Putbroek

Plaats
Buurtschap
Echt-Susteren
Midden-Limburg
Limburg

Putbroek

Terug naar boven

Status

- Putbroek is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, gemeente Echt-Susteren. T/m 2002 gemeente Echt.

- De buurtschap Putbroek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Maria Hoop.

- De buurtschap Putbroek heeft witte plaatsnaamborden en ligt - dus - buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Pötbrook.

Oudere vermeldingen
1840 Putsbroek.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Putbroek ligt NO van Maria Hoop, grenzend aan Duitsland, tegenover Haaren.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Putbroek 17 huizen met 130 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Putbroek zou in 1820 zijn ontstaan. In (1) wordt de plaats nog niet vermeld.

De buurtschap is in de geschiedenis bekend om de viervoudige moord in 1931 (ook wel ´Het drama van Putbroek' genoemd), waarbij vier stropers werden doordgeschoten door de plaatselijke jachtopziener.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- MVC Boszicht (zie hieronder bij Links) organiseert jaarlijks op de zondag na Hemelvaart de Boszichtrit.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Amfibieënwerkgroep Maria Hoop - Putbroek zet jaarlijks tijdens de paddentrek enkele duizenden amfibieën veilig over de Annendaalderweg. Het gaat hierbij om padden, kikkers en watersalamanders. Dankzij hulp van een andere werkgroep en de gemeente zetten ze nu elk jaar een traject af met een scherm en emmers, waardoor ze veel efficiënter kunnen werken. Over een traject van zo’n 500 meter langs de Annendaalderweg ter hoogte van Putbroek, worden de amfibieën opgevangen en veilig naar de andere kant van de weg overgezet. De populatie groeit dankzij beheer van de mooie Putbeek en de poelen die zijn gemaakt om de natuur een handje te helpen

Terug naar boven

Links

- De kleine buurtschap heeft een eigen voetbalvereniging (gehad?): Voetbalvereniging Putbroek (maar of zij nog bestaan weten wij niet want de website is al 'enkele' jaren niet meer bijgewerkt, maar misschien bestaan zij nog wel en zijn zij alleen niet meer op het internet actief).

- Verder heeft buurtschap Putbroek ook nog een motorclub: MVC Boszicht. In café Boszicht kwamen geregeld veel motorrijders bij elkaar. Van het een kwam het ander en zo is in 1995 door een aantal vrienden MVC (MotorVriendenClub) Boszicht opgericht. De club heeft ca. 30 leden, waarvan de leeftijd varieert tussen de 20 en 65 jaar. De club is niet merk of type gebonden. Of je nu een supersport, cruiser, chopper, ratbike of toermotor rijdt, het maakt niet uit. Gezelligheid en samen rijden staan voorop. Elke 3e zaterdag van de maand is er in het clublokaal Café Boszicht een clubavond. Deze zijn altijd zeer gezellig en natuurlijk zijn ook niet-leden altijd van harte welkom om eens te komen kijken. Denk je dat MVC Boszicht de club is waar je altijd al naar zocht, ben je in bezit van rijbewijs A, bezoek dan eens een clubavond of neem voor meer info contact met hen op.

Reactie toevoegen