Braamt

Plaats
Dorp
Montferland
Achterhoek
Gelderland

Braamt

Terug naar boven

Status

Braamt is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Montferland. T/m 2004 gemeente Bergh.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Broampt, getuige de titel van en het 'plaatsnaambord' op de lokale Facebookpagina (zie bij Beeld). In de berichten spelt de beheerder de naam overigens soms ook als Braomp, en spreekt hij bijv. van de Braompse kerk... Daar sluit het lokale dweilorkest (zie bij Links) zich bij aan, want dat heet Braomps Kabaal. Een ander heeft het op de Facebookpagina over het Broampse Gat (zwemwater).

Even los van de oa/oa-verwarring (die zich ook bij de dialectvorm van andere plaatsen voordoet), doet het ja of nee gebruik van de p in deze naam ons denken aan het in die zin vergelijkbare Rumpt, waar je de p ook niet uitspreekt en dat een aantal jaren, ook formeel, bijv. in de poststempels, Rumt heeft geheten. Maar kennelijk waren veel plaatsen gehecht aan hun onhandige ouderwetse spelling en daarom zijn die vaak weer teruggekeerd. In Braamt gelukkig dus niet (want wat moet je met zo'n onhandige p als je hem toch niet uitspreekt ;-)

Oudere vermeldingen
1241 Brameth, Bramet, 1400 Braempt, 1741 Brumpt, 1840 Braamt.

Naamsverklaring
Afleiding van braam door middel van het verzamelsuffix -t, betekent 'plaats waar brem- of braamstruiken groeien'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Braamt ligt Z van Doetinchem, N van Zeddam en grenst in het N aan de A18.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Braamt 51 huizen met 292 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Braamt heeft 1 rijksmonument.

- Braamt heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- De Braamse Molen, ook wel Koenders Möl, dateert uit 1856.

- In juli 2017 is in Braamt voetbalmuseum Home of Football (Heuvelwijk 10) van de gepassioneerde voetballiefhebber Fred Baars van start gegaan. Baars heeft speciaal voor het museum een ruimte gebouwd in zijn achtertuin. Je vindt er duizenden shirts, boeken, vaantjes, ballen, sjaals en dergelijke, van alle mogelijke clubs. De toegang kost een 'vrije gift', die ten goede komt aan de goede doelen Stichting Spieren voor Spieren en Bergh in het Zadel. Geopend op afspraak (onder de link vind je het mailadres van dhr. Baars).

Terug naar boven

Evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Nöttekrakers. - Carnavalsvereniging De Bössels bouwt jaarlijks een wagen om aan diverse carnavalsoptochten in de omgeving deel te nemen.

- De Blije Markt in Braamt is een sfeer-, proef- en beleefmarkt, voor liefhebbers van pure producten en van puur en eerlijk eten en drinken. Op verschillende zondagen in de maanden mei, juli en oktober. Kramen met pure voeding, biologische, streek- en duurzame producten; horeca en mobiele terrasjes vanuit vrolijke rijdende keukentjes; achtergrondverhalen / lezingen (eetbaar landschap); zelf proeven en doen (workshops); live muziek. Verder zijn er per keer nog andere leuke activiteiten zoals kanoen, boogschieten of klimmen.

- Broampse Kermis (gedurende 4 dagen in juni).

- "WarmWinterLicht (in 2019 voor de 6e keer) is dé lichtroute van de Achterhoek en Liemers, een magische beleving voor iedereen. Geopend gedurende een week rond Kerstmis, dagelijks van 17.00-21.00 uur. Je kunt genieten van prachtige lichtkunsten op het terrein van Markant Outdoor in Braamt. Het terrein krijgt een extra dimensie door fantasierijke beeldende lichtobjecten. Glow in the dark doolhof, 500 m2 doolhof, wie vindt de uitgang? Skymotion, the vertical dance compagnie, geeft bijzondere voorstellingen boven het terrein en het water. Een unieke lichtgevende beleving. De hallucinerende beeldschermen zorgen voor een vreemde maar verrassende ervaring. Unieke lichtobjecten begeleiden je de gehele route van ca. 1,5 km. Live muziek en sfeervolle terrasjes met vuurkorven en winterse lekkernijen zorgen voor de inwendige mens. Tijdens de WarmWinterLicht route zijn er tal van (warme) dranken en heerlijke lekkernijen te verkrijgen."

