wij een helpende hand bij mensen die dat nodig hebben. Er wordt vooral gekeken naar de mogelijkheden en interesses van de deelnemers en dit waar mogelijk qua werkzaamheden goed te laten aansluiten."

Reactie toevoegen