Echt-Susteren

Gemeente
Echt-Susteren
Midden-Limburg
Limburg

echt-susteren_gemeente_cittaslow_kopie.jpg

De gemeente Echt-Susteren draagt met trots het keurmerk Cittaslow, het keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren

De gemeente Echt-Susteren draagt met trots het keurmerk Cittaslow, het keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren

Echt-Susteren

Terug naar boven

Status

- Echt-Susteren is een gemeente in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg.

- De gemeente is in 2003 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Echt en Susteren.

- De gemeente Echt-Susteren omvat de dorpen Dieteren, Echt, Koningsbosch, Maria Hoop, Nieuwstadt, Pey, Roosteren, Sint Joost, Slek en Susteren, en de buurtschappen Aan de Popelaar, Aan Reijans, Aasterberg, Baakhoven, Berkelaar, Echterbosch/Aan het Echterbosch, Echterheide (grotendeels), Gebroek, Heide, Hingen, Illikhoven, Kokkelert, Oevereind, Ophoven, Oud Roosteren, Pepinusbrug, Putbroek, Schilberg, Spaanshuisken en Visserweert. Dat zijn in totaal 10 dorpen en 20 buurtschappen.

- Kaart met de dorpen van de gemeente Echt-Susteren.

- Wapen van de gemeente Echt-Susteren.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Echt-Susteren.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Echt-Susteren lligt in het zuidelijkste gedeelte van de streek Midden Limburg, grenst in het Z derhalve (onder andere) aan de streek Zuid-Limburg, grenst verder in het W aan de rivierarm de Oude Maas, de dorpen Stevensweert en 'Ohé en Laak', de rivier de Maas, België en de Belgische plaatsen Maaseik, Aldeneik en Elen, in het N aan Maasbracht, Brachterbeek, Montfort, Sint Odiliënberg en Posterholt, in het O aan Duitsland en de Duitse plaatsen Haaren, Brüggelchen, Waldfeucht en Bocket en in het Z aan Schipperskerk, Holtum, Born, Limbricht, Sittard, Duitsland en de Duitse plaatsen Isenbruch, Schalbruch, Havert, Lind, Heilder en Saeffelen, en ligt daarnaast Z van Roermond, W van de Duitse plaats Heinsberg, N van Geleen en NO van Stein. In het W van de gemeente liggen het Julianakanaal, lopend van ZW naar NW, en de A2, lopend van NW naar ZW; in het N ligt Knooppunt Het Vonderen (A2/A73), vanwaar de A73 in NO richting loopt. De hoofdplaats Echt ligt NW in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Echt-Susteren omvat ca. 13.000 huizen met ca. 32.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (een of meer kernen van) deze gemeente, kun je terecht bij de volgende instanties:

- Heemkundekring Echter Landj (HKEL) publiceert 4x per jaar een tijdschrift en 2-jaarlijks een jaarboek. Verder verzorgt de HKEL wandelingen, lezingen en excursies en wordt de gelegenheid geboden mee te doen in werkgroepen met thema’s als archeologie, genealogie, documentatie, digitalisering van historische foto’s en Waekbladen.

- Stichting 'Op Vleugels der Vrijheid' is in 2006 opgericht met de volgende doelstellingen: het onderzoeken van vliegtuigcrashes in de huidige gemeente Echt-Susteren ten gevolge van oorlogshandelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945); het herdenken van de omgekomen (Killed In Action) en vermiste (Missing in Action) bemanningsleden van deze toestellen door middel van het plaatsen van herdenkingstekens en het organiseren van een jaarlijkse herdenkingsplechtigheid; educatie over de neergestorte toestellen, de bemanningsleden en het algemene oorlogsverleden van de gemeente door middel van lezingen, artikelen, lesbrieven, rondleidingen en wandel- en fietsroutes.

