Ulft

Plaats
Dorp
Oude IJsselstreek
Achterhoek
Gelderland

Ulft

Terug naar boven

Status

- Ulft is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oude IJsselstreek. T/m 2004 gemeente Gendringen.

- Onder het dorp Ulft vallen ook 2 panden van de voor het overige deel Silvoldse buurtschap Bontebrug.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1122 Ulfte, 1132 Ulvete, 1135 Ulft, Vlfde, 1136 Ulfthe, 1138 Vlfeta, Ulfeta, 1830-1855 Ulft.

Naamsverklaring
Een moeilijk te duiden naam. Men heeft wel voorgesteld ulf-hithi* 'schuilplaats van wolven', met vraagteken en inderdaad niet waarschijnlijk. Eerder kan men denken aan een afleiding met het verzamelsuffix -iþi* van een verdwenen oude boomnaam ulve*, waarvoor zie Ulvenhout.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Ulft ligt ZO van Doetinchem, N van Gendringen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Ulft 48 huizen met 322 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 4.200 huizen met ruim 10.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ulft heeft 7 rijksmonumenten.

- Ulft heeft 36 gemeentelijke monumenten.

- Al vele eeuwen lang maakt de mens gebruik van het materiaal ijzer. Het heeft de mens veranderd en gemaakt tot wat hij nu is. Wat zou de huidige maatschappij zijn zonder ijzer (of staal)? In het Nederlands IJzermuseum is de geschiedenis van ijzer te zien: de lange weg die het de mens heeft gekost, van het eerste gebruik van het materiaal tot aan de talrijke mogelijkheden die het hedendaagse staal hem biedt, toegespitst op de Nederlandse situatie. Het Nederlands IJzermuseum is in 2013 gerealiseerd, in het voormalige DRU-fabriekscomplex aan de Oude IJssel in Ulft, een unieke locatie waar al meer dan 250 jaar met ijzer wordt gewerkt. Het museum huist in gebouwen die behoren tot het industrieel erfgoed, rijksmonument sinds 2000. Waar kun je beter de geschiedenis van het ijzer vertellen dan hier?

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Nieuws over evenementen en actviteiten in het centrum van Ulft op Facebook.

- Polse Kermis (weekend van de 2e zondag in juli).

- Popfestival Huntenpop (weekend in augustus) was vanouds altijd in Varsselder-Veldhunten, vandaar de naam, maar wordt tegenwoordig gehouden in het DRU-Park in Ulft.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De voormalige DRU-fabriek aan de oever van de Oude IJssel kent een historie van 250 jaar als ijzergieterij en metaalfabriek. Vele generaties Achterhoekers hebben hier hun brood verdiend. IJzer werd bewerkt tot potten en pannen, tot kachels en badkuipen. In 2003 sluit de fabriek haar poorten en wordt het bedrijf voortgezet in Duiven. Het rijksmonument heeft een "herbestemming" gekregen met theater-, pop- en conferentiezalen, bibliotheek, heemkundevereniging, VVV-kantoor en grand café.

Het stoere gebouw is volledig gestript en opnieuw aangekleed met plaatijzeren trappen en meubels van sloophout. De zee van ruimte die vrijkwam, is tot op de laatste millimeter benut. Voor de muziekliefhebbers is Dru een verademing, aldus programmeur Gijs Haccou. ‘In de wijde omtrek is geen popzaal te bekennen. Men moest daarvoor tot nu toe naar Arnhem, Nijmegen of Enschede.’ De voormalige Afbramerij is omgebouwd tot o.a. testfabriek voor studenten, ontmoetingsplaats voor ondernemers, kunstenaarscentrum en IJzermuseum. Nadere informatie over de herontwikkeling van de DRU-fabriek. In 2010 is een boek verschenen over de geschiedenis en herontwikkeling van de DRU-fabriek.

Terug naar boven

Links

- Muziek: - Muziekschool Oost-Gelderland heeft drie vestigingen, waaronder een vestiging in Ulft.

- Ulfts Gemengd Koor.

- Ulfts Mannenkoor.

