Deurze

Plaats
Buurtschap
Aa en Hunze
Drenthe

Deurze

Terug naar boven

Status

- Deurze is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Rolde.

- De buurtschap Deurze heeft een eigen postcode (9457) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats.

- De buurtschap Deurze heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1259 Durse, 1288 Thorse, 1357 Durse, 1381-1383 Duyrsen, 1561 Duurse, ca. 1660 Duyrse.

Naamsverklaring
Etymologie onbekend. Volgens enkelen gaat het woord terug op een Germaans þurzu-* 'dor', waarnaast dan þursu-* 'idem' zou moeten worden aangenomen. Er is gewezen op een parallel met de waternaam Dürsch, ontstaan uit Durisa*, waaraan Dürscheid (Duitsland) ligt. De verklaring 'plaats met doornstruiken' is onjuist.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Deurze ligt rond de gelijknamige weg, O van het Deurzerdiep en de stad Assen, Z van het dorp Loon, ZZW van het dorp Taarlo, W van het dorp Rolde en N van het dorp Ekehaar.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Deurze 8 huizen met 58 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 35 huizen met ca. 90 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Deurze heeft 1 rijksmonument, zijnde het pand op huisnr. 10; een in aanleg mogelijk 18e-eeuwse, voormalige boerderij met zij- en achterbaander onder afgewolfd rieten schilddak.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Bij de wandelroute Deurzerdiep en omgeving van Staatsbosbeheer kun je kiezen uit 3 afstanden: 1,5 km, 5,5 km en 8 km.

- In mei 2017 is het nieuwe Familiepad bij Deurze feestelijk geopend. Het wandelpad start voor Café De Aanleg (waar desgewenst parkeergelegenheid is). Het pad is geschikt voor iedereen, van kinderen in de kinderwagen tot ouderen met een rollator. Er is voldoende gelegenheid om op een bankje te zitten en er staan speeltoestellen langs de route. Het pad is ca. 2,5 km lang en loopt langs het Deurzerdiep, Beekdal, Poepenhemeltje en het nieuw aangelegde Sterrenbos.

- Het Deurzerdiep (NNW van Deurze) en het Anreeperdiep (W van de buurtschap) zijn in 2015 heringericht. Assen krijgt hierdoor weer een verbinding met het bekenstelsel van de Drentsche Aa. Door de oorspronkelijke beekloop over een lengte van 3,4 km te herstellen wordt de biodiversiteit en de recreatieve waarde van het gebied vergroot. Het project gaat tevens de verdroging tegen. Tegelijkertijd kan er nu 650.000 kubieke meter water extra worden opgeslagen in natte perioden. Doordat de beek weer een kronkelend pad volgt wordt deze langer en kan het bekken meer water bevatten.

Reactie toevoegen