Echt-Susteren

Gemeente
Echt-Susteren
Midden-Limburg
Limburg

Echt-Susteren

Terug naar boven

Status

- Echt-Susteren is een gemeente in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg.

- De gemeente Echt-Susteren is in 2003 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Echt en Susteren.

- De gemeente Echt-Susteren omvat de dorpen Dieteren, Echt, Koningsbosch, Maria Hoop, Nieuwstadt, Pey, Roosteren, Sint Joost, Slek en Susteren, en de buurtschappen Aan de Popelaar, Aan Reijans, Aasterberg, Annendaal (deels), Baakhoven, Berkelaar, Echterbosch/Aan het Echterbosch, Echterheide (grotendeels), Gebroek, Heide, Hingen, Illikhoven, Kokkelert, Oevereind, Ophoven, Oud Roosteren, Pepinusbrug, Putbroek, Schilberg, Spaanshuisken en Visserweert. Dat zijn in totaal 10 dorpen en 21 buurtschappen.

- Kaart met de dorpen van de gemeente Echt-Susteren.

- Wapen van de gemeente Echt-Susteren.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Echt-Susteren.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Echt-Susteren lligt in het zuidelijkste gedeelte van de streek Midden Limburg, grenst in het Z derhalve (onder andere) aan de streek Zuid-Limburg, grenst verder in het W aan de rivierarm de Oude Maas, de dorpen Stevensweert en 'Ohé en Laak', de rivier de Maas, België en de Belgische plaatsen Maaseik, Aldeneik en Elen, in het N aan Maasbracht, Brachterbeek, Montfort, Sint Odiliënberg en Posterholt, in het O aan Duitsland en de Duitse plaatsen Haaren, Brüggelchen, Waldfeucht en Bocket en in het Z aan Schipperskerk, Holtum, Born, Limbricht, Sittard, Duitsland en de Duitse plaatsen Isenbruch, Schalbruch, Havert, Lind, Heilder en Saeffelen, en ligt daarnaast Z van Roermond, W van de Duitse plaats Heinsberg, N van Geleen en NO van Stein. In het W van de gemeente liggen het Julianakanaal, lopend van ZW naar NW, en de A2, lopend van NW naar ZW; in het N ligt Knooppunt Het Vonderen (A2/A73), vanwaar de A73 in NO richting loopt. De hoofdplaats Echt ligt NW in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Echt-Susteren omvat ca. 13.000 huizen met ca. 32.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van een of meer kernen van de gemeente Echt-Susteren, kun je terecht bij de volgende instanties:

- Heemkundekring Echter Landj (HKEL) publiceert 4x per jaar een tijdschrift en 2-jaarlijks een jaarboek. Verder verzorgt de HKEL wandelingen, lezingen en excursies en wordt de gelegenheid geboden mee te doen in werkgroepen met thema’s als archeologie, genealogie, documentatie, digitalisering van historische foto’s en Waekbladen.

- Stichting 'Op Vleugels der Vrijheid' is in 2006 opgericht met de volgende doelstellingen: het onderzoeken van vliegtuigcrashes in de huidige gemeente Echt-Susteren ten gevolge van oorlogshandelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945); het herdenken van de omgekomen (Killed In Action) en vermiste (Missing in Action) bemanningsleden van deze toestellen door middel van het plaatsen van herdenkingstekens en het organiseren van een jaarlijkse herdenkingsplechtigheid; educatie over de neergestorte toestellen, de bemanningsleden en het algemene oorlogsverleden van de gemeente door middel van lezingen, artikelen, lesbrieven, rondleidingen en wandel- en fietsroutes.

De jaarlijkse herdenkingsceremonie wordt gehouden op de laatste zondag van september bij het hoofdmonument van de stichting, nabij Abdij Lilbosch in buurtschap Pepinusbrug, en is vrij toegankelijk voor iedereen. In de daaraan voorafgaande week bezoeken de bestuursleden van de stichting de plaatsen waar de vliegtuigen zijn neergestort en waar een gedenkteken is geplaatst, om daar even stil te staan bij de omgekomen of vermiste vliegtuigbemanningsleden.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Structuurvisie gemeente Echt-Susteren 2012-2025. Ontwikkelen met kwaliteit.

- Bestemmingsplan Buitengebied gemeente Echt-Susteren.

Terug naar boven

Evenementen

- Wandelsportvereniging WSV Echt organiseert jaarlijks diverse wandeltochten in en om de gemeente Echt-Susteren.

