Echt

Plaats
Dorp
Echt-Susteren
Midden-Limburg
Limburg

LB gemeente Echt in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Echt in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Echt in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Echt

Terug naar boven

Status

- Echt is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Echt-Susteren. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2002.

- De gemeente Echt omvatte naast het gelijknamige dorp verder nog de dorpen Koningsbosch, Maria Hoop, Pey en Sint Joost.

- Tijdens een eerdere herindelingsronde in deze regio, in 1991, heeft een aantal grenscorrecties plaatsgevonden met omliggende gemeenten (de meeste ten voordele van de gemeente Echt). De belangrijkste grenscorrectie was die met de gemeente Maasbracht (waarvan 288 hectare met 302 huizen en 834 inwoners overgingen naar de gemeente Echt). Hierdoor kwam het dorp Sint Joost geheel onder de gemeente Echt te vallen. Voorheen liep de gemeentegrens midden door dit dorp.

- Onder het dorp Echt vallen ook de buurtschappen Aasterberg, Berkelaar, Gebroek en Ophoven. Voor de postadressen vallen ook de dorpen Pey en Slek en de buurtschappen Hingen, Pepinusbrug (grotendeels) en Schilberg onder het dorp Echt.

- Wapen van de voormalige gemeente Echt.

Terug naar boven

Ligging

Echt ligt nabij de smalle 'taille' in het grensgebied tussen Midden- en Zuid-Limburg. De voormalige gemeenten Echt en Susteren grensden sinds de herindelingen van 1982 zowel aan België als aan Duitsland (en dus ook de gemeente Echt-Susteren sinds haar oprichting in 2003). De gemeente Echt grensde sindsdien naast Duitsland ook aan België omdat zij er een stukje van de voormalige gemeente Ohé en Laak bij kreeg, en de gemeente Susteren via de voormalige gemeente Roosteren. Z hiervan grenst ook de gemeente Sittard-Geleen sinds haar oprichting in 2001 aan België en Duitsland. Vanouds was dit alleen bij de gemeenten Vaals en Wittem het geval.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Echt 669 huizen met 3.588 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 270/1.476 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Berkelaar 48/276, Sint Joost 49/226, Hingen 40/204, Pey 87/434, Schilberg 11/63, Slek 50/234, Gebroek 30/150, Aasterberg 5/95, Ophoven 17/41, Putsbroek 17/130, Annendael 3/29, Diergaarde 5/40, Echterbosch 27/144 en Spaanshuisken 10/46. Tegenwoordig heeft het dorp Echt ca. 5.850 huizen met ca. 14.600 inwoners, dit is inclusief de aantallen voor de dorpen Pey en Slek en de onder Pey vallende (delen van) buurtschappen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het gebied van de gemeente Echt was in de prehistorie al permanent bewoond. De geschiedenis van Echt gaat volgens de overlevering terug tot 705, toen Pepijn van Herstal de Echtenaren de bossen Echter Waldia schonk.

De gemeente Echt heeft een belangrijke strategische positie gehad als grensplaats tussen Gelder en Gulik. Vier grensstenen herinneren daar nog aan.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Echt, kun je terecht bij Heemkundekring Echter Landj.

Terug naar boven

Landschap

- In de voormalige gemeente Echt lopen de landschapstypen van Noord- en Zuid-Limburg in elkaar over; vlakke, zandige gebieden met rivierduinen en vennetjes, en hoger gelegen gebieden met al wat löss. De meest opvallende elementen in het Echter landschap zijn de zogeheten Maasterrassen. Dit zijn rivierbeddingen die als vlakke plateaus te herkennen zijn. Op de overgangen tussen de terrassen liggen oude sleuven waarin nu nog kl$eine waterstroompjes voorkomen zoals de Vulense beek en de Canjelbeek. Ook natuurgebied De Doort ligt in een Maasmeander.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Echt heeft 31 rijksmonumenten.

- De St. Landricuskerk heeft de oudste klokken van Nederland (1271).

- Kasteel Verduynen (17e eeuw).

- Gevelstenen in Echt.

- Museum van de Vrouw.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

- De Pepijnloop is op een vrijdag in juni en kent afstanden van 1, 5 en 10 km.

Terug naar boven

Links

- Sport: - RKVV EVV Echt (voetbal). - Wandelsportvereniging WSV Echt organiseert jaarlijks diverse wandeltochten in en om de gemeente Echt-Susteren.

- Zorg: - Zorgboerderij Zwaantjeshof.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Echt.

Reactie toevoegen