Bergh

Voormalige gemeente
Montferland
LiemersAchterhoek
Gelderland

Bergh

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Bergh.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Bergh.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Bergh.

Terug naar boven

Status

- Bergh is een voormalige gemeente in de provincie Gelderland, in de streken Liemers en Achterhoek. De hoofdplaats was 's-Heerenberg.

- De gemeente Bergh is in 1821 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten 's-Heerenberg, Zeddam en Netterden.

- De gemeente Bergh is per 1-1-2005 opgeheven en opgegaan in de nieuwe gemeente Montferland.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Berg.

Naamsverklaringen
- Naamsverklaringen van plaatsnamen in de voormalige gemeente Bergh.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Bergh lag Z van Doetinchem en grensde in het Z aan Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Bergh 833 huizen met 5.067 inwoners, verdeeld in stad 's-Heerenberg 168/1.081 (= huizen/inwoners) met de buurtschappen Lengel 37/253 en Stokkum 54/359, dorp Beek 104/573, dorp Zeddam 68/458 met de buurtschappen Vinkwijk 32/192 en Dijkhuizen en Vethuizen 21/141, dorp Wijnbergen 60/395 met de buurtschappen Kilder 64/448 en Braamt 51/292, dorp Netterden 50/350 en dorp Groot-Azewijn 63/421 met de buurtschap Klein-Azewijn 61/104. De gemeente Bergh omvatte verder de buurtschap Loerbeek.

- Per 1-1-2005 is de gemeente Bergh opgeheven en opgegaan in de nieuwe gemeente Montferland met 7.382 hectare, 7.199 huizen en 18.388 inwoners. Middels grenscorrecties ging 26 hectare met 6 huizen en 28 inwoners naar de gemeente Doetinchem en 28 hectare met 1 woning naar de gemeente Zevenaar.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de (kernen in de) voormaiige gemeente Bergh, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Heemkundekring Bergh. - Een initiatief van de heemkundekring is Berghapedia, de online encyclopedie met cultuurhistorische onderwerpen betreffende de kernen van en het landschap in de voormalige gemeente Bergh.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het Bergherbos ligt in de voormalige gemeente Bergh en beslaat een groot deel van het oppervlak van die voormalige gemeente. Het bos wordt omsloten door Stokkum en 's-Heerenberg in het Z, Zeddam en Braamt in het O, Kilder in het N en Beek en Loerbeek in het W.

Dassentunnel
Dankzij groot onderhoud in 2011 aan de N335 tussen Zeddam en Beek kunnen de dassen in het Bergherbos deze weg nu veilig oversteken. Tijdens de werkzaamheden is namelijk een betonnen buis onder de weg gelegd die als dassentunnel dient. Voorheen riskeerden de dassen uit het Bergherbos hun leven als ze de weg die dwars door het bos loopt, overstaken. Nu is er een dassentunnel onder gelegd en een nieuw raster langs de weg. Dit raster begeleidt de dieren naar de ingang van de dassentunnel. De nieuwe veilige oversteek is de tweede dassentunnel onder de N335. De tunnel was een wens van Natuurmonumenten, omdat boswachters de afgelopen jaren verschillende malen dassen langs de weg hebben gevonden die onder de wielen van een auto waren gekomen. In het Bergherbos zijn minstens 10 bewoonde dassenburchten.

Loopgraaf
Wandelroutes door het Bergherbos komen o.a. langs een in 2013 gerestaureerde Duitse loopgraaf. Bijzonder is dat dit vanouds Duits grondgebied was. De loopgraaf is dan ook door de Duitsers aangelegd tijdens de Eerste Wereldoorlog, om Duitsland ter plekke te beschermen tegen een eventuele aanval van de geallieerden vanuit Nederland. In 1949 is het stukje grond alhier, als onderdeel van een reeks kleine grenscorrecties, als 'herstelbetaling', overgedragen aan Nederland.

Reactie toevoegen