Azewijn

Plaats
Dorp
Montferland
Achterhoek
Gelderland

Azewijn dorpsgezicht.jpg

Azewijn dorpsgezicht

Azewijn dorpsgezicht

Azewijnse Broek LOG kaart [1024x768].jpg

Azewijnse Broek LOG kaart

Azewijnse Broek LOG kaart

Azewijn

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Azewijn.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Azewijn.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Azewijn.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Azewijn (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Azewijn is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Montferland. T/m 2004 gemeente Bergh.

- Onder het dorp Azewijn valt ook de buurtschap Klein-Azewijn.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Azem.
Oudere vermeldingen
Het dorp heette oorspronkelijk Groot-Azewijn en is rond 1970 (o.a. blijkend uit de stempels van het lokale postkantoor) van naam veranderd in Azewijn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Azewijn 124 huizen met 525 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Azewijn ca. 300 huizen met ca. 750 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Landbouwontwikkelingsgebied (LOG) Azewijnse Broek
De gemeenteraden van Oude IJsselstreek en Montferland hebben in 2009 het Landbouwontwikkelingsgebied (LOG) Azewijnse Broek aangewezen als 1 van de 6 LOG's in de Achterhoek. Dat betekent onder meer dat daar in de toekomst ruimte wordt geboden aan intensieve veehouderijen. In het LOG Azewijnse Broek is het de bedoeling om "megastallen" zo veel mogelijk te clusteren op drie voorkeursplekken: het eerste deel van de Driekoningenweg, rond de knik in de Broekweg en een gebiedje halverwege de Papenkampseweg. Daarnaast is nu ruimte geboden voor intensieve veehouderijen langs de grotere wegen. Het gaat daarbij om de N335 tussen Etten en Zeddam, de N816 tussen Ulft en 's-Heerenberg en de Papenkampsweg. De intensieve veehouderijen moeten minimaal 350 meter van bestaande bebouwing af komen te liggen. Ook is er een maximaal bouwblok van 1,5 hectare beschikbaar. Achtergrondinformatie en actuele ontwikkelingen rond het LOG Azewijnse Broek.

Voormalige vuilnisbelt Azewijn nu solarpark
Op een voormalige vuilnisbelt in Azewijn is in 2011 Solarpark Azewijn gerealiseerd, het (op dat moment) grootste Solarpark van Nederland. Op het terrein met een oppervlakte van 8 hectare staan 36.000 zonnepanelen met een vermogen van in totaal 1,8 megawatt. Dat is genoeg capaciteit om 550 woningen van elektriciteit te voorzien. Filmpje over de aanleg van Solarpark Azewijn (in het rechtermenu kunt u de delen 2 t/m 7 bekijken).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Azewijn heeft 9 gemeentelijke monumenten.

- H. Mattheuskerk. De vieringen van de H. Mattheus geloofsgemeenschap te Azewijn kunt u online beluisteren. Homepage H. Mattheus geloofsgemeenschap te Azewijn.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In het Azewijnse Broek wordt tot 2022 in een gebied van 130 hectare klei, zand en grind gewonnen. Tegelijkertijd ontwikkelt de natuur in het gebied zich. Door de natuurtechnische inrichting moet een aantrekkelijk gebied voor planten en dieren ontstaan. Er zijn al bijzondere vogelsoorten in het nieuwe natuurgebied waargenomen. Uiteindelijk zal ongeveer de helft van de oppervlakte van het gebied diep open water worden; de andere helft zal gaat bestaan uit grasland, bosschages, ondiep water en brede natte natuuroevers.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's en ansichtkaarten van Azewijn.

Terug naar boven

Links

- Dorpsraad Azewijn.

- Dorpscafé 't Aschwinhuus.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Azewijn RK.

Reactie toevoegen