Nieuwstadt

Plaats
Dorp
Echt-Susteren
Midden-Limburg
Limburg

Nieuwstadt

Terug naar boven

Status

- Nieuwstadt is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, gemeente Echt-Susteren. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1981.

- Wapen van de voormalige gemeente Nieuwstadt.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Nuujsjtadt.

Oudere vermeldingen
1840 Nieuwstad.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nieuwstadt grenst in het W aan Born, in het NW en N aan Susteren, in het O aan Duitsland en de Duitse plaats Isenbruch, in het ZO aan de Duitse plaats Millen, in het Z aan Sittard en in het ZW aan Limbricht, en ligt O van de A2 en Buchten, OZO van Holtum en NO van Guttecoven.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Nieuwstadt 166 huizen met 830 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 162/799 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Huis-Millen 3/20 en Beukenboom 1/11. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.330 huizen met ca. 3.350 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Heemkunde Vereniging Nieuwstadt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuwstadt heeft 3 rijksmonumenten.

- Millenermolen.

Terug naar boven

Beeld

- Foto's van locaties in Nieuwstadt vroeger en nu.

- Reportage van het L1-programma Óngerwaeg met Nieuwstadter Math Busch en zijn Rolls Royce cabrio (2016).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuwstadt (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Nieuwstadt.

- Onderwijs en kinderopvang: - In 2015 is Basisschool Burgemeester Willeme verhuisd van de Schoolstraat naar de nieuwbouw op Krekelzank. Een mooi nieuw gebouw met veel licht, klassen die elkaar kunnen zien, smartboards, nieuwe computers en een aparte ingang voor de bovenbouwleerlingen die hun lokalen op de eerste etage hebben. Het nieuwe complex heet Kindcentrum De Eik. Het complex biedt ook onderdak aan kinderopvang MIK.

- Muziek: - Trio Fluvio (alledrie afgestudeerd aan het conservatorium van Maastricht) verzorgt graag de muziek bij een receptie, feestelijke opening, jubileum, expositie, (kerst)diner en (huwelijks)ceremonie. Jij heft het glas, zij zorgen voor sfeervolle, gezellige, rustige of juist uitbundige muziek, passend bij jouw muzikale wensen. Fluvio verzorgt ook concerten op maat. Er wordt dan een stijlvol en gevarieerd programma samengesteld, passend bij de wensen van de opdrachtgever. Repertoire:
barok, (licht)klassiek, onderhoudende Weense muziek, mooie pop- en jazzballads, musicalmuziek, tango en vurige zigeunermuziek.

- Sport: - FC RIA (voetbal).

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nieuwstadt Elsene en - idem kerk.

Reactie toevoegen