Maria Hoop

Plaats
Dorp
Echt-Susteren
Midden-Limburg
Limburg

Maria Hoop

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Maria Hoop.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Maria Hoop.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Maria Hoop.

Terug naar boven

Status

- Maria Hoop is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, gemeente Echt-Susteren. T/m 2002 gemeente Echt.

- Onder het dorp Maria Hoop vallen ook de buurtschappen Annendaal (deels), Echterbosch (deels), Pepinusbrug (deels) en Putbroek.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
De Deelgaard.

Verschillende spellingen
De officiële spelling van deze plaatsnaam (bijv. in het postcodeboek en op de plaatsnaamborden) is Maria Hoop (dus als 2 woorden en zonder koppelteken). In de Topografische atlas Limburg() staat foutief Mariahoop, op Google Maps staat foutief Maria-Hoop (met koppelteken dus).

Oudere schrijfwijze
Vanouds heette dit dorp Diergaarde. De naam is per 16 december 1955 officieel gewijzigd in Maria Hoop.

Naamsverklaring oude en Limburgse benaming
De benaming Diergaarde is genoemd naar het (niet meer bestaande) Hof Diergaert.

Terug naar boven

Ligging

Maria Hoop ligt 6 km O van Echt, tegen de Duitse grens (tegenover Haaren). Maria Hoop is een landelijk gelegen agrarische plaats.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1925 vestigden zich hier de paters Passionisten. Hun klooster wijdden zij toe aan Onze Lieve Vrouw Maria-Hoop; Maria Hoop werd daarom de nieuwe naam van deze plaats. Eigenlijk is de plaats pas bekend na de drooglegging van de lager gelegen broekgronden (eind 19e eeuw).

Pionier van het droogleggen en ontginnen was Dominicus van Ophoven. Hij had in 1880 in de buurt van Keulen een pachthoeve geëxploiteerd en daarbij had hij het gebruik van kunstmeststoffen leren kennen. Zijn succesvolle manier van boeren heeft grote invloed gehad op het werk van de boeren tot in de verre omtrek; ook de paters van Lilbosch hebben veel van hem geleerd.

Diergaarde wordt genoemd in 1476 als bezit van Adriana van Broickhuysen en ingebracht bij haar huwelijk met Frederik Schellaert van Obbendorf.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Dorpsvisie Maria Hoop schetst de door de dorpelingen wenselijk geachte ontwikkelingen voor het dorp in de komende jaren.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De luchtwachttoren 4 km O van Maria Hoop, aan de Haarenderweg, direct W van de Akerstraat, tegen de Duitse grens, stond nogal verscholen tussen bomen en struiken. In 2014 is de toren beter zichtbaar gemaakt.

- Bij Maria Hoop ligt de Bollenberg, een kleine heuvel in het kreupelhout, een ‘motte’. Een vrij lange verwilderde allee leidt er vanuit de weg naar Montfort naar toe.

- De ruïne van kasteel Annendaal, gelegen 4 km NO van Maria Hoop, bij de buurtschap Annendaal, valt onder Maria Hoop. De rest van buurtschap Annendaal valt onder het dorp Posterholt (en daarmee de gemeente Roerdalen).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In Montfort en Mariahoop zijn in 2013 6 karakteristieke gebieden ecologisch opgeknapt en met wandelwegen toegankelijk gemaakt voor inwoners en recreanten. Zo zijn in het project historische houtwallen en veedreven hersteld, vennen uitgediept en steilranden en nieuwe bomenlanen beplant om zo de natuurlijke verbindingen tussen natuurgebieden te verbeteren. Dassen, amfibieën en vleermuizen profiteren daarvan. Daarnaast is de Motte Bollenberg opgeknapt en voor bezoekers opengesteld. Verder is bij Mariahoop een 8,2 km lang dorpsommetje gerealiseerd.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Maria Hoop.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Maria Hoop.

Reactie toevoegen