Putbroek

Plaats
Buurtschap
Echt-Susteren
Midden-Limburg
Limburg

Putbroek

Terug naar boven

Status

- Putbroek is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, gemeente Echt-Susteren. T/m 2002 gemeente Echt.

- De buurtschap Putbroek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Maria Hoop.

- De buurtschap Putbroek ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Pötbrook.

Oudere vermeldingen
1840 Putsbroek. De plaatsnaam Putbroek heeft op kaarten vanouds altijd gestaan bij het huizengroepje rond de kruising Putbroekerbosweg / Bergweg. Pas in de jaren tachtig van de 20e eeuw verhuist deze plaatsnaam naar het huidige kerntje van de buurtschap aan de Annendaalderweg. Daar stond voorheen sinds de jaren twintig van de 20e eeuw de plaatsnaam Aandenberg, in de jaren dertig van spelling gewijzigd in Aan den Berg, in de jaren vijftig van spelling gewijzigd in Aan de Berg. Onze indruk is dat beide buurtjes samen vandaag de dag als buurtschap Putbroek zijn te beschouwen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Putbroek ligt rond de Putbeek en de wegen Annendaalderweg, Bergweg, Putbroekerbosweg, Spikweg, Verlengde Spikweg en Groeneweg, NO van het dorp Maria Hoop, ZO van het dorp Montfort, ZZW van het dorp Sint Odiliënberg, ZW van het dorp Posterholt en WNW van de plaats Haaren in Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Putbroek 17 huizen met 130 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Putbroek zou in 1820 zijn ontstaan. In (1) wordt de plaats nog niet vermeld.

De buurtschap is in de geschiedenis bekend om de viervoudige moord in 1931 (ook wel ´Het drama van Putbroek' genoemd), waarbij 4 stropers zijn doodgeschoten door de plaatselijke jachtopziener.

Voetbal
"In een periode van wederopbouw van Nederland, namen in Putbroek een aantal pioniers het heft in handen om te komen tot het oprichten van een voetbalvereniging. De oprichting van PVV vond plaats op 10 maart 1946, en het aantal leden bedroeg 42. De vreugde rond de oprichting was groot, maar al snel zette de KNVB een domper op de feestvreugde, door het verzoek van PVV, om mee te mogen doen aan de competitie '46/'47, af te wijzen. De KNVB was namelijk van oordeel dat de vereniging geen reden van bestaan had, o.a. door de geringe omvang van het gehucht.

Na deze afwijzing is door eerwaarde pater Theodorus (geestelijk adviseur PVV) een schriftelijk Verweer opgesteld, waarna de KNVB op 28 september 1946 de afwijzende beschikking heeft herzien. PVV had toestemming om met 1 elftal mee te doen aan de competitie! Door deze voorgeschiedenis waren de spelers natuurlijk extra gemotiveerd, wat resulteerde in het behalen van het kampioenschap in de klasse 3RR, met 17 punten uit 10 wedstrijden. En in 1947/48 neemt PVV zelfs met twee elftallen deel aan de competitie.

De daaropvolgende jaren doet PVV volop mee in de competitie met wisselende resultaten, en met afwisselend 1 of 2 elftallen. In 1960/61 vindt er een unicum plaats; er wordt door Putbroek voor het eerst meegedaan aan de jeugdcompetitie. Nadat PVV1 enkele seizoenen op de tweede plaats eindigde, werd de competitie in 1965/66 een groot feest, want vanaf de eerste wedstrijd stevende PVV1 op een ongeslagen kampioenschap af en promoveerde naar de tweede klasse! De daaropvolgende jaren bewijst PVV dat het terecht thuishoort in de tweede klasse, met als absoluut hoogtepunt het behalen van het kampioenschap in de 2e klasse N in 1969/70, wat recht gaf op promotie naar de eerste klasse! Men heeft er dagen over moeten doen dit positieve resultaat te verwerken.

In 1971/72 degradeert PVV1 naar de 2e klasse N, waar het zich 10 jaar weet te handhaven. PVV 2 blijft ondertussen stug de clubkleuren verdedigen in de 4e klasse. Na enkele keren degraderen en promoveren weet PVV1 in 1986/87 weer kampioen te worden! Het dagelijks leven in Putbroek beleeft een uitspatting! Het daaropvolgende seizoen, aangestoken door de progressie van PVV1, wordt voor het eerst in de Putbroeker voetbalgeschiedenis PVV2 kampioen!

