Doetinchem

Plaats
Stad en gemeente
Doetinchem
Achterhoek
Gelderland

doetinchem_de_zumpe_100_jaar_boek.jpg

De Zumpe is een moerassig natuurgebied ZO van Doetinchem. Je vindt er o.a. vogels, vlinders, libelles, kikkers, padden, zoogdieren en bijzondere planten. T.g.v. het 100-jarig jubileum van het gebied in 2015 is een mooi fotoboek verschenen.

De Zumpe is een moerassig natuurgebied ZO van Doetinchem. Je vindt er o.a. vogels, vlinders, libelles, kikkers, padden, zoogdieren en bijzondere planten. T.g.v. het 100-jarig jubileum van het gebied in 2015 is een mooi fotoboek verschenen.

doetinchem hamburgerstraat 1921 [640x480].jpg

Doetinchem Hamburgerstraat 1921

Doetinchem Hamburgerstraat 1921

Doetinchem Deutichem 1885 [640x480].jpg

In 1883 is in ons land een aantal plaatsen van spelling gewijzigd. Zo werd Doetinchem Deutichem. Rond 1900 zijn veel van deze spellingswijzigingen weer teruggedraaid, zo ook hier.

In 1883 is in ons land een aantal plaatsen van spelling gewijzigd. Zo werd Doetinchem Deutichem. Rond 1900 zijn veel van deze spellingswijzigingen weer teruggedraaid, zo ook hier.

Doetinchem

Terug naar boven

Status

- Doetinchem is een stad en gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek. Doetinchem wordt beschouwd als de hoofdplaats van de Achterhoek.

- De gemeente Doetinchem is in 1920 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Ambt-Doetinchem en Stad-Doetinchem.

- De gemeente Doetinchem is in 2005 vergroot met de gemeente Wehl.

- De gemeente Doetinchem omvat naast de gelijknamige stad verder nog de dorpen Gaanderen, Nieuw-Wehl, Wehl en een deel van het voormalige dorp Wijnbergen (namelijk het deel dat nu een wijk van Doetinchem en bedrijventerrein is, maar waarin wel de kerk van dit voormalige dorp ligt) en de buurtschappen Halle-Nijman (deels), Heidekant, IJzevoorde (deels), Kleindorp, Langerak, Meerenbroek, Plantage en Wehlse Broek. Dit zijn in totaal 1 stad, 3 dorpen, 1 deel van een voormalig dorp (tegenwoordig een wijk en bedrijventerrein) en 8 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Doetinchem.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Doetinchem.

- Onder de stad Doetinchem vallen de buurtschappen Halle-Nijman (deels), IJzevoorde (deels) en Langerak en het hierboven omschreven deel van het voormalige dorp Wijnbergen.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Deutekom, Deutekem, Durkum of Dörkum.

Oudere vermeldingen
838 kopie eind 11e eeuw Ductinghem l. Duttinghem, 1200 Duttencheim, 1223 Dutthinchem, Duttinchem, 1318 Dutthekem, 1343 Doetekem, 1883 Deutichem, 1896 Doetinchem.

Naamsverklaring
Betekent Oudnederlands hem 'woonplaats' van de lieden van de persoon Dutto. (1)

Terug naar boven

Ligging

Doetinchem ligt O van Zevenaar, ZO van Doesburg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Stad-Doetinchem 382 huizen met 1.869 inwoners, verdeeld in stad Doetinchem 354/1.757 (= huizen/inwoners) en Schependom 28/112.

- In 1840 had de gemeente Ambt-Doetinchem 392 huizen met 2.663 inwoners, verdeeld in de buurtschappen Dichteren 53/384, Langerak 54/386, IJzevoorde 131/839, Gaanderen 76/482 en Oosselt 78/572.

- De gemeente Doetinchem zoals die bestond voor de herindeling van 2005, had in 1840 in totaal dus 774 huizen met 4.532 inwoners.

- Tegenwoordig heeft de gemeente Doetinchem (dus inclusief alle kernen die onder de huidige gemeente vallen) ca. 22.000 huizen met ca. 56.000 inwoners. De stad heeft tegenwoordig ca. 18.000 huizen met ca. 45.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de gemeente Doetinchem, kun je terecht bij:

- Historische Vereniging Deutekom.

