Echt-Susteren

Gemeente
Echt-Susteren
Midden-Limburg
Limburg

Echt-Susteren

Terug naar boven

Status

- Echt-Susteren is een gemeente in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg.

- De gemeente Echt-Susteren is in 2003 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Echt en Susteren.

- De gemeente Echt-Susteren omvat de dorpen Dieteren, Echt, Koningsbosch, Maria Hoop, Nieuwstadt, Pey, Roosteren, Sint Joost, Slek en Susteren, en de buurtschappen Aan Reijans, Aasterberg, Annendaal (deels), Baakhoven, Berkelaar, (Aan het) Echterbosch, Gebroek, Heide, Hingen, Illikhoven, Kokkelert, Oevereind, Ophoven, Oud Roosteren, Pepinusbrug, Putbroek, Schilberg, Spaanshuisken en Visserweert. Dat zijn in totaal 10 dorpen en 19 buurtschappen.

- Kaart met de dorpen van de gemeente Echt-Susteren.

- Wapen van de gemeente Echt-Susteren.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Echt-Susteren.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Echt-Susteren lligt in het zuidelijkste gedeelte van de streek Midden Limburg, grenst in het Z derhalve (onder andere) aan de streek Zuid-Limburg, grenst verder in het W aan de rivierarm de Oude Maas, de dorpen Stevensweert en 'Ohé en Laak', de rivier de Maas, België en de Belgische plaatsen Maaseik, Aldeneik en Elen, in het N aan Maasbracht, Brachterbeek, Montfort, Sint Odiliënberg en Posterholt, in het O aan Duitsland en de Duitse plaatsen Haaren, Brüggelchen, Waldfeucht en Bocket en in het Z aan Schipperskerk, Holtum, Born, Limbricht, Sittard, Duitsland en de Duitse plaatsen Isenbruch, Schalbruch, Havert, Lind, Heilder en Saeffelen, en ligt daarnaast Z van Roermond, W van de Duitse plaats Heinsberg, N van Geleen en NO van Stein. In het W van de gemeente liggen het Julianakanaal, lopend van ZW naar NW, en de A2, lopend van NW naar ZW; in het N ligt Knooppunt Het Vonderen (A2/A73), vanwaar de A73 in NO richting loopt. De hoofdplaats Echt ligt NW in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Echt-Susteren omvat ca. 12.800 huizen met ca. 32.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van een of meer kernen van de gemeente Echt-Susteren, kun je terecht bij de volgende instanties:

- Heemkundekring Echter Landj.

- Stichting Op Vleugels der Vrijheid is opgericht in 2006. Zij houdt zich bezig met gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Echt-Susteren, en heeft daarbij bijzondere aandacht voor de geallieerde strijdkrachten die Nederland vanuit het luchtruim hebben bevrijd van de Duitse bezetter. Elke 1e zondag van de maand van mei t/m september organiseren zij een rondleiding door de bunker van Lilbosch in de buurtschap Pepinusbrug.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In het Bestemmingsplan Cultuurhistorie gemeente Echt-Susteren vind je per kern (dorp en buurtschap) een beschrijving van het desbetreffende 'cultuurhistorisch ensemble'.

- Bestemmingsplan Buitengebied gemeente Echt-Susteren.

Terug naar boven

Evenementen

- Wandelsportvereniging WSV Echt organiseert jaarlijks diverse wandeltochten in en om de gemeente Echt-Susteren.

- Op een vrijdag eind augustus (in 2018 voor de 16e keer) is er het jaarlijks evenement Natuurlijk Theater Echt-Susteren. Tussen 10.30 en 12.00 uur kun je starten voor een theaterfietstocht van ca. 20 km door deze mooie gemeente. Het inschrijfgeld bedraagt slecht €7 voor een hele dag fietsplezier en hoogstaand straattheater op een 6-tal locaties in de gemeente. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding voor €3 meefietsen. De organisatie is in handen van Stichting Culturele Kring Echt i.s.m. Stichting Limburg Festival.

- De Kernenomloop Echt-Susteren (wielrennen, op een zondag in september) komt ook daadwerkelijk door alle kernen van de gemeente, en heeft een lengte van ca. 90 km.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De gemeente Echt-Susteren heeft in 2012 een tot dan voor Limburg uniek wandelknooppuntensysteem (vergelijkbaar met het al langer bestaande fietsknooppuntensysteem) aangelegd van maar liefst 275 kilometer lengte. De routes krijgen hun netwerkstructuur door ‘knooppunten’ te leggen op ieder punt waar twee of meer routes elkaar kruisen of raken. Op ieder knooppunt kan de wandelaar vervolgens een keuze maken voor de te volgen richting. Op deze wijze wandelt men van knooppunt naar knooppunt. Het netwerk bestaat uit een serie aaneengeschakelde ommetjes met in lengte variërende afstanden die in twee richtingen te wandelen zijn. De wandelaar kan op deze wijze van tevoren of tijdens de wandeling de route en ook de afstand bepalen. De afstand tot het volgende knooppunt staat namelijk op de bewegwijzering aangegeven.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Echt-Susteren (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Echt-Susteren. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media / nieuws: - Lokale Omroep Echt-Susteren (LOES).

Reactie toevoegen