Na weer enkele jaren van matig succes en degradaties neemt trainer Jo Puts in 1992/93 het heft in handen wat resulteerde in het 3e kampioenschap in 6 jaar! Na een succesvol voorafgaand jaar is er in 1993/94 een dieptepunt, PVV2 moet uit de competitie worden teruggetrokken, om PVV1 draaiende te kunnen houden. Toch weet men zich te handhaven in de 2e klasse vijf. In 1994/95 is het gezien het spelersbestand onmogelijk een redelijke plaats tussen de standaardteams te behalen. Er wordt dispensatie aangevraagd, en Putbroek gaat recreatief voetballen in de 5e klasse. In 1995/96 wordt er weer met twee teams gevoetbald, en in 1996/97 komt er een hele nieuwe aanwas mee met de nieuwe trainer. In de loop van de jaren worden de prestaties van PVV1 steeds beter wat uiteindelijk in 1999/2000 resulteerde in weer een kampioenschap. En dat is ook het enige positieve dat jaar, want de oprichting van een dameselftal mislukt, en PVV2 kampt met een ernstig spelerstekort.

Na dit seizoen stappen de meeste spelers op. Er zijn nog 8 spelers over en voor het voortbestaan van PVV wordt gevreesd Gelukkig komen er op de valreep enkele spelers bij, en enkele `oud`-spelers besluiten opnieuw de voetbalschoenen aan te trekken. Dus PVV kan dit seizoen 2000/01 zijn clubkleuren weer laten schitteren op de grasmat. Momenteel zijn er 16 actieve spelers in PVV1, er is een jeugdteam en PVV bespeelt nu zelfs het internet! In het team spelen enkele felle jonge spelers en enkele routiniers, samen vullen ze elkaar goed aan, Iedere wedstrijd worden ze beter, en let maar op, binnen enkele jaren is Putbroek voor de 7e keer Kampioen!
Bianca." Vermoedelijk is de club in 2002 opgeheven, want het laatste 'nieuwsbericht' op de PVV-site dateert uit 2001...

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het uit baksteen opgetrokken grafmonument voor de slachtoffers van de onder Geschiedenis beschreven viervoudige moord is het meest opvallende monument op de kleine begraafplaats van Maria Hoop. In 1999 is het grafmonument gerestaureerd en opnieuw ingezegend. Bij de restauratie zijn 4 hardstenen tegels geplaatst met de namen van de slachtoffers en is het monument afgewerkt met hardstenen dekplaten. Op het monument staat o.a. de tekst: “Bid voor Frans Werens / Willem Kersten / Mathias Kersten / Willem Roubroeks”.

- In 1932 is een kruis ingezegend aan de Annendaalderweg, ter plekke van waar de moorden zijn gepleegd. Later zijn er twee beelden bij geplaatst, namelijk van Maria en van de apostel Johannes, waardoor een calvariegroep is ontstaan. Een calvarie verwijst naar de kruisiging van Christus en daarmee naar het lijden van Christus. Velen noemen het kruis aan de Annendaalderweg "het moordkruis van Putbroek". Zo staat het ook omschreven op het bij het monument geplaatste ANWB-bord. Wellicht dat het zo bedoeld is, maar door het toevoegen van de twee andere beelden is een calvariegroep ontstaan. De calvariegroep is in 1997 gerestaureerd, mede dankzij de opbrengst van het boek ‘Het drama van Putbroek’.

Een tweede kruis is al vlak na de vondst van het graf geplaatst in het achtergelegen bos op de plek waar de drie slachtoffers van de moord in november 1931 hun tijdelijke graf vonden. In eerste instantie een houten kruis, geplaatst door de eigenaar van het bosperceel, later vervangen door een exemplaar van gietijzer. Tegenwoordig staat er een eenvoudig kruis met de namen van de drie slachtoffers en het jaartal 1931. Dit kruis is ter vervanging van het in de jaren negentig van de vorige eeuw gestolen kruis. Stichting Kruisen en Kapellen Limburg hanteert dit kruis als moordkruis en het kruis aan de Annendaalderweg als ‘Kruis Calvariegroep Putbroek’.