- Op een vrijdag eind augustus (in 2019 voor de 17e keer) is er het jaarlijks evenement Natuurlijk Theater Echt-Susteren. Tussen 10.30 en 12.00 uur kun je starten voor een theaterfietstocht van ca. 20 km door deze mooie gemeente. Het inschrijfgeld bedraagt slecht €7 voor een hele dag fietsplezier en hoogstaand straattheater op een 6-tal locaties in de gemeente. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding voor €3 meefietsen. De organisatie is in handen van Stichting Culturele Kring Echt i.s.m. Stichting Limburg Festival.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De gemeente Echt-Susteren heeft in 2012 een tot dan voor Limburg uniek wandelknooppuntensysteem (vergelijkbaar met het al langer bestaande fietsknooppuntensysteem) aangelegd van maar liefst 275 kilometer lengte. De routes krijgen hun netwerkstructuur door ‘knooppunten’ te leggen op ieder punt waar twee of meer routes elkaar kruisen of raken. Op ieder knooppunt kan de wandelaar vervolgens een keuze maken voor de te volgen richting. Op deze wijze wandelt men van knooppunt naar knooppunt. Het netwerk bestaat uit een serie aaneengeschakelde ommetjes met in lengte variërende afstanden die in twee richtingen te wandelen zijn. De wandelaar kan op deze wijze van tevoren of tijdens de wandeling de route en ook de afstand bepalen. De afstand tot het volgende knooppunt staat namelijk op de bewegwijzering aangegeven.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Echt-Susteren (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Echt-Susteren. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media/nieuws: - Lokale Omroep Echt-Susteren (LOES). - Nieuws uit de kernen van deze gemeente op de site van 1Limburg.

- Duurzaamheid: - "Echt-Susteren Energie is de lokale energiecoöperatie van en voor inwoners van deze gemeente. Wij willen de transitie naar duurzame energie bevorderen en inhoudelijk vorm geven door het stimuleren en realiseren van energiebesparing en het bevorderen van de opwekking van duurzame energie. Bij de inwoners brengen wij energiezuinige en duurzame oplossingen onder de  aandacht en geven hen advies. Bij onze leden willen wij bevorderen om betaalbare energie in te kopen c.q. deze zo goedkoop mogelijk zelf op te wekken. Bekijk op onze site welke mogelijkheden er zijn en welke het best bij jou passen. Wij werken samen met de gemeente aan de invulling van de Roadmap Energie, op weg naar een duurzamere gemeente. De activiteiten van de coöperatie zijn verwoord in ons Plan van aanpak. - Hier kun je een filmpje bekijken over wat een energiecoöperatie is, doet en kan betekenen."

- Veiligheid: - Politie Basisteam Echt heeft als werkgebied de gemeenten Echt-Susteren, Maasgouw en Roerdalen.

- "Stichting Hart voor Echt-Susteren zet zich in om de gemeente ‘hart-safe’ te maken. Elk jaar lopen 25 tot 30 inwoners van onze gemeente het risico een hartstilstand of hartinfarct te krijgen. De meeste daarvan vinden plaats in de huiselijke kring. De afloop is vaak fataal. Reanimatie door daarvoor opgeleide mensen leidt in slechts 10 % van de gevallen tot succes. Dat percentage moet omhoog! Snelheid is zeer belangrijk. Na 6 minuten neemt de kans op een reanimatie zonder veel schade snel af. Daarom is er een waarschuwingssysteem dat via de melding aan 112 zorgt voor SMS’jes aan speciaal opgeleide vrijwilligers in de buurt, die dan heel snel kunnen ingrijpen. We hebben minstens 500 vrijwilligers nodig. De vrijwilligers die wij hebben opgeleid worden uiteraard ook uitgenodigd om zich aan te melden voor dat Reanimatie Oproep Netwerk. Op de website Hartslag.nu  kun je veel informatie vinden. Je kunt je daar ook aanmelden als deelnemer. Help mee om jouw gemeente ‘hartveilig’ te maken! AED’s en opleidingen kosten veel geld. Een financiële bijdrage is dus zeer welkom. Is vrijwilliger iets voor jou? Meld je dan aan voor een cursus en sluit je aan bij de groeiende groep van betrokken buurtbewoners. Alvast onze HARTelijke dank!"

Reactie toevoegen