Papenvoort

Plaats
Buurtschap
Aa en Hunze
Drenthe

papenvoort_plaatsnaambord_kopie.jpg

Papenvoort is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Rolde. De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Papenvoort is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Rolde. De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Papenvoort

Terug naar boven

Status

- Papenvoort is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Rolde.

- De buurtschap Papenvoort heeft - in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen in ons land - een eigen postcode (9447) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats. Overigens heeft de toenmalige gemeente Rolde dat - helaas dus als een van de weinige gemeenten - voor alle buurtschappen in haar gemeente gedaan.

- De buurtschap Papenvoort ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1634 Papenuoort, ca. 1650 Papefoort.

Naamsverklaring
Een voort, voorde is een 'doorwaadbare plaats'. De plaats ligt aan het Rolderdiep, aan de weg van Rolde naar Gasselte en Borger. Volgens sommigen is de betekenis 'voorde van de persoon Pape'. Een lokale Drentse overlevering verhaalt dat hier bij hoge waterstand een paap 'geestelijke' is verdronken.(1) Aan de oostzijde van de buurtschap ligt de oude gemeentegrens Rolde-Gasselte. Een van de grensstenen draagt de naam Munnikken Steen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Papenvoort ligt rond de gelijknamige weg (de N857 Rolde - Borger), ZO van het dorp Rolde en NO van het dorp Grolloo, en grenst in het Z aan de weg Oostereind en in het W aan de N376 (Rolde - Nieuw-Amsterdam).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Papenvoort omvat ca. 25 woonhuizen (plus een chaletpark en 2 zorginstellingen) met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Papenvoort wordt weliswaar al in 1634 vermeld maar dat is alleen als gebiedsnaam. De gelijknamige buurtschap is pas eind 19e eeuw ontstaan, ten gevolge van de ontginning van het Rolderveld.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Trage Tocht Papenvoort (15 km) is een mooie wandeling door Boswachterij Gieten-Borger en langs het beekdal van het Anderse Diep. De boswachterij, die rond 1922 is aangelegd voor de houtwinning, is met 2900 ha een van de grootste bosgebieden in Drenthe. Het bestaat uit dichte bossen met loof- en naaldbomen. Je komt langs een gletsjerkuil, een begroeide krater die in de ijstijd is ontstaan. Je wandelt over een fraaie keienweg en volgt een flink stuk de rand van bos en boerenland. De route vervolgt over een fraaie beukenlaan. Na een pauze bij eetcafé Halfweg steek je het Anderse Diep over, een zijtak van de Drentse Aa. Je loopt het tweede deel van deze wandeling grotendeels langs en dwars over dit prachtige stroomdal, met mooie graslanden en houtwallen. Op het laatste deel van de route volg je de rand van een langgerekt heideveld en passeer je een vennetje. Via een imposante beukenlaan en de gletsjerkuil keer je terug naar het beginpunt.

- Zowel W als O van buurtschap Papenvoort liggen 4 vennen.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Papenvoort, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Zorg: - In het ZO van de buurtschap ligt het vroegere Internaat Papenvoort, een centrum voor jeugdhulpverlening, ontstaan uit een in 1939 gesticht kamp voor dienstweigeraars, die werden ingezet voor bosaanplant. Tegenwoordig zijn hier de zorginstellingen Espoir en Yorneo gevestigd. Espoir (op huisnr. 25) is een instelling voor kleinschalige zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking. "Espoir is een kleinschalige zorgorganisatie, ontstaan uit een passie om mensen te helpen. Espoir wil voor alle cliënten een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Dit doen we samen met de cliënt, die zoveel eigen regie krijgt als hij of zij goed aankan. Iedereen heeft recht op het leven dat past bij zijn of haar wensen én mogelijkheden. Doelen. Espoir gelooft in samenhang van de zorg en ondersteuning. We leggen doelen vast en alle zorgprofessionals werken naar dezelfde doelen toe. Dit kan gaan om verbeteren, maar ook om stabiel houden. Daarbij vinden we het belangrijk om familieleden en andere betrokkenen uit de directe omgeving van de cliënt, te betrekken bij het zorgproces. Visie en missie. Hoop houden en positief blijven, daar draait alles om bij Espoir. Espoir betekent letterlijk ‘hoop‘ in het Frans. Samen werken aan een mooie toekomst, daar doen we alles voor! Een duidelijk ritme geeft houvast en structuur. Dat is de basis van onze aanpak. Of iemand nu veel of wat minder zorg en begeleiding nodig heeft, iedereen heeft er baat bij. We zien dat elke cliënt zich positief ontwikkelt onder deze omstandigheden. Dat vinden we prachtig om te zien!"

De tweede zorginstelling in Papenvoort ligt vlak naast Espoir, namelijk Yorneo, op huisnr. 21, een instelling voor jeugd- en opvoedhulp. Is je kind druk, juist erg teruggetrokken of soms zelfs onhandelbaar? Maak je je zorgen over de sociale ontwikkeling van je kind of spijbelt hij of zij vaak van school? Of heb je vermoeden van drugsgebruik bij je kind? In deze en andere situaties, waarbij je niet weet wat je moet doen en letterlijk en figuurlijk met de handen in het haar zit, kan Yorneo je ondersteunen en weer op weg helpen.

Sinds 2008 is er ook een Medisch kinderdagcentrum van Yorneo in Papenvoort, op dat moment het 3e in Drenthe. Dat was op dat moment ook hard nodig, om de wachtlijsten in de provincie op dit gebied op te lossen.

Reactie toevoegen