Berkelaar

Plaats
Buurtschap
Echt-Susteren
Midden-Limburg
Limburg

Berkelaar

Terug naar boven

Status

- Berkelaar is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Echt-Susteren. T/m 2002 gemeente Echt.

- De buurtschap Berkelaar valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Echt.

- De buurtschap Berkelaar heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
11e eeuw Berclar, 1178 Berclaram, 1287 Bercler, 1290 Barcklaer, 1303 Berckeleer.

Naamsverklaring
Samenstelling van laar "bosweide, intensief benut bos" en berk "berkenboom". (3083)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt N van het dorp Echt, N van de A2, tussen deze weg in het Z en het Julianakanaal in het W en NW, rond het N gedeelte van de Maasbrachterweg en rond de wegen Kapelstraat, Swaantjesweg, Heiweg, Kerkweg, Oude Stevensweerterweg en Klein Berkelaar. De buurtschap ligt verder ZO van het dorp Stevensweert en de rivier de Maas, NO van het dorp Ohé en Laak, WNW van het dorp Sint Joost en ZW van Knooppunt Het Vonderen (A2/A73) en het dorp Maasbracht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Berkelaar 48 huizen met 276 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 130 huizen met ca. 320 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap is ontstaan rond de hoeve van de Munsterabdij, de huidige Swaantjeshof. De plaats had wellicht al in de 17e eeuw een schutterij. Vroeger was de buurtschap verdeeld in de delen Groot- en een Klein-Berkelaar.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De buurtschap Berkelaar is in 2018 even landelijk 'op de kaart gekomen' omdat inwoner Julia Kurvers (destijds 19 jaar) in dat jaar was verkozen tot Miss Boerin 2018, een verkiezing die jaarlijks wordt georganiseerd door de Boerinnenkalender. Julia is verschenen op de Boerinnenkalender 2018.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Munsterhof dateert uit 1716.

- De huidige Hofboerderij Bosserhof (Bosserhof 1) dateert uit 1767 (jaartalankers) en is een rijksmonument. Langgerekte bakstenen hoeve onder pannen zadeldak. Aan de achterzijde haaks op de boerderij gebouwde wagenschuur onder pannen zadeldak. Het pand was al in de 16e eeuw bekend als Carthuyserhoeve, van het Karthuiserklooster in Roermond.

Terug naar boven

Beeld

- Reportage van het L1-tv-programma Óngerwaeg met Jos Hannen in Berkelaar (2017). Jos is ontwerper en hij bedenkt het liefst manieren om zo min mogelijk te verspillen als het om energie gaat. En dus zitten er in en om zijn bijzondere huis tal van besparende snufjes.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Zorgboerderij Zwaantjeshof in buurtschap Berkelaar (Swaantjesweg 17) levert passende zorg en een zinvolle dagbesteding aan mensen met o.a. Autisme, Asperger, PDD-NOS en ADHD. De werkzaamheden staan allemaal in het teken van de boerderij. Denk bijvoorbeeld aan dierverzorging, onderhoud werkplaats en stallen, onderhoud groen en erf, boodschappen doen, koken/bakken, huishoudelijke werkzaamheden, wandelen (met of zonder de pony), creatieve activiteiten, fruit plukken en verwerken. Dit alles wordt uitgevoerd in een ongedwongen sfeer, waarbij iedereen naar zijn eigen mogelijkheden een bijdrage kan leveren. Elkaar respecteren en accepteren staat centraal. Voor de kinderen draait het hier vooral om met elkaar kunnen spelen. Er is veel ruimte, zodat kinderen zich lekker uit kunnen leven.

Reactie toevoegen