De jaarlijkse herdenkingsceremonie wordt gehouden op de laatste zondag van september bij het hoofdmonument van de stichting, nabij Abdij Lilbosch in buurtschap Pepinusbrug, en is vrij toegankelijk voor iedereen. In de daaraan voorafgaande week bezoeken de bestuursleden van de stichting de plaatsen waar de vliegtuigen zijn neergestort en waar een gedenkteken is geplaatst, om daar even stil te staan bij de omgekomen of vermiste vliegtuigbemanningsleden.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Structuurvisie gemeente Echt-Susteren 2012-2025. Ontwikkelen met kwaliteit.

- Bestemmingsplan Buitengebied gemeente Echt-Susteren.

Terug naar boven

Actuele situatie

- "In Echt-Susteren - het Smalste Stukje Nederland - vieren we het goede leven. Hier wordt immers al eeuwenlang hard gewerkt, maar ook volop genoten. Dat kenmerkt onze cultuur en ons gebied. Daar is de gemeente zuinig op. We willen de gemeente leefbaar en aantrekkelijk maken en houden voor onze inwoners, ondernemers én bezoekers. Wij vinden het belangrijk dat zij zich bij ons thuis voelen. Ze moeten zich door ons gesteund voelen bij het realiseren van hun ideeën en wensen. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat iedereen kan meedoen, bijvoorbeeld door (duurzame) ondernemingen te starten, een bijdrage te leveren aan onze buurtpreventieteams of gebruik te maken van ons uitgebreide wandel- en fietsnetwerk.

Actieve kernen
De gemeente bestaat uit de kernen Echt, Pey, Slek, Sint Joost, Maria Hoop, Koningsbosch, Susteren, Roosteren, Dieteren en Nieuwstadt. Dankzij de vele aanwezige voorzieningen, medische centra, gemeenschapshuizen en een rijk verenigingsleven (met maar liefst meer dan 300 verenigingen!) zijn de kernen leefbaar en vitaal.

Veelzijdig groen
De gemeente kenmerkt zich verder door haar veelzijdige landschap. Groen en landelijk, zo is Echt-Susteren te typeren. Met maar liefst zes verschillende landschapstypen, die zijn ontstaan door de Maas en de Rijn. Een interessante afwisseling van maas- en beekdalen, oude ontginningen en hoogterrassen kenmerkt het groene buitengebied van de gemeente.

Toegankelijk
De bereikbaarheid en toegankelijkheid van de gemeente is uitstekend. Met maar liefst twee treinstations, goede verbindingen over de weg en het water is Echt-Susteren rijk bedeeld. De gemeente heeft een uitgebreid wegennet voor fietsers, wandelaars en ruiters. Daarbovenop zijn er maar liefst zes vliegvelden binnen een uur rijden te bereiken.

Samenwerking in het hart van Europa
Voor Echt-Susteren is oriëntatie op het buitenland haast een vanzelfsprekendheid. Met aan de westkant het Belgische Maaseik (ook Cittaslow!) en aan de oostzijde de Duitse plaatsjes Waldfeucht en Selfkant heeft de gemeente meer buitenlandse dan binnenlandse grenzen. Met een afstand van maar 4,8 kilometer tussen België en Duitsland is deze gemeente niet voor niets 'Het Smalste Stukje Nederland' waar genieten en kwaliteit van leven hoog in het vaandel staan. Zowel in het heden als verleden zijn we een gemeente die sterk grensoverschrijdend georiënteerd is. Samenwerking gebeurt dan ook veelvuldig over de grenzen heen.

Van eigen bodem
Fietsen, wandelen en lekker uit eten zijn de belangrijkste activiteiten van toeristen en recreanten. Op dat gebied heeft Echt-Susteren veel te bieden, met meer dan 250 kilometer fiets- en wandelpaden en de nodige sfeervolle restaurants. Streekproducten kenmerken het specifieke karakter en met het Limburgs Kloostervarken (Livar), krachtig bier en kaas uit Nieuwstadt (Kruijens Kracht) en Limburgse vlaaien van de Echte bakker heeft de gemeente diverse kwalitatieve streekproducten die op Euregionale schaal bekendheid genieten. Het vrijetijdsaanbod kent verschillende verblijfsaccommodaties, een golfbaan, recreatiezwembaden en grote speeltuinen. Om dit mogelijk te maken werkt de gemeente nauw samen met lokale ondernemers.

