Lengel

Plaats
Dorp
Montferland
Liemers
Gelderland

Lengel

Terug naar boven

Status

Lengel is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Montferland. T/m 2004 gemeente Bergh.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Lengel ligt NO van de stad 's-Heerenberg, O van het dorp Stokkum, de A3 in Duitsland (niet ver hiervandaan N aansluitend op de Nederlandse A12) en het Duitse dorp Elten, ZO van de dorpen Beek en Loerbeek, Z van de dorpen Zeddam en Braamt en de stad Doetinchem, ZW van het dorp Etten en de stad Terborg, W van de dorpen Azewijn, Varsselder en Ulft, WNW van het dorp Gendringen, NW van het dorp Netterden, N van de Duitse plaatsen Klein-Netterden en Emmerich en NO van de Duitse plaatsen Borghees, Huthum en Kleve (Kleef).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Lengel 37 huizen met 253 inwoners. Tegenwoordig heeft het gelijknamige dorp ca. 150 huizen met ca. 360 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Hoewel Lengel wel als dorp wordt beschouwd, heeft het nooit een eigen kerk gekregen. Voor de kerkgang zijn de inwoners aangewezen op de stad ´s-Heerenberg, waar het dorp inmiddels vrijwel aan vast is gegroeid.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lengel heeft 3 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Kermis van Lengel (gedurende 5 dagen eind oktober) is de laatste kermis in het jaar van de Achterhoek.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's van Lengel.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - In 2014 is in Lengel een nieuw dorpshuis gerealiseerd. Het is 't Bosman Huus genoemd, naar en o.a. gesponsord door het transportbedrijf van Wim Bosman. "In juni 2002 vond een knallende opening van het dorpshuis plaats, waarbij het openingswoord werd gevoerd door Bennie Duis, de voorzitter van het dorpshuisbestuur. In de jaren daarna werd de exploitatie met strakke hand gevoerd door Raymond Hermsen. Zowel Bennie als Raymond verdienen het dat zij hier worden genoemd. Onder hun actieve leiding en met steun van bestuurders als Theo Visser en Herbert Megens zijn heel wat activiteiten opgezet of begeleid. Er was ook een exploitatieoverschot, winst dus. Dat moest worden ingezet, om de definitieve dorpsaccommodatie mee te bekostigen. Na 10 jaar, in 2012, was er een redelijk positief saldo. Maar dit was onvoldoende om de bestaande plannen te bekostigen. Piet Berendsen, van Berendsen Bouwadvies Lengel, had namelijk al eens schetsen gemaakt, die waren gebruikt bij een eerste begroting. De geraamde kosten overstegen de beschikbare geldmiddelen ruim. Goede raad was weer eens duur!

Uiteindelijk bood Wim Bosman, als beschermheer van Schutterij St. Antonius, de helpende hand. De bouwtekeningen werden in zijn opdracht gemaakt en de ruwbouw werd door hem in opdracht gegeven bij Klomps bouwbedrijf uit Dinxperlo, zijn ‘vaste’ aannemer. De kosten van de ruwbouw inclusief de grond, die de heer Bosman voor een symbolisch bedrag van de gemeente Montferland had verworven, bedragen € 350.000,= en zijn in een lening verwerkt. Deze lening is door fam. Bosman verstrekt aan het bestuur van het dorpshuis. De eerste 10 jaar hoeft hiervoor geen rente te worden betaald, terwijl wordt afgelost naar draagkracht. Hiermee was het fundament gelegd en kon een vliegende start worden gemaakt. Als dank is de accommodatie 't Bosman Huus genoemd.

Op basis van de toezegging van fam. Bosman kon vervolgens een werkgroep aan de slag om meer fondsen te verwerven en de inrichting verder uit te werken. Hierbij hebben Ruud en Ronald Tousain een hoofdrol gespeeld. De lijnen tussen beide broers waren bijzonder kort, waardoor snel kon worden geschakeld. Om deze pioniers heen is vervolgens een kundig en actief bestuur gecreëerd, dat in januari 2014 definitief is aangetreden. Vooral de begeleiding van de bouw was een intensieve klus, die beide broers met veel inzet vervulden. Werkzaamheden zijn door hen zoveel mogelijk vergeven aan bedrijven in Lengel en omgeving. Kupers loodgietersbedrijf, Kremer elektro en Meiland grondwerken zijn hier goede voorbeelden van. Fa. Meiland heeft ook de sloop van het oude dorpshuis uitgevoerd. Er is gekozen voor uitvoering door professionele bedrijven, omdat het onmogelijk is om lange tijd zonder accommodatie te zitten. Werk met uitsluitend vrijwilligers zou te lang duren. Maar in de afwerkfase en natuurlijk tijdens het beheer was en is er voor de vrijwilligers nog genoeg te doen!"

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Lengel is opgericht in 1948.

- Overige verenigingen: - Schuttersvereniging St. Antonius is opgericht in 1910.

Reactie toevoegen