Montferland

Gemeente
Montferland
LiemersAchterhoek
Gelderland

Montferland

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Montferland.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Montferland.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Montferland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Montferland (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Montferland is een streek en gemeente in de provincie Gelderland, in deels de streek Liemers en deels de streek Achterhoek.

- De gemeente Montferland is in 2005 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Bergh en Didam.

- De gemeente Montferland omvat de stad 's-Heerenberg, de dorpen Azewijn, Beek, Braamt, Didam, Kilder, Lengel, Loerbeek, Loil, Nieuw-Dijk, Stokkum en Zeddam en de buurtschappen Friesland, Greffelkamp, Heide, Holthuizen, Klein-Azewijn, Oud-Dijk (deels), Vethuizen, Vinkwijk en Wijnbergen (deels).

- Wapen van de gemeente Montferland.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Montferland.

Terug naar boven

Ligging

Het Montferland bestaat uit een geïsoleerde stuwwal, ontstaan door opstuwing door het landijs in de voorlaatste ijstijd. De hoogste delen reiken tot een hoogte van ongeveer 85 meter en steken zo’n 70 meter boven het omringende dekzand- en rivierenlandschap van de Oude IJssel uit. De stuwwal zelf was vroeger een uitgestrekt heide- en bosgebied dat voor het grootste deel behoorde tot de heerlijkheid Bergh. De nederzettingen liggen aan de voet van de heuvel (Stokkum, ’s-Heerenberg, Zeddam, Braamt, Kilder, Loerbeek en Beek). Het zijn esdorpen met akkercomplexen op de flank van de stuwwal. Aan de oostkant van ’s-Heerenberg en Zeddam strekten zich uitgestrekte broekgebieden uit, zoals het Azewijnsche Broek en het Vinkwijksche Broek, onderbroken door hogere gronden waar de rivierdorpen Netterden, Azewijn en de buurtschap Vethuizen liggen. Aan de west- en noordkant van de berg lagen heidevelden die zich tot Wehl en Didam uitstrekten. Behalve dorpen vinden we aan de voet van de berg ook verschillende havezaten, kastelen
en buitenplaatsen.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Historisch-geografische beschrijving van het Montferland.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De gemeente Montferland werkt in 2016 aan herstel van natuur en de aanleg van toeristische voorzieningen in het Bergherbos en op de Elterberg. De gemeente werkt daarbij samen met de Duitse gemeente Emmerich, Natuurmonumenten en de stichting Huis Bergh. Het doel is meer samenhang te krijgen tussen de Elterberg en het Bergherbos. Hoewel ze op de kaart als een geheel ogen, worden ze in de praktijk als aparte gebieden beleefd, omdat ze doorsneden worden door de snelweg A3. In het gebied komen uitzichtpunten bij Stokkum en Elten. Verder worden er speelvoorzieningen voor kinderen geplaatst en worden wandel- en fietsroutes verbeterd en uitgebreid.

- De gemeente Montferland maakt zich sterk voor de aanleg van een ecologische verbindingszone tussen Montferland en de Veluwe. De zone moet voor ruim 80% op grondgebied van Montferland worden gerealiseerd. Daarom is de Achterhoekse gemeente de trekker van het plan. De ecologische verbindingszone moet een veilige route vormen voor kleine dieren zoals dassen, die op zoek naar voedsel naar een ander leefgebied willen trekken. Of de natuurzone gerealiseerd kan worden is mede afhankelijk van de medewerking van grondeigenaren, die bereid moeten zijn landbouwgrond tegen een vergoeding in te ruilen voor aanleg van natuur. (2011)

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Montferland.

 

Reactie toevoegen