Nieuw-Annerveen

Plaats
Dorp
Aa en Hunze
Drenthe

Nieuw-Annerveen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Nieuw-Annerveen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Nieuw-Annerveen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Nieuw-Annerveen.

Terug naar boven

Status

- Nieuw-Annerveen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Anloo.

- In de praktijk beschouwen de inwoners van Spijkerboor, Oud-Annerveen en Nieuw-Annerveen zich als één kern. Er wordt veel gezamenlijk georganiseerd en voorzieningen worden gedeeld (zoals school, dorpshuis). Formeel zijn het nog wel 3 aparte dorpen (voor postcodeboek en gemeentelijke basisregistratie BAG).

Terug naar boven

Ligging

Nieuw-Annerveen ligt ZO van Zuidlaren, NO van Annen, rond de Hunzeweg en grenst in het Z aan de rivier de Hunze.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Nieuw-Annerveen heeft ca. 50 huizen met ca. 120 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuw-Annerveen heeft 1 rijksmonument.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Rijksmonument boerderij Begeman aan de Hunzeweg 30 is in 2011 grondig gerestaureerd door eigenaar Stichting Het Drentse Landschap. Al vanaf 1630 ligt hier een boerderij. De huidige boerderij dateert van 1813 en bevat nog een oude muurplaat uit 1680 en ankergebinten uit 1725, die van haar voorganger afkomstig zijn. In de boerderij zelf zijn nog tegeltableaus uit 1790 te vinden. Met de restauratie is de boerderij in de oude staat teruggebracht. Daarbij heeft het pand een meervoudige gebruiksfunctie gekregen. Naast de woonfunctie, mogelijkheden voor erfgoedlogies en een multifunctionele ruimte voor scholen en verenigingen, is er nu ook Informatiecentrum Egberts Lent in gevestigd. Het informatiecentrum biedt u een blik op de wereld van het Hunzedal. Met veel aandacht voor de bever die hier sinds een aantal jaren weer voorkomt. De echte schoonheid van het gebied ervaart u natuurlijk alleen maar buiten. Vanaf de boerderij kunnen kinderen een speurtocht maken naar Breeven, het waterwingebied van Waterleidingmaatschappij Drenthe. Dit is een van de gebieden in het Hunzedal waar de bever leeft. Vanaf het informatiecentrum kan ook een prachtige wandeling worden gemaakt naar onder andere natuurgebied Annermoeras.

Terug naar boven

Overnachten

- Vakantiehuizen in de omgeving van Nieuw-Annerveen.

Terug naar boven

Links

- Dorpsbelangen Annerveen / Spijkerboor.

- Basisschool Triangel. In 2015 is De Triangel gefuseerd met de scholen in de buurdorpen Annerveenschekanaal en Eexterveen (De Badde en De Springplank). Mogelijk wordt de fusieschool geconcentreerd in Eexterveen, maar dat is (anno voorjaar 2015) nog niet zeker. In de Drentse Onderwijsmonitor 2014 behaalde De Triangel voor de derde keer (na eerder al in 2011 en 2012) (categorie 1) de hoogste score op rekenen en taal. Een uitzonderlijke prestatie en het bewijs dat ook een kleine dorpsschool wel degelijk kwaliteit kan bieden.

Reactie toevoegen