Klein-Azewijn

Plaats
Buurtschap
Montferland
Achterhoek
Gelderland

Klein-Azewijn

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Klein-Azewijn.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Klein-Azewijn.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Klein-Azewijn.

Terug naar boven

Status

- Klein-Azewijn is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Montferland. T/m 2004 gemeente Bergh.

- De buurtschap Klein-Azewijn valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Azewijn (dat voor 1970, om het explicieter te onderscheiden van Klein-Azewijn, Groot-Azewijn heette).

- De buurtschap Klein-Azewijn is niet voorzien van plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

Klein-Azewijn ligt N van Azewijn, rond de kruising van de provincialeweg N335 (Zeddamseweg / Terborgseweg) met de Langeboomsestraat en de Doctor Hoegenstraat.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Klein-Azewijn volgens (1) 61 huizen met 104 inwoners. Dat moet een drukfout zijn. Ten eerste is het aantal mensen per huis, zelfs voor hedendaagse begrippen, onwaarschijnlijk laag. In die tijd was 5 tot 10 mensen per huis gebruikelijk. Ter vergelijking: in genoemd jaar had het dorp Azewijn 63 huizen met 421 inwoners. Ten tweede had en heeft Klein-Azewijn lang niet zo veel huizen. Een lokale heemkundige vermoedt dat, gezien een inventarisatie van inwoners uit 1840, het getal van 61 huizen moet worden omgekeerd en dus 16 moet zijn. Dit betrof Klein-Azewijn in engere zin. Onder Klein-Azewijn in ruimere zin werden ook de buurtschappen Dijkhuizen, Laar en Vethuizen begrepen, die in 1840 21 huizen omvatten en vandaag de dag gezamenlijk formeel bekend staan als buurtschap Vethuizen (met een eigen postcode, 7046, en postale plaatsnaam Vethuizen).

 

Reactie toevoegen