Putbroek

Plaats
Buurtschap
Echt-Susteren
Midden-Limburg
Limburg

Putbroek

Terug naar boven

Status

- Putbroek is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, gemeente Echt-Susteren. T/m 2002 gemeente Echt.

- De buurtschap Putbroek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Maria Hoop.

- De buurtschap Putbroek ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Pötbrook.

Oudere vermeldingen
1840 Putsbroek.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Putbroek ligt rond de Putbeek en de wegen Annendaalderweg, Bergweg, Putbroekerbosweg, Spikweg, Verlengde Spikweg en Groeneweg, NO van het dorp Maria Hoop, ZO van het dorp Montfort, ZZW van het dorp Sint Odiliënberg, ZW van het dorp Posterholt en WNW van de plaats Haaren in Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Putbroek 17 huizen met 130 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 105 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Putbroek zou in 1820 zijn ontstaan. In (1) wordt de plaats nog niet vermeld.

De buurtschap is in de geschiedenis bekend om de viervoudige moord in 1931 (ook wel ´Het drama van Putbroek' genoemd), waarbij 4 stropers zijn doodgeschoten door de plaatselijke jachtopziener.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het uit baksteen opgetrokken grafmonument voor de slachtoffers van de onder Geschiedenis beschreven viervoudige moord is het meest opvallende monument op de kleine begraafplaats van Maria Hoop. In 1999 is het grafmonument gerestaureerd en opnieuw ingezegend. Bij de restauratie zijn 4 hardstenen tegels geplaatst met de namen van de slachtoffers en is het monument afgewerkt met hardstenen dekplaten. Op het monument staat o.a. de tekst: “Bid voor Frans Werens / Willem Kersten / Mathias Kersten / Willem Roubroeks”.

- In 1932 is een kruis ingezegend aan de Annendaalderweg, ter plekke van waar de moorden zijn gepleegd. Later zijn er twee beelden bij geplaatst, namelijk van Maria en van de apostel Johannes, waardoor een calvariegroep is ontstaan. Een calvarie verwijst naar de kruisiging van Christus en daarmee naar het lijden van Christus. Velen noemen het kruis aan de Annendaalderweg "het moordkruis van Putbroek". Zo staat het ook omschreven op het bij het monument geplaatste ANWB-bord. Wellicht dat het zo bedoeld is, maar door het toevoegen van de twee andere beelden is een calvariegroep ontstaan. De calvariegroep is in 1997 gerestaureerd, mede dankzij de opbrengst van het boek ‘Het drama van Putbroek’.

Een tweede kruis is al vlak na de vondst van het graf geplaatst in het achtergelegen bos op de plek waar de drie slachtoffers van de moord in november 1931 hun tijdelijke graf vonden. In eerste instantie een houten kruis, geplaatst door de eigenaar van het bosperceel, later vervangen door een exemplaar van gietijzer. Tegenwoordig staat er een eenvoudig kruis met de namen van de drie slachtoffers en het jaartal 1931. Dit kruis is ter vervanging van het in de jaren negentig van de vorige eeuw gestolen kruis. Stichting Kruisen en Kapellen Limburg hanteert dit kruis als moordkruis en het kruis aan de Annendaalderweg als ‘Kruis Calvariegroep Putbroek’.

In de bosrand naast de Breukelderveestraat waar Willem Roubroeks werd gevonden staat ook een kruis. Op het gietijzeren kruis de naam W. Roubroeks en het jaartal 1931. Ook hier is het originele kruis gestolen en is door Stichting Kruisen en Kapellen Echt in 1996 een nieuw kruis geplaatst. Beide kruisen zijn bij deze stichting in beheer.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- MVC Boszicht (zie hieronder bij Links) organiseert jaarlijks op de zondag na Hemelvaart de Boszichtrit.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute vanuit Putbroek door het uitgestrekte buitengebied van het dorp Maria Hoop (ca. 9 km).

- De Amfibieënwerkgroep Maria Hoop - Putbroek zet jaarlijks tijdens de paddentrek enkele duizenden amfibieën veilig over de Annendaalderweg. Het gaat hierbij om padden, kikkers en watersalamanders. Dankzij hulp van een andere werkgroep en de gemeente zetten ze nu elk jaar een traject af met een scherm en emmers, waardoor ze veel efficiënter kunnen werken. Over een traject van zo’n 500 meter langs de Annendaalderweg ter hoogte van de buurtschap, worden de amfibieën opgevangen en veilig naar de andere kant van de weg overgezet. De populatie groeit dankzij beheer van de mooie Putbeek en de poelen die zijn gemaakt om de natuur een handje te helpen

Terug naar boven

Links

- De kleine buurtschap heeft een eigen voetbalvereniging (gehad?): Voetbalvereniging Putbroek (maar of zij nog bestaan weten wij niet want de website is al 'enkele' jaren niet meer bijgewerkt, maar misschien bestaan zij nog wel en zijn zij alleen niet meer op het internet actief).

- Verder heeft buurtschap Putbroek ook nog een motorclub: MVC Boszicht. In café Boszicht kwamen geregeld veel motorrijders bij elkaar. Van het een kwam het ander en zo is in 1995 door een aantal vrienden MVC (MotorVriendenClub) Boszicht opgericht. De club heeft ca. 30 leden, waarvan de leeftijd varieert tussen de 20 en 65 jaar. De club is niet merk of type gebonden. Of je nu een supersport, cruiser, chopper, ratbike of toermotor rijdt, het maakt niet uit. Gezelligheid en samen rijden staan voorop. Elke 3e zaterdag van de maand is er in het clublokaal Café Boszicht een clubavond. Deze zijn altijd zeer gezellig en natuurlijk zijn ook niet-leden altijd van harte welkom om eens te komen kijken. Denk je dat MVC Boszicht de club is waar je altijd al naar zocht, ben je in bezit van rijbewijs A, bezoek dan eens een clubavond of neem voor meer info contact met hen op.

Reactie toevoegen