Sint Joost

Plaats
Dorp
Echt-Susteren
Midden-Limburg
Limburg

Sint Joost

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Sint Joost.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Sint Joost.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Sint Joost.

Terug naar boven

Status

- Sint Joost is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Echt-Susteren. T/m 2002 gemeente Echt. T/m 1990 tevens deels gemeente Maasbracht. Bij een gemeenrtelijke herindeling in deze regio in 1991 is een deel van de gemeente Maasbracht naar de gemeente Echt overgegaan (zijnde het deel O van de spoorlijn, met 288 hectare, 302 huizen en 834 inwoners), waardoor Sint Joost geheel onder de gemeente Echt kwam te vallen. Voorheen viel het noordelijke deel van Sint Joost onder de gemeente Maasbracht. Dat werd dan ook de Maasbrachter zijde of in het Limburgs "de Brachter zie" genoemd. Het dorp heeft dan ook 2 postcodes om de toenmalige respectievelijke gemeentelijke delen te kunnen onderscheiden (6111-6112).

Terug naar boven

Naam

Sint Joost ontleent zijn naam aan de H. Jodocus, de patroonheilige van de orde der Cauliten die er in 1342 al een klooster hadden.

Terug naar boven

Ligging

Sint Joost ligt NO van Echt. Sint Joost is een landelijk, agrarisch dorp, aan de rand van het O gelegen beekdallandschap met landbouwgronden en bossen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Sint Joost 49 huizen en 226 inwoners onder de gemeente Echt em 25 huizen met 147 inwoners onder de gemeente Maasbracht.

Terug naar boven

Geschiedenis

De troepen van Willem van Oranje hebben het klooster geplunderd. In 1780 kocht ridder de Pleviets de hoeve-met-kapel. Het werd nog een toevluchtsoord voor de Bokkerijders.

Sint Joost, dat in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog veel evacuee’s uit onder meer kern-Echt en Pey herbergde, heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de bevrijdingsgevechten: het dorp is tijdens de bevrijding van 21 en 22 januari 1945 zelfs grotendeels in vlammen opgegaan.

Sint Joost krijgt ruimere bekendheid in de provincie door het radioprogramma ‘Het Ei van Sint Joost’ van Omroep Limburg. ‘Het Ei’ verwijst naar het nabijgelegen verkeersknooppunt, dat symbool is voor de centraal in de provincie gelegen plek vanwaaruit alle kanten en aspecten van de provincie kunnen worden bereikt en in het programma worden belicht.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sint Joost heeft 1 rijksmonument.

- De Schrevenhof, gelegen direct O van Sint Joost aan de Schrevenhofsweg, is gebouwd tussen 1277 en 1339.

- De oude hoeve Leenderhof (lokaal 't Lieën geoemd) ligt ZO van Sint Joost aan de Leenderveldweg, in de streek/veldnaam Het Leen.

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Sint Joost.

 

 

Reactie toevoegen