- Het repertoire van het in 1962 opgerichte jeugdkoor de Ulftse Nachtegalen is gevarieerd, van klassieke muziek tot pop en musical. Bij hen mag je zingen met je hele lijf, leer je je stem goed te gebruiken, en je muzikale talent en gehoor verder te ontwikkelen. Daarnaast werken ze aan podiumpresentatie en krijg je een heuse muziekopleiding. Ze zijn jaarlijks diverse malen te zien en te horen op verschillende podia, en werken samen met professionele musici en zangers. Naast de wekelijkse repetities verzorgen ze gezellige en interessante groepsactiviteiten, zoals een workshopdag of deelname aan muziekfestivals.

- Muziekkorps St. Joris is een afdeling van het gelijknamige, hieronder beschreven schuttersgilde.

- Overige verenigingen: - "Alhoewel bij velen Schuttersgilde St. Joris vooral bekendheid geniet vanwege de 'in de regio wereldberoemde' Polse Kermis, is St. Joris natuurlijk veel meer dan de Polse Kermis alleen. Opgericht in 1945 met het doel: “het bevorderen van de schutterssport, het ontwikkelen, handhaven en tot bloei brengen van aloude tradities en andere activiteiten zoals kermis”, heeft St. Joris zich in al die daarop volgende jaren bewezen als een hechte vereniging waar trouw, broederschap en dienstbaarheid hand in hand gaan. Ook tegenwoordig speelt het schuttersgilde nog een belangrijke rol in het sociale leven van Ulft met onder meer het korps, de carnavalsverening, de schietclub, kaartclub en vele andere activiteiten. Tegen alle maatschappelijke ontwikkelingen in blijft St. Joris groeien en heeft zij nog altijd een grote aantrekkingskracht op de jeugd. Mede door de onmisbare bijdrage van de vele vrijwilligers die ieder naar haar of zijn vermogen de vereniging een warm hart toedragen, kan Schuttersgilde St. Joris trots zijn dat het na meer dan 70 jaar nog altijd een bloeiende en groeiende vereniging mag zijn."

- Duurzaamheid: - De provincie Gelderland heeft in 2018 ca. 600.000 euro subsidie toegekend om op het DRU Industriepark in Ulft de eerste Urban Oasis te ontwikkelen. Urban Oasis is een idee van landschapsontwerper Nico Wissing*. De Achterhoeker bedacht een innovatief stadspark met allerlei technologieën om steden schoner en duurzamer te maken. Zo komen er bijvoorbeeld installaties om fijnstof af te vangen en drinkwater te maken van regenwater. Steden moeten duurzamer en gezonder worden. Tegelijkertijd is de ruimte beperkt. Daarom ontwierp Wissing een plek van slechts 300 m2 waarin een breed scala aan schone technologieën en biodiversiteit een plek krijgen. Gezonde lucht, energieneutraliteit en meer biodiversiteit zijn de speerpunten. Een stukje natuur in de binnenstad dat bijdraagt aan gezond wonen, werken en leven.
* Nico Wissing is een internationaal bekende landschapsarchitect en groenkunstenaar, geroemd om zijn vooruitstrevende ideeën. Hij won diverse duurzaamheidsprijzen, zoals World’s best designer en is in 2018 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Nico Wissing: "Een kind dat in de stad opgroeit heeft geen gevoel bij de natuur. Natuur is namelijk National Geographic, voedsel koop je als kant-en-klare maaltijd en drinken zit in flessen. Maar kinderen zijn wel de volwassenen van straks die keuzes maken over natuur, voedsel en energie." De eerste Urban Oasis in Ulft wordt gebruikt om het idee van Wissing door te ontwikkelen. Het laat mensen van over de hele wereld kennismaken met het innovatieve stadspark. Voor de ontwikkeling van de Urban Oasis gaan Hybrid Landscape van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra samenwerken met andere Achterhoekse bedrijven, diverse opleidingen, en toonaangevende wetenschappers zoals Bob Ursem en Kim van der Leest. Daarmee zetten zij de Achterhoek op de kaart als innovatieve regio die slimme oplossingen bedenkt en toepast voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van leefbaarheid in de stad. De ontwikkeling van de eerste stadsoase kost ca. 1,2 miljoen euro. De provincie draagt via de Gebiedsopgave Achterhoek de helft bij. De bedrijven dragen de andere helft bij. (bron: Provincie Gelderland)

Reactie toevoegen