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het Land van Jan Klaassen in Braamt is naar eigen zeggen het gezelligste pretpark van de Achterhoek. Een groot buitenspeelpark, indoorspeeltuin, waterspeeltuin en goede horeca zijn de ingrediënten voor een dag plezier. Het Land van Jan Klaassen is in 1978 opgericht door poppenspeler Marius Prein. Het park heeft het grootste poppentheater van Nederland waar poppenkastvoorstellingen worden gegeven met Jan Klaassen in de hoofdrol. Er zijn iedere dag kindervoorstellingen in het poppentheater. Het pretpark is een ideale bestemming voor een dagje uit, verjaardagsfeest of familiedag.

In 2018 verhuist de collectie van het Dickens Museum van Bronkhorst naar Het Land van Jan Klaassen. Sjef de Jong heeft het museum in 1987 opgericht, is er wegens zijn inmiddes gevorderde leeftijd en afnemende gezondheid mee gestopt, en zocht een goede nieuwe bestemming voor de collectie. Geert Prein vond het een mooie aanvulling op zijn park, en de familie De Jong vond het er ook de perfecte locatie voor. Je kunt er straks wandelen door het Engeland uit de tijd van Charles Dickens. Smalle straatjes, vitrines met scenes uit zijn verhalen en de poppen vertellen het verhaal van Dickens.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten e.d. van Braamt op Facebook.

- Oude en recente foto's van Braamt.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Braamt van de Dorpsraad op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Braamt is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor bevordering en behoud van een goede kwaliteit van wonen en leven i het dorp. Ze doen dit door gevraagd en ongevraagd advies te geven aan de gemeente, waarbij de belangen van de bewoners altijd centraal staan. Naast de contacten met de gemeente onderhoudt de Dorpsraad onder andere ook contacten met de Politie, Provincie, Woningcorporaties en verenigingen.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Braempt. - Dorpshuis op Facebook.

- Onderwijs: - Sinds 1918 is er onderwijs in Braamt. In 1923 wordt het een RK lagere school. De naam De Boomgaard is ontstaan in 1978, als de lagere school opnieuw wordt gebouwd op de plek waar vroeger de boomgaard van de pastorie lag. Deze nieuwbouw werd verbonden met de bestaande kleuterschool, zodat er één Basisschool De Boomgaard ontstond voor 4-12 jarigen. In 2009 is de school grondig verbouwd. Door een goed functionerend, professioneel team, moderne onderwijsmiddelen en de aanpassingen aan het gebouw, is de school uitstekend uitgerust voor goed onderwijs, nu en in de toekomst. Kernwaarden voor de school zijn: betrokken, respectvol en betrouwbaar.

- Muziek: - Opgericht in 1998 als buurtorkest in Braamt, is Braomps Kabaal inmiddels uitgegroeid tot een regionaal bekend dweilorkest. Zij maken met hun gevarieerd muziekrepertoire van jouw feestje, evenement (of wat dan ook) een onvergetelijke en sfeervolle gebeurtenis. - De Boetners maken nummers in hun moerstaal. Rock & Roll nummers in het Achterhoekse dialect. Grote inspiraties zijn dan ook Jovink & The Voederbietels, Normaal, Boh Foi Toch en internationale bands zoals AC/DC en Status Quo. De band heeft in 2014 haar eerste album uitgebracht onder de titel ‘A-j Moar Schik Hebt’ en sindsdien speelt de band regelmatig in alle hoeken van de Achterhoek en omstreken.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Sint Joris.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Braamt RK.

Reactie toevoegen