Zeddam

Plaats
Dorp
Montferland
Achterhoek
Gelderland

GL kadastrale gemeente Zeddam in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

kadastrale gemeente Zeddam in ca. 1870 kaart J. Kuijper

kadastrale gemeente Zeddam in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Zeddam

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Zeddam.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Zeddam.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Zeddam.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zeddam (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Zeddam is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Montferland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1820. In 1821 over naar gemeente Bergh, in 2005 over naar gemeente Montferland.

- Wapen van de voormalige gemeente Zeddam.

- Onder het dorp Zeddam valt ook de buurtschap Vinkwijk. De gemeenteraad van de toenmalige gemeente Bergh heeft in 1969 weliswaar besloten de naam Vinkwijk als formele plaatsnaam te laten vervallen en op te laten gaan in de plaatsnaam Zeddam, maar Vinkwijk is nog altijd wel als buurtschap van het dorp Zeddam te beschouwen (het betreft het O buitengebied van het dorp).

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Zerrem.

Terug naar boven

Ligging

Zeddam ligt Z van Doetinchem, N van 's-Heerenberg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Zeddam 68 huizen met 458 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Zeddam ca. 1.000 huizen met ca. 2.500 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2013 is een rondweg om Zeddam aangelegd, om het doorgaande verkeer door het dorp te weren. De voormalige doorgaande weg door het dorp is heringericht, o.a. volgens de principes van shared space.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zeddam heeft 9 rijksmonumenten.

- Zeddam heeft 16 gemeentelijke monumenten.

- De Grafelijke Korenmolen (Bovendorpsstraat 14) is de oudste nog in gebruik zijnde windmolen van Nederland met onderdelen die nog uit de bouwtijd (1440-1450) stammen. Het is één van de slechts 5 torenmolens in Nederland. Bouwkunst, -stijl en -techniek van de molen zijn bijzonder. Veel Nederlandse en buitenlandse molens zijn uit dit type ontstaan. De molen is in de afgelopen decennia 4 keer gerestaureerd, waarbij telkens geprobeerd is de authentieke onderdelen zoveel mogelijk te behouden. In de molen is te zien hoe de molenaar zo'n 500 jaar geleden werkte en leefde.

- Rosmolen Zeddam (Bovendorpsstraat 21) is in 1546 gebouwd en heeft deel uitgemaakt van de bezittingen van de heren (graven) van den Bergh. De Rosmolen is bij de torenmolen gebouwd om - ook als er geen wind was - gebruik te kunnen blijven maken van het molenrecht. Na de afschaffing van de molendwang door Napoleon daalt de pachtwaarde van de molen snel. Toch zijn in 1834-1839 nog omvangrijke reparaties verricht. In 1856 is echter de concurrentie van nieuwe windmolens en stoommolens in de omgeving zo groot, dat pachtmolenaar Herfkens na 1861 besluit te stoppen. Hij kan de oude Rosmolen voor 231 gulden van Huis Bergh kopen en maakt er een opslagplaats van. De Rosmolen is tegenwoordig weer regelmatig in bedrijf, waarbij het malen net als vroeger gebeurt op paardenkracht. Op deze tijdstippen zijn dan oude foto's van het dorp, oogsten en boerenwerk te zien, alsmede een diaserie over Zeddam en de natuur van het Montferland. Er zijn ook nog twee permanente tentoonstellingen: de stenencollectie van Hoogland en de mineralen van de familie Gerritsen.

- Molen De Volharding.

- Gevelstenen in Zeddam.

- Museumboerderij Gilde Koat is een reconstructie van een boerderij uit 1875/1895, typerend voor het Berghse land. Verder is er een verzameling oudheidkundige voorwerpen te zien die een indruk geven van het (boeren)leven uit eind 19e eeuw. Bovendorpstraat. Tel. 0314-651224 / 651103.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. Carnavalsvereniging De Paverts.

- Festival Kunst & Kunstig (weekend in oktober).

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's en ansichtkaarten van Zeddam.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Zeddam.

- Zeddams Klankbord (opvolger van de Dorpsraad Zeddam).

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Zeddam RK.

 

Reactie toevoegen