Echt

Plaats
Dorp
Echt-Susteren
Midden-Limburg
Limburg

Echt Zwembad De Bandert [640x480].jpg

Echt Zwembad De Bandert

Echt Zwembad De Bandert

LB gemeente Echt in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Echt in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Echt in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Echt

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Echt.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Echt.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Echt.

Terug naar boven

Status

- Echt is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Echt-Susteren. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2002.

- De gemeente Echt omvatte de dorpen Echt, Sint Joost, Koningsbosch, Maria Hoop en Pey.

- Tijdens een eerdere herindelingsronde in deze regio, in 1991, heeft een aantal grenscorrecties plaatsgevonden met omliggende gemeenten (de meeste ten voordele van de gemeente Echt). De belangrijkste grenscorrectie was die met de gemeente Maasbracht (waarvan 288 hectare met 302 huizen en 834 inwoners overgingen naar de gemeente Echt). Hierdoor kwam het dorp Sint Joost geheel onder de gemeente Echt te vallen. Voorheen liep de gemeentegrens midden door dit dorp.

- Onder het dorp Echt vallen ook de buurtchappen Aasterberg, Berkelaar, Gebroek en Ophoven.

- Wapen van de voormalige gemeente Echt.

Terug naar boven

Ligging

Echt ligt nabij de smalle 'taille' in het grensgebied tussen Midden- en Zuid-Limburg. De voormalige gemeenten Echt en Susteren grensden sinds de herindelingen van 1982 zowel aan België als aan Duitsland (en dus ook de gemeente Echt-Susteren sinds haar oprichting in 2003). De gemeente Echt grensde sindsdien naast Duitsland ook aan België omdat zij er een stukje van de voormalige gemeente Ohé en Laak bij kreeg, en de gemeente Susteren via de voormalige gemeente Roosteren. Z hiervan grenst ook de gemeente Sittard-Geleen sinds haar oprichting in 2001 aan België en Duitsland. Vanouds was dit alleen bij de gemeenten Vaals en Wittem het geval.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 had de gemeente 669 huizen met 3.588 inwoners, verdeeld in dorp Echt 270/1.476 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Berkelaar 48/276, St. Joost 49/226, Kingen (dat lijkt ons een drukfout, daar zal Hingen mee bedoeld zijn) 40/204, Peij 87/434, Schilberg 11/63, Slek 50/234, Gebroek 30/150, Aasterberg 5/95, Ophoven 17/41, Putsbroek 17/130, Annendael 3/29, Diergaarde 5/40, Echterbosch 27/144 en Spaanshuisken 10/46.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het gebied van de gem. Echt was in de prehistorie al permanent bewoond. De geschiedenis van Echt gaat volgens de overlevering terug tot 705, toen Pepijn van Herstal de Echtenaren de bossen Echter Waldia schonk.

De gem. Echt heeft een belangrijke strategische positie gehad als grensplaats tussen Gelder en Gulik. Vier grensstenen herinneren eraan.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Echt, kunt u terecht bij Heemkundekring Echter Landj.

Terug naar boven

Landschap

- In de voorm. gem. Echt lopen de landschapstypen van Noord- en Zuid-Limburg in elkaar over; vlakke, zandige gebieden met rivierduinen en vennetjes, en hoger gelegen gebieden met al wat löss. De meest opvallende elementen in het Echter landschap zijn de zg. Maasterrassen. Dit zijn rivierbeddingen die als vlakke plateaus te herkennen zijn. Op de overgangen tussen de terrassen liggen oude sleuven waarin nu nog kl$eine waterstroompjes voorkomen zoals de Vulense beek en de Canjelbeek. Ook het natuurgebied De Doort ligt in een Maasmeander.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Echt heeft 31 rijksmonumenten.

- De St. Landricuskerk heeft de oudste klokken van Nederland (1271).

- Kasteel Verduynen (17e eeuw).

- Gevelstenen in Echt.

- Museum van de Vrouw.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Pepijnloop is op een vrijdag in juni en kent afstanden van 1, 5 en 10 km.

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Echt.

- Zorgboerderij Zwaantjeshof.

 

Reactie toevoegen