Ulft

Plaats
Dorp
Oude IJsselstreek
Achterhoek
Gelderland

Ulft

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Ulft.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Ulft.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Ulft.

Terug naar boven

Status

- Ulft is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oude IJsselstreek. T/m 2004 gemeente Gendringen.

- Onder het dorp Ulft vallen ook 2 panden van de voor het overige deel Silvoldse buurtschap Bontebrug.

Terug naar boven

Ligging

Ulft ligt ZO van Doetinchem, N van Gendringen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ulft heeft 7 rijksmonumenten.

- Ulft heeft 36 gemeentelijke monumenten.

- Al vele eeuwen lang maakt de mens gebruik van het materiaal ijzer. Het heeft de mens veranderd en gemaakt tot wat hij nu is. Wat zou de huidige maatschappij zijn zonder ijzer (of staal)? In het Nederlands IJzermuseum is de geschiedenis van ijzer te zien: de lange weg die het de mens heeft gekost, van het eerste gebruik van het materiaal tot aan de talrijke mogelijkheden die het hedendaagse staal hem biedt, toegespitst op de Nederlandse situatie. Het Nederlands IJzermuseum is in 2013 gerealiseerd, in het voormalige DRU-fabriekscomplex aan de Oude IJssel in Ulft, een unieke locatie waar al meer dan 250 jaar met ijzer wordt gewerkt. Het museum huist in gebouwen die behoren tot het industrieel erfgoed, rijksmonument sinds 2000. Waar kun je beter de geschiedenis van het ijzer vertellen dan hier?

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Popfestival Huntenpop was vanouds altijd in Varsselder-Veldhunten, vandaar de naam, maar wordt tegenwoordig gehouden in het DRU-Park in Ulft.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

DRU-fabriek herontwikkeld tot cultuurtempel
De voormalige DRU-fabriek aan de oever van de Oude IJssel kent een historie van 250 jaar als ijzergieterij en metaalfabriek. Vele generaties Achterhoekers hebben hier hun brood verdiend. IJzer werd bewerkt tot potten en pannen, tot kachels en badkuipen. In 2003 sloot de fabriek haar poorten en werd het bedrijf voortgezet in Duiven. Het rijksmonument heeft een "herbestemming" gekregen met theater-, pop- en conferentiezalen, bibliotheek, heemkundevereniging, VVV-kantoor en grand café. Het stoere gebouw is volledig gestript en opnieuw aangekleed met plaatijzeren trappen en meubels van sloophout. De zee van ruimte die vrijkwam, is tot op de laatste millimeter benut. Voor de muziekliefhebbers is Dru een verademing, aldus programmeur Gijs Haccou. ‘In de wijde omtrek is geen popzaal te bekennen. Men moest daarvoor tot nu toe naar Arnhem, Nijmegen of Enschede.’ De voormalige Afbramerij is omgebouwd tot o.a. testfabriek voor studenten, ontmoetingsplaats voor ondernemers, kunstenaarscentrum en IJzermuseum. Nadere informatie over de herontwikkeling van de DRU-fabriek. In 2010 is een boek verschenen over de geschiedenis en herontwikkeling van de DRU-fabriek.

 

 

Reactie toevoegen