Papenvoort

Plaats
Buurtschap
Aa en Hunze
Drenthe

Papenvoort

Terug naar boven

Status

- Papenvoort is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Rolde.

- De buurtschap Papenvoort heeft - in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen in ons land - een eigen postcode (9447) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats.

- De buurtschap Papenvoort ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1634 Papenuoort, ca. 1650 Papefoort.

Naamsverklaring
Een voorde is een 'doorwaadbare plaats'. De plaats ligt aan het Anderse Diep. Volgens sommigen is de betekenis 'voorde van de persoon Pape'. Een lokale Drentse overlevering verhaalt dat hier bij hoge waterstand een paap 'geestelijke' is verdronken.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Papenvoort ligt rond de gelijknamige weg (de N857 Rolde - Borger), ZO van het dorp Rolde en NO van het dorp Grolloo, en grenst in het Z aan de weg Oostereind en in het W aan de N376 (Rolde - Nieuw-Amsterdam).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Papenvoort omvat ca. 25 woonhuizen (plus een chaletpark en 2 zorginstellingen) met ca. 55 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Papenvoort wordt weliswaar al in 1634 vermeld maar dat is alleen als gebiedsnaam. De gelijknamige buurtschap is pas eind 19e eeuw ontstaan, ten gevolge van de ontginning van het Rolderveld.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Zowel W als O van buurtschap Papenvoort liggen 4 vennen.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - In het ZO van de buurtschap ligt het vroegere Internaat Papenvoort, een centrum voor jeugdhulpverlening, ontstaan uit een in 1939 gesticht kamp voor dienstweigeraars, die werden ingezet voor bosaanplant. Tegenwoordig zijn hier de zorginstellingen Espoir en Yorneo gevestigd. Espoir (op huisnr. 25) is een instelling voor kleinschalige zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Yorneo (op huisnr. 21) is een instelling voor jeugd- en opvoedhulp. Is je kind druk, juist erg teruggetrokken of soms zelfs onhandelbaar? Maak je je zorgen over de sociale ontwikkeling van je kind of spijbelt hij of zij vaak van school? Of heb je vermoeden van drugsgebruik bij je kind? In deze en andere situaties, waarbij je niet weet wat je moet doen en letterlijk en figuurlijk met de handen in het haar zit, kan Yorneo je ondersteunen en weer op weg helpen.

Sinds 2008 is er ook een Medisch kinderdagcentrum van Yorneo in Papenvoort, op dat moment het 3e in Drenthe. Dat was op dat moment ook hard nodig, om de wachtlijsten in de provincie op dit gebied op te lossen.

Reactie toevoegen