Terborg

Plaats
Stad
Oude IJsselstreek
Achterhoek
Gelderland

gemeente_terborg_kadastraal_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Kaart van de in 1818 opgeheven gemeente Terborg (op de kaart staat gemeente Wisch, maar dat is een foutje van de kaartenmaker), situatie anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Kaart van de in 1818 opgeheven gemeente Terborg (op de kaart staat gemeente Wisch, maar dat is een foutje van de kaartenmaker), situatie anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Terborg

Terug naar boven

Status

- Terborg is een stad in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oude IJsselstreek. T/m 2004 gemeente Wisch. En van 1812 t/m 1817 was het een zelfstandige gemeente.

- Wapen van de voormalige gemeente Terborg.

- Onder de stad Terborg valt ook de buurtschap Heuven.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1810 Ter Borg.

Terug naar boven

Ligging

Terborg ligt ZO van de stad Doetinchem en het dorp Wehl, ZZO van het dorp Velswijk, Z van de dorpen Gaanderen en Zelhem, ZW van de dorpen Westendorp, Varsseveld en Halle, W van het dorp Aalten, NW van de dorpen Silvolde, Sinderen, De Heurne en Dinxperlo, NNW van het dorp Megchelen, N van de dorpen Ulft, Varsselder en Gendringen, NNO van het dorp Netterden, NO van de dorpen Etten, Azewijn, Lengel en Stokkum en de stad 's-Heerenberg, ONO van de dorpen Zeddam en Beek en OZO van de dorpen Braamt, Kilder en Loerbeek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Terborg 101 huizen met 709 inwoners. Tegenwoordig heeft de stad ca. 1.850 huizen met ruim 4.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 2010 zijn bij opgravingen op Pleintje Kaak resten gevonden van bebouwing uit de 13e t/m 16e eeuw. Regioarcheoloog Marc Kocken was bij deze opgravingen zeer enthousiast over de historische waarde van Terborg. Hij noemt de stad al 'het Pompeï van de Achterhoek'. Er zijn onder meer constructieve houten delen en vlechtwerken met leemrestanten gevonden die de wanden van woningen bedekten.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Stadsplan Terborg 2020.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Terborg heeft 18 rijksmonumenten.

- Terborg heeft 26 gemeentelijke monumenten.

- De buitenkant van kasteel Wisch is in 2012 gerestaureerd.

- Gevelstenen in Terborg.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - "De in 1907 opgerichte vereniging Terborgs Belang met haar bestuur zet zich in voor het behartigen van belangen en het bevorderen van de leefbaarheid voor de inwoners van Terborg. Bij het behartigen staat het algemeen belang boven het individueel belang van de Terborgenaar. De vereniging stimuleert en maakt burgerparticipatie mogelijk in al haar vormen. We zetten vrijwilligers in het zonnetje, helpen burgerinitiatieven op weg en treden op als verbindingspersoon met gemeente Oude IJsselstreek. Terborgs Belang maakt daarbij gebruik van haar netwerk in de stad en daarbuiten. We willen onze contacten gebruiken om iedereen die wat voor de gemeenschap wil doen met elkaar te verbinden en vooruit te helpen. We ondersteunen initiatieven en behartigen belangen waar nodig. Op die manier willen wij de stad versterken en verbeteren."

Reactie toevoegen