Slek

Plaats
Dorp
Echt-Susteren
Midden-Limburg
Limburg

slek_kenjeroptoch_2016.jpg

Ook het dorp Slek heeft een carnavalsoptocht, en zelfs een speciale kinderoptocht. Hier het Prinsenpaar 2016 tijdens de Kènjeroptoch van dat jaar. (© CHM Multimedia Services / www.chm.nl)

Ook het dorp Slek heeft een carnavalsoptocht, en zelfs een speciale kinderoptocht. Hier het Prinsenpaar 2016 tijdens de Kènjeroptoch van dat jaar. (© CHM Multimedia Services / www.chm.nl)

Slek

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Slek.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Slek.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Slek.

Terug naar boven

Status

- Slek is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, gemeente Echt-Susteren. T/m 2002 gemeente Echt.

- Omdat Slek geen eigen kerk en parochie heeft, maar parochieel onder Pey valt, wordt het vaak als buurt/wijk van Pey beschouwd, maar gezien de grootte, voorzieningen en omdat het nog altijd los van de kern Pey ligt, opteren wij toch voor de kwalificatie 'dorp'.

- Slek heeft net als Pey geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek en ligt daarom voor de postadressen 'in' Echt. De kern heeft wel officiële blauwe plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
De Slek.

Oudere vermeldingen
1835 Sleck, 1840 Slek.

Naamsverklaring
Misschien slek, sleek 'vlak, op gelijke hoogte'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Slek ligt ZO van Echt, Z van Pey en grenst in het W aan de N276.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 heeft Slek 50 huizen met 234 inwoners. Tegenwoordig heeft de kern ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Slek heeft 1 rijksmonument, zijnde het wegkruis op de kruising van de Slekkerstraat, Marktsingel en Rutsekovenstraat.

- In de jaren tachtig waren er plannen voor een eigen kerk in het dorp. Dat bleek niet haalbaar. Als alternatief is in 2008, na vele jaren van voorbereiding en maanden van bouwen, de Sint Antonius Kapel in gebruik genomen. - Nadere informatie over de wordingsgeschiedenis van de Sint Antoniuskapel.

- Het monument aan de Roterweg herinnert aan de crash van een B17 bommenwerper van de United States Air Force (USAF) op 20 oktober 1943. In Pey is tevens een 'hoofdmonument' geplaatst voor de vliegtuigbemanningen van de geallieerde strijdkrachten die in 1940-1945 in de gemeente Echt-Susteren zijn neergestort. Op elke crashplaats is een klein gedenkteken geplaatst, waarvan dit monument er een is. In totaal zijn er 6 kleine gedenktekens geplaatst.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Slek heeft een eigen carnavalsoptocht voor alle jongeren uit het rijk van de Aester Sjaelen Uul: de Kènjeroptoch. Voor de dames is er een Vrouwluujzitting.

- Tijdens Koningsdag wordt o.a. de Meikoningin gekozen en gekroond. De Meikoningin is het hele jaar door in functie. Bij feestelijke gebeurtenissen op de Slek is zij aanwezig en reikt prijzen uit, overhandigt bloemen en bezoekt recepties samen met het bestuur van de buurtvereniging. Zij neemt dus de representatieve taken voor haar rekening.

- De Rommelmarkt (eind juni) op het terrein van v.v. Slekker Boys wordt elk jaar druk bezocht vanwege de gemoedelijke sfeer. De kramen zijn geordend in diverse categorieën zoals elektronica, speelgoed, boeken en kleding.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute rond Slek. Tijdens deze vlakke wandeling wandel je langs de Vulensbeek naar Hingen en dan door natuurgebied 't Kranenbroek. De terugweg gaat door het natuurgebied langs de Pepinusbeek en langs de Vulensbeek. Onderweg staan enkele zitbanken. Je kunt kiezen uit de afstanden 4,7 / 9,4 / 13,4 km.

Terug naar boven

Beeld

- Luchtfoto's van Slek, gemaakt met een drone, door de in het dorp gevestigde firma Icarus Solutions.

- Ommetje in het buitengebied van de Slek (29 min.), door Lokale Omroep Echt-Susteren.

Terug naar boven

Links

- Berichten en beelden van Slek in heden en verleden op Facebook.

- Het Pepinus Blaedje is het lokale weekblad voor de Echter kernen Pey, Slek, Schilberg en Hingen.

- Buurtvereniging Sint Antonius Put.

- Basisschool Op de Slek.

- Schutterij Sint Antonius is opgericht in 1928.

- Slekker volkslied.

Reactie toevoegen