Met trots: Cittaslow
We hebben oog voor elkaar en voor het mooie gebied waarin we leven. Dat gaat uiteraard niet vanzelf, maar vergt aandacht en inspanning. We proberen het elke dag een beetje beter te doen. En dat wordt gewaardeerd; zelfs internationaal. We dragen sinds 2015 met trots het keurmerk Cittaslow, het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. De betreffende gemeenten, waaronder Echt-Susteren, profileren zich met een kwalitatieve manier van leven. Een keurmerk waarmee we ons goed kunnen profileren als woon-, werk- en recreatiegemeente. De gemeente is al hartstikke goed bezig. Nu is het zaak dat te behouden én te versterken wat beter kan, zodat we onze inwoners een nog fijnere woonplek kunnen geven, toeristen kunnen mobiliseren ons te bezoeken en bedrijven kunnen interesseren zich hier te vestigen. Het keurmerk Cittaslow houdt ons hierbij bij de les."

Terug naar boven

Evenementen

- Nieuw over evenementen en activiteiten in de gemeente Echt-Susteren, die toeristisch geprofileerd wordt als 'Het Smalste Stukje Nederland'.

- Wandelsportvereniging WSV Echt organiseert jaarlijks diverse wandeltochten in en om de gemeente Echt-Susteren.

- Op een vrijdag eind augustus (in 2020 voor de 18e keer) is er het jaarlijks evenement Natuurlijk Theater Echt-Susteren. Tussen 10.30 en 12.00 uur kun je starten voor een theaterfietstocht van ca. 20 km door deze mooie gemeente. Het inschrijfgeld bedraagt slechts €7 voor een hele dag fietsplezier en hoogstaand straattheater op een 6-tal locaties in de gemeente. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding voor €3 meefietsen. De organisatie is in handen van Stichting Culturele Kring Echt i.s.m. Stichting Limburg Festival.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De gemeente Echt-Susteren heeft in 2012 een tot dan voor Limburg uniek wandelknooppuntensysteem (vergelijkbaar met het al langer bestaande fietsknooppuntensysteem) aangelegd van maar liefst 275 kilometer lengte. De routes krijgen hun netwerkstructuur door ‘knooppunten’ te leggen op ieder punt waar twee of meer routes elkaar kruisen of raken. Op ieder knooppunt kan de wandelaar vervolgens een keuze maken voor de te volgen richting. Op deze wijze wandelt men van knooppunt naar knooppunt. Het netwerk bestaat uit een serie aaneengeschakelde ommetjes met in lengte variërende afstanden die in twee richtingen te wandelen zijn. De wandelaar kan op deze wijze van tevoren of tijdens de wandeling de route en ook de afstand bepalen. De afstand tot het volgende knooppunt staat namelijk op de bewegwijzering aangegeven.

- "Doel van Vogelwerkgroep De Haeselaar is het aan de hand van SOVON-richtlijnen inventariseren van vogels in de gemeente Echt-Susteren. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in onderzoeksverslagen. Naast vogelstudie zet de werkgroep zich ook in voor het beschermen en het behoud van het leefmilieu van de ter plaatse voorkomende vogelsoorten. Verder wordt regelmatig assistentie verleend bij excursies, en worden enkele excursies geleid op terreinen van StaatsBosBeheer (SBB). Het contactennetwerk breidt zich nog altijd uit. Diverse leden bezoeken bijeenkomsten van andere vogel- en natuurbeschermingsorganisaties. Internationalisering van de VWG is verder vergroot door de aansluiting van een Duits lid en het inventariseren van het Nederlands-Duitse grensgebied van het werkgebied van de VWG."

