Pey

Plaats
Dorp
Echt-Susteren
Midden-Limburg
Limburg

Pey-MSD-20120324-255935.jpg

Pey, Echt-Susteren

Pey, Echt-Susteren

Pey-MSD-20120324-255946.jpg

Pey, Echt-Susteren

Pey, Echt-Susteren

Pey-MSD-20120324-255947.jpg

Pey, Echt-Susteren, Limburg, interieur Mariakapel

Pey, Echt-Susteren, Limburg, interieur Mariakapel

Pey-MSD-20120324-255960.jpg

Pey, Echt-Susteren

Pey, Echt-Susteren

Pey-MSD-20120324-255963.jpg

Pey is een dorp (vinden de inwoners). De gemeente Echt-Susteren suggereert middels de bebording (wit bord onder blauw bord Echt) dat Pey 'slechts' een wijk van het dorp Echt is. De inwoners zijn daar 'not amused' over.

Pey is een dorp (vinden de inwoners). De gemeente Echt-Susteren suggereert middels de bebording (wit bord onder blauw bord Echt) dat Pey 'slechts' een wijk van het dorp Echt is. De inwoners zijn daar 'not amused' over.

Pey

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Pey.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Pey.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Pey.

Terug naar boven

Status

- Pey is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Echt-Susteren. T/m 2002 gemeente Echt.

- De toenmalige gemeente Echt heeft in 1978 verzuimd om voor het dorp Pey een eigen postcode en plaatsnaam aan te vragen voor het in dat jaar van start gegane huidige postcodesysteem. Voor de postadressen ligt Pey daarom zogenaamd 'in' Echt. Ook bij de in 2009 in werking getreden gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) is Pey - daarom - niet als woonplaats erkend. Ter plekke staan witte plaatsnaamborden Pey onder blauwe borden Echt, wat suggereert dat Pey een wijk van Echt zou zijn. De inwoners vinden Pey echter wel degelijk een dorp en maken zich al langere tijd sterk voor erkenning van hun plaats als woonplaats / dorp. Zo hebben de inwoners in 2012 een serie ansichtkaarten uitgegeven waarmee zij hun dorp letterlijk en figuurlijk 'op de kaart' zetten. Reportage L1 d.d. 8-11-2012 over de strijd van de inwoners van Pey voor erkenning als plaats / dorp.

- Onder het dorp Pey vallen ook de buurtschappen Hingen, Pepinusbrug (deels) en Schilberg. Ook het Z buurdorp Slek wordt soms als vallend onder Pey beschouwd.

Terug naar boven

Naam

Spelling
In de provincie-atlassen van Topografische Dienst en ANWB en op Google Maps wordt de plaats - ook - als Peij geschreven. Op de plaatsnaamborden staat echter Pey, dus wij gaan ervan uit dat dat de correcte huidige spelling is.

Oudere vermeldingen
1835 Pey, 1840 Peij.

Naamsverklaring
Ontstaan uit pede 'moeras', vergelijk de Pee (uitspraak Pei) in Schaft, et Peischoor en de Peivenne in Borkel.(1)

Terug naar boven

Ligging

Pey ligt direct ZO van Echt, O van de spoorlijn Roermond-Sittard, rond de provincialeweg N276.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Pey 87 huizen met 434 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Pey ca. 2.000 huizen met ca. 5.000 inwoners, verdeeld in het eigenlijke dorp Pey (2.500 inwoners), Schilberg dat tegenwoordig een geheel vormt met Pey (1.800 inwoners) en het buitengebied (750 inwoners). Hingen in het noorden wordt tegenwoordig ook vaak tot Pey gerekend, maar hoort van oudsher bij Echt.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1875 werd Pey na veel strijd met gemeente en bisdom, een zelfstandige RK parochie. In 1932 werd de buurtschap Schilberg van de parochie Echt naar die van Pey overgeheveld.