In de bosrand naast de Breukelderveestraat waar Willem Roubroeks werd gevonden staat ook een kruis. Op het gietijzeren kruis de naam W. Roubroeks en het jaartal 1931. Ook hier is het originele kruis gestolen en is door Stichting Kruisen en Kapellen Echt in 1996 een nieuw kruis geplaatst. Beide kruisen zijn bij deze stichting in beheer.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- MVC Boszicht (zie hieronder bij Links) organiseert jaarlijks op de zondag na Hemelvaart de Boszichtrit.

- "Op een zaterdag en zondag begin september organiseert zangkoor Corde et Animo uit Maria Hoop de inmiddels traditionele overdekte Rommelmarkt. De markt geniet al jaren bekendheid om de mooie spullen en de gezellige sfeer. Je kunt snuffelen tussen o.a. brocante, snuisterijen, kleding, speelgoed, boeken, klein meubel, elektrische apparaten en nog veel meer. Wellicht vind je hier wel net waar je al jarenlang naar op zoek was! Op het terras kun je je aankopen bewonderen onder het genot van een kopje koffie/thee en eigen gebakken cake/wafel. Ook zal er weer de overheerlijke Canisiusstroop te proeven én te kopen zijn. Het zangkoor heet je welkom tussen 10.00-16.00 uur op Annendaalderweg 97a in buurtschap Putbroek bij het dorp Maria Hoop. Entree 1,50 euro (kinderen tot 12 jaar gratis)."

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute vanuit Putbroek door het uitgestrekte buitengebied van het dorp Maria Hoop (ca. 9 km).

- De Amfibieënwerkgroep Maria Hoop - Putbroek zet jaarlijks tijdens de paddentrek enkele duizenden amfibieën veilig over de Annendaalderweg. Het gaat hierbij om padden, kikkers en watersalamanders. Dankzij hulp van een andere werkgroep en de gemeente zetten ze nu elk jaar een traject af met een scherm en emmers, waardoor ze veel efficiënter kunnen werken. Over een traject van zo’n 500 meter langs de Annendaalderweg ter hoogte van de buurtschap, worden de amfibieën opgevangen en veilig naar de andere kant van de weg overgezet. De populatie groeit dankzij beheer van de mooie Putbeek en de poelen die zijn gemaakt om de natuur een handje te helpen.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Putbroek, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Motorclub: - In Café Boszicht in buurtschap Putbroek kwamen geregeld veel motorrijders bij elkaar. Van het een kwam het ander en zo is in 1995 door een aantal vrienden MVC (MotorVriendenClub) Boszicht opgericht. De club heeft ca. 30 leden, waarvan de leeftijd varieert tussen de 20 en 65 jaar. De club is niet merk of type gebonden. Of je nu een supersport, cruiser, chopper, ratbike of toermotor rijdt, het maakt niet uit. Gezelligheid en samen rijden staan voorop. Elke 3e zaterdag van de maand is er in het clublokaal Café Boszicht een clubavond. Deze zijn altijd zeer gezellig en natuurlijk zijn ook niet-leden altijd van harte welkom om eens te komen kijken. Denk je dat MVC Boszicht de club is waar je altijd al naar zocht, ben je in bezit van rijbewijs A, bezoek dan eens een clubavond of neem voor meer info contact met hen op.

Reacties

(2)

Ik ben geboren in Putbroek, en ze hebben daar al jaren geen voetbalclub meer, wij gingen altijd voetballen in Koningsbosch.

Dank voor de tip! Ik vermoedde het al, maar wist het niet zeker, vandaar dat ik het voorlopig zo even had vermeld. Maar het laatste 'nieuwsbericht' op hun site dateert uit 2001, dus vermoedelijk zijn ze in 2002 opgeheven en staat deze oude site nog steeds op het internet, maar ik vermoed dat dat binnenkort wel een keer verdwijnt, daarom heb ik het geschiedenisverhaal nu overgenomen, omdat dat toch een mooi verhaal is over hoe het zo gekomen en gelopen is in de loop der jaren, en als de stekker uit die site gaat is dat weg en dat zou zonde zijn. Nu kan men dat nog teruglezen.

Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen