Koningsbosch

Plaats
Dorp
Echt-Susteren
Midden-Limburg
Limburg

Koningsbosch

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Koningsbosch.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Koningsbosch.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Koningsbosch.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Koningsbosch.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Koningsbosch (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Koningsbosch is een dorp in de provincie Limburg, gemeente Echt-Susteren. T/m 2002 gemeente Echt.

- Onder het dorp Koningsbosch vallen ook de buurtschappen Aan Reijans en Spaanshuisken.

Terug naar boven

Naam

Koningsbosch is als naam gegeven aan het bos (de bossen in het O gedeelte van de voorm. gem. Echt) waarvan de koning het gebruiksrecht had, ter onderscheiding van Echterbosch, waarvan het gebruiksrecht toekwam aan de ‘gemeynte Echt’. (bron: Gemeentemuseum).

Terug naar boven

Ligging

Koningsbosch ligt 7 km ZO van Echt, grenzend aan Duitsland (tegenover Bocket). De ‘internationale weg’ die vanaf het dorp naar het Z over Duits gebied loopt, verbindt Midden-Limburg met Zuid-Limburg bij Schinveld, gem. Onderbanken (zie verder bij Selfkant).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Koningsbosch heeft 3 rijksmonumenten.

- Hoewel de parochiekerk van Koningsbosch en het nabijgelegen Echterbosch in Koningsbosch ligt, heet de parochie officieel ‘parochie Echterbosch, O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen’. Echterbosch valt qua postcode overigens onder het dorp Maria Hoop.

- Bij klooster Koningsbosch gaat woningbouw plaatsvinden om restauratie van het klooster te kunnen bekostigen. Filmpje klooster Koningsbosch kapel (aan de rechterkant van het scherm vindt u nog 4 filmpjes over het klooster).

- De mooie kastanjebomen aan de Kapelaan Verdonschotstraat waren aangetast door een zeldzame bloedingziekte en moesten daarom gekapt worden. De gemeente opperde om van de stammen een kunstwerk te laten maken door kettingzaagkunstenaar Roel van Wijlick uit Venlo. De Dorpsraad heeft het plan verder opgepakt en ideeën voor onderwerpen van de houtsculpturen aangedragen. Uit de 6 stammen die na de kap resteerden, zijn de volgende kunstwerken ontstaan: een kapelaan (waar de straat naar vernoemd is), een non (naar het voormalig klooster), een smokkelaar (vroegere tijden van het grensdorp), een hamster/korenwolf (in de buurt is een leefgebied van de hamster), een kerkuil (omgeving van de kerk) en papegaaien (symbool Boesjer Vastelaovend). Het is de bedoeling dat de beelden minimaal 5 jaar blijven staan. Op langere termijn zal de gehele bomenrij vervangen worden door beuken. (mrt. 2010)

- In 2011 is de Veldkapel aan de Pastoorsweg in Koningsbosch verkozen tot 'Landmark van Midden-Limburg’. Een landmark is een herkenningspunt voor de regio, een plek waar mensen iets mee hebben. Markante herkenningspunten met grote toeristische aantrekkingskracht zijn voor de hand liggende landmarks. Maar ook het veldkruis bij het bankje aan de rand van het bos kan een landmark zijn. In 2010 vond onder de naam Dierbaaroord een project plaats waarin mensen hun favoriete landmarks met bijpassend verhaal hebben aangedragen.

Een vakjury heeft daaruit de volgende landmarks van Limburg gekozen: De Maas (Landmark van Limburg), Sittard, oude binnenstad (Landmark van de Westelijke Mijnstreek), Militaire begraafplaats, Margraten (Landmark van Maastricht Heuvelland), Kapel Genooi, Venlo (Landmark van Noord-Limburg), Schachtsgebouw Oranje-Nassau I, Heerlen (Landmark van Parkstad Limburg) en Veldkapel Pastoorsweg, Koningsbosch (Landmark van Midden-Limburg).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Papegaai.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Koningsbosch.

- Harmonie St. Cecilia is in 1921 opgericht, destijds vooral om muzikale ondersteuning van kerkelijke activiteiten te verlenen. Nu ondersteunt de harmonie allerlei evenementen zowel binnen de Koningsboscher gemeenschap (bijv. opening Kermis, Allerheiligen, intocht Sinterklaas en de Communiemis) als daarbuiten.

- Zorgkwekerij atelier Heemels.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Koningsbosch.

Reactie toevoegen