Verenigingsleven
Voetbalvereniging RIOS werd in 1965 landskampioen Amateurs - voor een dorp van een paar duizend inwoners met recht een nationale prestatie. Veel mannelijke inwoners van Pey waren mijnwerkers, zoals gebruikelijk in menige Zuid- en Midden-Limburgse plaats. Bij gelegenheid van het landskampioenschap verscheen in ‘Koelpieten’, een publicatie van DSM (1988, vijfde in de serie Kaole en Eike) een bijzondere column, die als volgt begint: ‘Vanuit de Midden-Limburgse gemeente Echt daalden dagelijks enkele honderden koelpieten af in de ondergrondse werken van de Limburgse mijnen. Het leeuwendeel was werkzaam in de Staatsmijn Maurits in Lutterade Geleen. Na de oorlog was daar een gemeentepijler in bedrijf. Daarin waren uitsluitend mensen uit de gem. Echt werkzaam. Het werd geen succes. De mannen uit het Land van Pepijn vormden in de afzonderlijke kerkdorpen wel een hechte gemeenschap, in gemeentelijk verband gezien zeker niet. Er was zelfs sprake van naijver. Vooral op het gebied van sport. De mijnwerkers uit Echt zwoeren trouw aan EVV en die van Pey-Echt aan RIOS (Rooms In Onze Sport). De plaatselijke derby’s tussen beide ploegen leverden weken vóór en ná het treffen, zowel onder- als bovengronds, in de kroegen en in de autobussen, die de mijnwerkers naar de koel vervoerden, een zee aan gespreksstof op. Op de lange termijn gezien won RIOS. De Golsteins, Verkooyens en andere gevestigde namen legden door de jaren heen de grondslag voor de kampioenstitel in de hoogste afdeling van het amateurvoetbal. De ploeg uit een klein arbeidersdorp met een schamele voetbalwei moest het opnemen tegen topploegen uit Nederland. Op 11 juli 1965 werd RIOS landskampioen. In Pey werd Papendrecht met 5-0 verslagen. Trainer Stephan, een buitenlander, zweepte zijn mannen op tot onvergetelijk voetbal. De naam RIOS werd honderd keer zo goed als één geklad op luchtkokers en andere schrijfplekken die WC- en pispotpoëten zowel onder- als bovengronds aantroffen. ‘RIOS nao veure’, gold als strijdkreet. De supporters van Echt maakten daar spottend van: ‘RIOS nao veure, ouch de keeper!’. Maar die van RIOS, zo vervolgt de column, ‘hadden toen al een idee van hoe modern voetbal gespeeld moest worden’ (3).

‘Pey, het actiefste dorp van Nederland’, aldus de documentaire in de serie ‘Achter de dijk’ van de NOS, van 28-1-1992. ‘Sport- en carnavalsverenigingen, fluit- en trommelcorpsen, scouting- en hondenclubs en een fanfare; je kunt het zo gek niet bedenken of Pey heeft het. Maar liefst 109 verenigingen zijn er te vinden in en rond dit Limburgse dorp’, schreef Wouter van Kooten als toelichting op het programma in Studio.

Met de Carnavalsvereniging van Pey is iets bijzonders aan de hand. Pey is de enige plaats in Carnavalsland die een republiek is, met een President (en een Prins, natuurlijk), het ‘Riek van de Aestersjaelen Uul’. In 1955 heeft het zich afgescheiden van het Carnavalsrijk Echt: ‘Het Aesterriek’ (rijk van de Ekster).

Op de site Pejjerlandj vindt u vele oude foto´s, ansichtkaarten, krantenartikelen, bidprentjes e.d. betreffende Pey en omgeving.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Pey heeft 2 rijksmonumenten.

- In 1861 werd de neogotische kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen gebouwd, naar ontwerp van de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers. De kerk is een rijksmonument. Van eind jaren negentig tot 2007 is de kerk gerestaureerd.

- Mariakapel.

- De in de regio bekende abdij Lilbosch bevindt zich in de buurtschap Pepinusbrug.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- O en NO van Pey begint een groot bos- en heidegebied, deels beeklandschap, afgewisseld met landbouwgronden. Met het natuurgebied Het Marissen.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoserie van Pey van fotograaf Martin Stevens.

Terug naar boven

Links

- Het Pepinus Blaedje is het lokale weekblad voor de Echter kernen Pey, Slek, Schilberg en Hingen.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Pey.

Reacties

(3)

Dit doet me goed als oud Peyenaar om dit allemaal nog eens te beleven.
Schitterend en PEY zal altied PEY blieve.

De 7 voetvallen , staan na de renovatie van de Bosstraat en de Houtstraat, allemaal bij de kapel in Schilberg, gelegen aan de Bosstraat.

Dank voor uw toelichting. Ik heb ze hier verwijderd. Bij Schilberg bleken ze al beschreven te staan.

Reactie toevoegen