Tynaarlo

Plaats
Dorp en gemeente
Tynaarlo
Drenthe

Tynaarlo

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Tynaarlo.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Tynaarlo.

Terug naar boven

Literatuur

- De erfgoedatlas 'Tynaarlo in kaart en beeld', is begin 2010 verschenen. Het betreft een atlas van alle waardevols uit het verleden dat nog op tal van plaatsen in de gemeente te zien is. In de eerste plaats natuurlijk de monumentale gebouwen zoals de kerken, havezaten en molens, maar ook archeologische toppers zoals de hunebedden en de waterburcht, sporen van de Tweede Wereldoorlog, belangrijke waterwerken uit het verleden, historische wegen, keuterijen, stookhokken, markengrenzen et cetera. De Erfgoedatlas is een kaartenboek, zodat van alle onderwerpen te zien is waar zij zich bevinden. Met beschrijvingen en afbeeldingen, geheel in kleur.

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Tynaarlo (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Tynaarlo is een dorp en gemeente in de provincie Drenthe. T/m 1997 viel het dorp Tynaarlo onder de gemeente Vries.

- De gemeente Tynaarlo is in 1998 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Eelde, Vries en Zuidlaren. De voorlopige werknaam van de gemeente was wettelijk die van de grootste fusiepartner: Zuidlaren. Per 1-12-1999 is de definitieve naam Tynaarlo in werking getreden.

- De gemeente Tynaarlo omvat naast het gelijknamige dorp verder nog de dorpen Bunne, De Groeve, Donderen, Eelde-Paterswolde, Eelderwolde, Midlaren, Taarlo, Vries, Westlaren, Winde, Yde-De Punt, Zeegse, Zeijen, Zuidlaarderveen en Zuidlaren, en de buurtschappen Bruilweering, Oudemolen, Schelfhorst, Schuilingsoord en Vriezerbrug. In totaal zijn dit 16 dorpen en 5 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Tynaarlo.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Tynaarlo.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Tynaorl. Een inwoner van dit dorp is een Tynaorlse.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van het dorp Tynaarlo (dus niet de huidige gemeente Tynaarlo!, de voormalige gemeenten Eelde, Vries en Zuidlaren hebben namelijk allemaal eigen historische verenigingen), kunt u terecht bij Historische Vereniging Tinaarlo.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Tynaarlo heeft 1 rijksmonument.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Wandelen rond Roden is een website van Fokko en Karin van der Leest, met tientallen aantrekkelijk beschreven en gevisualiseerde (korte zowel als langere) wandelroutes in een straal van enkele tientallen kilometers rond Roden. O.a. de Drentse gemeenten Noordenveld en Tynaarlo en gemeenten in het Groningse Westerkwartier komen aan bod.

- Na een inventarisatie in de gemeente Tynaarlo in 2008 bleek dat er kwaliteitsslag te maken valt bij landschapselementen zoals bomen, houtwallen en dobbes. Bij kwaliteitsverbetering valt te denken aan het dunnen van houtwallen en singels, opsnoeien, opslag verwijderen uit veentjes en heide, poelen schonen en bestrijden van de woekerende Amerikaanse vogelkers. De gemeente Tynaarlo en het Drents Landschap zijn daarom eind 2010 samen met particuliere grondeigenaren het project 'Herstel landschapselementen Tynaarlo' gestart, om de herkenbaarheid van het esdorpenlandschap te vergroten en verrommeling van het landschap tegen te gaan.

Oude, verdwenen landschapselementen worden teruggebracht en bij bestaande landschapselementen wordt een kwaliteitsverbetering doorgevoerd. Met het project willen de partijen bovendien komen tot een duurzaam beheer en onderhoud van lijnvormige landschapelementen door kennisoverdracht en advies aan de eigenaren. Het projectgebied omvat de gebieden rondom de dorpen Winde/Bunne, Midlaren, Yde en Vries. Dit zijn de gebieden waar het aandeel particuliere landschapselementen het hoogst is.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Tynaarlo.

- Site van en over het dorp Tynaarlo.

Reactie toevoegen