- Stadsmuseum Doetinchem.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Ter verlichting van de verkeersproblematiek aan de oostzijde van de stad is in 2015 de Oostelijke Randweg gereed gekomen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De stad Doetinchem heeft 26 rijksmonumenten.

- Doetinchem heeft 83 gemeentelijke monumenten.

- Walmolen.

- Benninkmolen.

- Molen Aurora.

- In Doetinchem bevinden zich twee in het groen gelegen historische begraafplaatsen, met veel graven van landelijke, regionale en lokale notabelen uit die tijd: de Stadsbegraafplaats (in gebruik tussen 1829-1893) en de Ambtsbegraafplaats (in gebruik 1829-1967, met latere bijzettingen).

- Gevelstenen in Doetinchem.

- Het Openbaar Vervoer Museum is een ontdekkingsreis door de geschiedenis van het openbaar vervoer, van stoomtrein tot TGV, van paardentram tot gelede tram en van T-Fordje tot interliner. Hievan is een grote collectie schaalmodellen te zien, aangevuld met tekeningen, foto's en voorwerpen die betrekking hebben op alle facetten van het vervoer. Op de eerste etage kun je genieten van rijdende stadstrams, stoomtrams en treinen op grote modelbanen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Kasteel en landgoed Slangenburg dateren uit de late middeleeuwen. Het park rondom het kasteel behoort tot de best bewaarde voorbeelden van Nederlandse tuinaanleg uit de 17e eeuw. Het is in 1679 geheel in de toen toonaangevende formele parkstijl aangelegd door generaal Frederik Johan van Baer. De kenmerken van deze stijl, strakke rechte lijnen met een geometrisch patroon, zijn goed bewaard gebleven. Zo is er een ruim 1 km lange oprijlaan met aan weerszijden in elkaars spiegelbeeld twee vierkante vijvers. De kaarsrechte oprijlaan staat bijna loodrecht op een enorm lanenstelsel in de vorm van een dubbel trapezium, die beplant is met statige beuken en eiken. Naast de reguliere begraafplaats van Slangenburg is in 2013 Natuurbegraafplaats Slangenburg gerealiseerd. De graven gaan hierbij geleidelijk op in de natuur, omdat alleen afbreekbare materialen worden gebruikt. Het gebruik als natuurbegraafplaats draagt bovendien bij aan de instandhouding van het landgoed. De benedictijner Sint Willibrords Abdij is in 1952 gereed gekomen. - Kasteel Slangenburg is het gastenverblijf van de abdij, waar u kunt logeren. - Pagina over landgoed Slangenburg op de site van beheerder Staatsbosbeheer.

- Het 24 ha grote en sinds 1982 beschermde natuurmonument De Zumpe, ZO van Doetinchem, bestaat grotendeels uit Elzenbroekbos. Verder is er grasland, open water (sloten en plassen) en moerasvegetaties. In het open water komt lokale kwel en regionale kwel samen. De ingang van het gebied is bij Vossenstraat 147. Het gebied is sinds 1915 in beheer bij de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), afdeling Doetinchem. Door het houden van excursies laat de Zumpe-werkgroep van de KNNV de leden mee genieten van de rijkdom aan vogels, vlinders, libelles, kikkers, padden, zoogdieren en (bijzondere) planten die in het gebied voorkomen. Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van dit beheer in 2015 is in dat jaar een mooi fotoboek verschenen met beschrijving en geschiedenis van het gebied (het kost €15 en is verkrijgbaar bij KNNV afd. Doetinchem). De komende jaren wordt De Zumpe versterkt en vergroot tot een oppervlakte van max. 120 ha. Dit project beoogt medio 2018 gereed te zijn. - Zie ook Beschrijving en geschiedenis van natuurgebied De Zumpe bij Doetinchem.

Terug naar boven

Beeld

- Diaserie wandeling over landgoed Hagen bij Doetinchem door Loes Westgeest.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Doetinchem (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Doetinchem.

- Nieuws: - Nieuws uit een aantal kernen van de gemeenten Montferland, Doetinchem en Oude IJsselstreek, door Johan en Heino Bohmer.

- Zorg: - Zorgboerderij Slangenburg.

Reactie toevoegen