Echt-Susteren

Gemeente
Echt-Susteren
Midden-Limburg
Limburg

Echt-Susteren

Terug naar boven

Status

- Echt-Susteren is een gemeente in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg.

- De gemeente Echt-Susteren is in 2003 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Echt en Susteren.

- De gemeente Echt-Susteren omvat de dorpen Dieteren, Echt, Koningsbosch, Maria Hoop, Nieuwstadt, Pey, Roosteren, Sint Joost, Slek en Susteren, en de buurtschappen Aan Reijans, Aasterberg, Annendaal (deels), Baakhoven, Berkelaar, Echterbosch/Aan het Echterbosch, Echterheide (grotendeels), Gebroek, Heide, Hingen, Illikhoven, Kokkelert, Oevereind, Ophoven, Oud Roosteren, Pepinusbrug, Putbroek, Schilberg, Spaanshuisken en Visserweert. Dat zijn in totaal 10 dorpen en 20 buurtschappen.

- Kaart met de dorpen van de gemeente Echt-Susteren.

- Wapen van de gemeente Echt-Susteren.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Echt-Susteren.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Echt-Susteren lligt in het zuidelijkste gedeelte van de streek Midden Limburg, grenst in het Z derhalve (onder andere) aan de streek Zuid-Limburg, grenst verder in het W aan de rivierarm de Oude Maas, de dorpen Stevensweert en 'Ohé en Laak', de rivier de Maas, België en de Belgische plaatsen Maaseik, Aldeneik en Elen, in het N aan Maasbracht, Brachterbeek, Montfort, Sint Odiliënberg en Posterholt, in het O aan Duitsland en de Duitse plaatsen Haaren, Brüggelchen, Waldfeucht en Bocket en in het Z aan Schipperskerk, Holtum, Born, Limbricht, Sittard, Duitsland en de Duitse plaatsen Isenbruch, Schalbruch, Havert, Lind, Heilder en Saeffelen, en ligt daarnaast Z van Roermond, W van de Duitse plaats Heinsberg, N van Geleen en NO van Stein. In het W van de gemeente liggen het Julianakanaal, lopend van ZW naar NW, en de A2, lopend van NW naar ZW; in het N ligt Knooppunt Het Vonderen (A2/A73), vanwaar de A73 in NO richting loopt. De hoofdplaats Echt ligt NW in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Echt-Susteren omvat ca. 12.800 huizen met ca. 32.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van een of meer kernen van de gemeente Echt-Susteren, kun je terecht bij de volgende instanties:

- Heemkundekring Echter Landj.

- Stichting 'Op Vleugels der Vrijheid' is in 2006 opgericht met de volgende doelstellingen: het onderzoeken van vliegtuigcrashes in de huidige gemeente Echt-Susteren ten gevolge van oorlogshandelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945); het herdenken van de omgekomen (Killed In Action) en vermiste (Missing in Action) bemanningsleden van deze toestellen door middel van het plaatsen van herdenkingstekens en het organiseren van een jaarlijkse herdenkingsplechtigheid; educatie over de neergestorte toestellen, de bemanningsleden en het algemene oorlogsverleden van de gemeente door middel van lezingen, artikelen, lesbrieven, rondleidingen en wandel- en fietsroutes.

De jaarlijkse herdenkingsceremonie wordt gehouden op de laatste zondag van september bij het hoofdmonument van de stichting, nabij Abdij Lilbosch in buurtschap Pepinusbrug, en is vrij toegankelijk voor iedereen. In de daaraan voorafgaande week bezoeken de bestuursleden van de stichting de plaatsen waar de vliegtuigen zijn neergestort en waar een gedenkteken is geplaatst, om daar even stil te staan bij de omgekomen of vermiste vliegtuigbemanningsleden.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In het Bestemmingsplan Cultuurhistorie gemeente Echt-Susteren vind je per kern (dorp en buurtschap) een beschrijving van het desbetreffende 'cultuurhistorisch ensemble'.

- Bestemmingsplan Buitengebied gemeente Echt-Susteren.

Terug naar boven

Evenementen

- Wandelsportvereniging WSV Echt organiseert jaarlijks diverse wandeltochten in en om de gemeente Echt-Susteren.

- Op een vrijdag eind augustus (in 2018 voor de 16e keer) is er het jaarlijks evenement Natuurlijk Theater Echt-Susteren. Tussen 10.30 en 12.00 uur kun je starten voor een theaterfietstocht van ca. 20 km door deze mooie gemeente. Het inschrijfgeld bedraagt slecht €7 voor een hele dag fietsplezier en hoogstaand straattheater op een 6-tal locaties in de gemeente. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding voor €3 meefietsen. De organisatie is in handen van Stichting Culturele Kring Echt i.s.m. Stichting Limburg Festival.

- De Kernenomloop Echt-Susteren (op een zondag in september) is een internationale wielerwedstrijd (UCI 1.2) door de kernen en buurtschappen van de gemeente, met verder tal van breedtesport activiteiten.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De gemeente Echt-Susteren heeft in 2012 een tot dan voor Limburg uniek wandelknooppuntensysteem (vergelijkbaar met het al langer bestaande fietsknooppuntensysteem) aangelegd van maar liefst 275 kilometer lengte. De routes krijgen hun netwerkstructuur door ‘knooppunten’ te leggen op ieder punt waar twee of meer routes elkaar kruisen of raken. Op ieder knooppunt kan de wandelaar vervolgens een keuze maken voor de te volgen richting. Op deze wijze wandelt men van knooppunt naar knooppunt. Het netwerk bestaat uit een serie aaneengeschakelde ommetjes met in lengte variërende afstanden die in twee richtingen te wandelen zijn. De wandelaar kan op deze wijze van tevoren of tijdens de wandeling de route en ook de afstand bepalen. De afstand tot het volgende knooppunt staat namelijk op de bewegwijzering aangegeven.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Echt-Susteren (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Echt-Susteren. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media / nieuws: - Lokale Omroep Echt-Susteren (LOES).

Reactie toevoegen