Ulft

Plaats
Dorp
Oude IJsselstreek
Achterhoek
Gelderland

Ulft

Terug naar boven

Status

- Ulft is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oude IJsselstreek. T/m 2004 gemeente Gendringen.

- Onder het dorp Ulft vallen ook 2 panden van de voor het overige deel Silvoldse buurtschap Bontebrug.

Terug naar boven

Ligging

Ulft ligt ZO van Doetinchem, N van Gendringen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Ulft 48 huizen met 322 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 4.200 huizen met ruim 10.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ulft heeft 7 rijksmonumenten.

- Ulft heeft 36 gemeentelijke monumenten.

- Al vele eeuwen lang maakt de mens gebruik van het materiaal ijzer. Het heeft de mens veranderd en gemaakt tot wat hij nu is. Wat zou de huidige maatschappij zijn zonder ijzer (of staal)? In het Nederlands IJzermuseum is de geschiedenis van ijzer te zien: de lange weg die het de mens heeft gekost, van het eerste gebruik van het materiaal tot aan de talrijke mogelijkheden die het hedendaagse staal hem biedt, toegespitst op de Nederlandse situatie. Het Nederlands IJzermuseum is in 2013 gerealiseerd, in het voormalige DRU-fabriekscomplex aan de Oude IJssel in Ulft, een unieke locatie waar al meer dan 250 jaar met ijzer wordt gewerkt. Het museum huist in gebouwen die behoren tot het industrieel erfgoed, rijksmonument sinds 2000. Waar kun je beter de geschiedenis van het ijzer vertellen dan hier?

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Nieuws over evenementen en actviteiten in het centrum van Ulft op Facebook.

- Polse Kermis (weekend van de 2e zondag in juli).

- Popfestival Huntenpop (weekend in augustus) was vanouds altijd in Varsselder-Veldhunten, vandaar de naam, maar wordt tegenwoordig gehouden in het DRU-Park in Ulft.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De voormalige DRU-fabriek aan de oever van de Oude IJssel kent een historie van 250 jaar als ijzergieterij en metaalfabriek. Vele generaties Achterhoekers hebben hier hun brood verdiend. IJzer werd bewerkt tot potten en pannen, tot kachels en badkuipen. In 2003 sluit de fabriek haar poorten en wordt het bedrijf voortgezet in Duiven. Het rijksmonument heeft een "herbestemming" gekregen met theater-, pop- en conferentiezalen, bibliotheek, heemkundevereniging, VVV-kantoor en grand café.

Het stoere gebouw is volledig gestript en opnieuw aangekleed met plaatijzeren trappen en meubels van sloophout. De zee van ruimte die vrijkwam, is tot op de laatste millimeter benut. Voor de muziekliefhebbers is Dru een verademing, aldus programmeur Gijs Haccou. ‘In de wijde omtrek is geen popzaal te bekennen. Men moest daarvoor tot nu toe naar Arnhem, Nijmegen of Enschede.’ De voormalige Afbramerij is omgebouwd tot o.a. testfabriek voor studenten, ontmoetingsplaats voor ondernemers, kunstenaarscentrum en IJzermuseum. Nadere informatie over de herontwikkeling van de DRU-fabriek. In 2010 is een boek verschenen over de geschiedenis en herontwikkeling van de DRU-fabriek.

Terug naar boven

Links

- Muziek: - Muziekschool Oude IJsselstreek. - Ulfts Gemengd Koor. - Ulfts Mannenkoor. - Het repertoire van het in 1962 opgerichte jeugdkoor de Ulftse Nachtegalen is gevarieerd, van klassieke muziek tot pop en musical. Bij hen mag je zingen met je hele lijf, leer je je stem goed te gebruiken, en je muzikale talent en gehoor verder te ontwikkelen. Daarnaast werken ze aan podiumpresentatie en krijg je een heuse muziekopleiding. Ze zijn jaarlijks diverse malen te zien en te horen op verschillende podia, en werken samen met professionele musici en zangers. Naast de wekelijkse repetities verzorgen ze gezellige en interessante groepsactiviteiten, zoals een workshopdag of deelname aan muziekfestivals.

Reactie toevoegen