- "De Middelsgraaf, een beek die vanuit Schalbruch (Duitsland) door Echt-Susteren stroomt - tussen deze beide kernen door - en uitkomt in het Julianakanaal, is de afgelopen zomers vaker drooggevallen. Ook de in het gebied aanwezige natuurplassen, deels in gebruik als visvijver, ondervonden hinder van de droogte. Zo moest, om grootschalige vissterfte te voorkomen, in 2018 een deel van de plassen worden afgevist. Om de Middelsgraaf droogtebestendiger te maken, brengt Waterschap Limburg in 2020 over een lengte van 1 kilometer een ondoorlatende laag aan. Verder zal de waterstand en doorstroming van het water in de visvijvers de Doort door de aanleg van enkele duikers worden verbeterd. Har Frenken (bestuur Waterschap Limburg): “De Middelsgraaf is in 2016 heringericht met als doel om grondwatercondities voor natuur te verbeteren. Ook is de Middelsgraaf visoptrekbaar gemaakt. Om deze doelen beter te realiseren zijn deze aanvullende maatregelen noodzakelijk. De maatregelen dragen, door water langer vast te houden, ook bij aan het klimaatrobuuster inrichten van ons watersysteem.”

Gezamenlijke aanpak. In samenspraak met Staatsbosbeheer (eigenaar natuurgebied De Doort), gemeente Echt-Susteren en HSV St. Jan is in het voorjaar van 2020 gewerkt aan het in kaart brengen van de knelpunten en mogelijke oplossingen. Uit onderzoeken blijkt dat, na de herinrichting van de Middelsgraaf in 2016, op trajecten in de beek een groot infiltratieverlies optreedt. Ook blijkt dat bij een te geringe watertoevoer uit de Middelsgraaf het waterpeil van de visvijvers afneemt. Dat komt door natuurlijk infiltratieverlies en verdamping. Dit vormt vervolgens een risico voor met name de visstand in de natuurplassen. Naast het aanbrengen van een ondoorlaatbare laag, wordt een verdeelstuw aangebracht die het aangevoerde water van de Middelsgraaf verdeelt tussen de Middelsgraaf en de vijvers. Pascal Roomberg (Staatsbosbeheer): “Waterschap, gemeente, visvereniging en Staatsbosbeheer hebben gezamenlijke belangen om de beek en de natuurplassen van deze natte natuurparel op peil te houden. Extreem lange en droge periodes met ongekend hoge zomerse temperaturen hebben aangetoond dat het gebied nu niet klimaatrobuust is. Door deze samenwerking kunnen we de beek en de natuurplassen beter beschermen tegen droogval. Daarvoor zijn we alle betrokken partijen erkentelijk.

Ook de gemeente Echt-Susteren is blij met de genomen maatregelen. Wethouder Peter Ruijten: ”De gemeente zet zich al ruime tijd in om de watercondities van De Doort te verbeteren. Met de genomen maatregelen wordt de recreatieve functie van De Doort veiliggesteld. Visclub HSV St. Jan heeft ook een bijdrage geleverd aan het in kaart brengen van de problematiek. Voorzitter Richard feller: “Met onze inbreng is gekomen tot een noodzakelijk plan voor de aanpak van de problematiek. Nu rest nog verdere concretisering op detailniveau om tot een gezonde waterstand en doorstroming in onze visvijvers en mooie natuurgebied de Doort te komen. Voor ons kan de uitvoering niet snel genoeg starten.” Planning. De werkzaamheden vinden plaats in het najaar van 2020, omdat rekening wordt gehouden met het vogelbroedseizoen. De maatregelen worden door het gebruik van klei als natuurlijke oplossing voor het infiltratieverlies op een duurzame manier gerealiseerd." (bron: Waterschap Limburg, juni 2020)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Echt-Susteren (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Echt-Susteren. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media/nieuws: - Sinds 2019 is er de nieuwe lokale omroep SOL-2 (als opvolger van Lokale Omroep Echt-Susteren (LOES)), voor deze gemeente en buurgemeente Roerdalen. - Nieuws uit de kernen van deze gemeente op de site van 1Limburg. - "LEF-TV is opgericht door een groep (eigenwijze) vrijwilligers die met passie en veel plezier leuke items met jullie willen delen. Wij volgen de evenementen in deze gemeente en omgeving en brengen samen met de inzenders leuke en bijzondere films in beeld. Heb je zelf beelden van evenementen of spontane gebeurtenissen, stuur ze dan naar films@lef-tv.nl. LEF beoordeelt en/of bewerkt deze vóór uitzending. Op onze LEF Facebookpagina plaatsen wij regelmatig intro’s van ingezonden filmpjes en uitgebreide reportages."

