Terborg

Plaats
Stad
Oude IJsselstreek
Achterhoek
Gelderland

terborg laagte 1975 [640x480].jpg

Terborg Laagte 1975

Terborg Laagte 1975

Terborg

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Terborg.

Terug naar boven

Status

- Terborg is een stad in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oude IJsselstreek. T/m 2004 gemeente Wisch.

- Terborg is heel kort een zelfstandige gemeente geweest: in 1812 afgesplitst van de gemeente Wisch tot een zelfstandige gemeente, in 1818 opgeheven en weer opgegaan in de gemeente Wisch.

- Wapen van de voormalige gemeente Terborg.

- Onder de stad Terborg valt ook de buurtschap Heuven.

Terug naar boven

Ligging

De stad Terborg ligt ZO van de stad Doetinchem en het dorp Wehl, ZZO van het dorp Velswijk, Z van de dorpen Gaanderen en Zelhem, ZW van de dorpen Westendorp, Varsseveld en Halle, W van het dorp Aalten, NW van de dorpen Silvolde, Sinderen, De Heurne en Dinxperlo, NNW van het dorp Megchelen, N van de dorpen Ulft, Varsselder en Gendringen, NNO van het dorp Netterden, NO van de dorpen Etten, Azewijn, Lengel en Stokkum en de stad 's-Heerenberg, ONO van de dorpen Zeddam en Beek en OZO van de dorpen Braamt, Kilder en Loerbeek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de stad Terborg (dan: Ter Borg) 101 huizen met 709 inwoners. Tegenwoordig heeft de stad ca. 1.850 huizen met ruim 4.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 2010 zijn bij opgravingen op Pleintje Kaak resten gevonden van bebouwing uit de 13e t/m 16e eeuw. Regioarcheoloog Marc Kocken was bij deze opgravingen zeer enthousiast over de historische waarde van Terborg. Hij noemt de stad al 'het Pompeï van de Achterhoek'. Er zijn onder meer constructieve houten delen en vlechtwerken met leemrestanten gevonden die de wanden van woningen bedekten.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Stadsplan Terborg 2020.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Terborg heeft 18 rijksmonumenten.

- Terborg heeft 26 gemeentelijke monumenten.

- De buitenkant van kasteel Wisch is in 2012 gerestaureerd.

- Gevelstenen in Terborg.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Terborgs Belang.

Reactie toevoegen