- Welzijn: - "Steunpunt Vrijwilligers Echt-Susteren is in opdracht van de gemeente opgericht door Stichting Menswel. Het steunpunt bestaat al sinds 2002, toen nog alleen in de toenmalige gemeente Echt. Centrale punt van de website is het kopje Vacaturebank. Dat is het marktplein waar vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligers en organisaties, van particulieren en bedrijven elkaar ontmoeten. Daar wordt gezocht en hopelijk gevonden: organisaties op zoek naar vrijwilligers; vrijwilligers op zoek naar een vrijwilligersplek; aanbieders en zoekers van cursussen of trainingen voor vrijwilligers; bedrijven die spullen, ruimte of materiaal of kennis beschikbaar willen stellen; verenigingen op zoek naar opslagruimte, meubilair of professionele ondersteuning, etc. Na eenmalige registratie kunje zelf je vacatures, vragen en aanbod plaatsen en beheren. Je hebt rechtstreeks contact met de “andere partij”. Bekijk het aanbod van vacatures, meld je aan als vrijwilliger of kijk welke spullen er gezocht of aangeboden worden en wie weet zit dat wat je zoekt er wel bij. Vind je niet wat u zoekt? Stel je vraag dan via het Contactformulier aan de medewerkers van het Steunpunt Vrijwilligers en zij helpen je verder."

- Duurzaamheid: - "Echt-Susteren Energie is de lokale energiecoöperatie van en voor inwoners van deze gemeente. Wij willen de transitie naar duurzame energie bevorderen en inhoudelijk vorm geven door het stimuleren en realiseren van energiebesparing en het bevorderen van de opwekking van duurzame energie. Bij de inwoners brengen wij energiezuinige en duurzame oplossingen onder de aandacht en geven hen advies. Bij onze leden willen wij bevorderen om betaalbare energie in te kopen c.q. deze zo goedkoop mogelijk zelf op te wekken. Bekijk op onze site welke mogelijkheden er zijn en welke het best bij jou passen. Wij werken samen met de gemeente aan de invulling van de Roadmap Energie, op weg naar een duurzamere gemeente. De activiteiten van de coöperatie zijn verwoord in ons Plan van aanpak. - Hier kun je een filmpje bekijken over wat een energiecoöperatie is, doet en kan betekenen."

- Veiligheid: - Politie Basisteam Echt heeft als werkgebied de gemeenten Echt-Susteren, Maasgouw en Roerdalen.

- "Stichting Hart voor Echt-Susteren zet zich in om de gemeente ‘hart-safe’ te maken. Elk jaar lopen 25 tot 30 inwoners van onze gemeente het risico een hartstilstand of hartinfarct te krijgen. De meeste daarvan vinden plaats in de huiselijke kring. De afloop is vaak fataal. Reanimatie door daarvoor opgeleide mensen leidt in slechts 10 % van de gevallen tot succes. Dat percentage moet omhoog! Snelheid is zeer belangrijk. Na 6 minuten neemt de kans op een reanimatie zonder veel schade snel af. Daarom is er een waarschuwingssysteem dat via de melding aan 112 zorgt voor SMS’jes aan speciaal opgeleide vrijwilligers in de buurt, die dan heel snel kunnen ingrijpen. We hebben minstens 500 vrijwilligers nodig. De vrijwilligers die wij hebben opgeleid worden uiteraard ook uitgenodigd om zich aan te melden voor dat Reanimatie Oproep Netwerk. Op de website Hartslag.nu kun je veel informatie vinden. Je kunt je daar ook aanmelden als deelnemer. Help mee om jouw gemeente ‘hartveilig’ te maken! AED’s en opleidingen kosten veel geld. Een financiële bijdrage is dus zeer welkom. Is vrijwilliger iets voor jou? Meld je dan aan voor een cursus en sluit je aan bij de groeiende groep van betrokken buurtbewoners. Alvast onze HARTelijke dank!"

Reactie toevoegen