Betuwe

Streek
Betuwe
Gelderland

betuwe_betuwse_kring_van_prentbriefkaartverzamelaars_bkvp.jpg

Voor wie oude ansichtkaarten verzamelt van een of meer plaatsen in de Betuwe, is er de Betuwse Kring van Prentbriefkaartverzamelaars. Het lidmaatschap kost slechts €10 per jaar. Jaarlijks 2 fraaie tijdschriften en 2x per jaar bijeenkomsten.

Voor wie oude ansichtkaarten verzamelt van een of meer plaatsen in de Betuwe, is er de Betuwse Kring van Prentbriefkaartverzamelaars. Het lidmaatschap kost slechts €10 per jaar. Jaarlijks 2 fraaie tijdschriften en 2x per jaar bijeenkomsten.

Betuwe

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Betuwe.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en tweedehands boeken, atlassen, wandel- en fietsgidsen over de Betuwe (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- De Betuwe is een streek in het zuiden van de provincie Gelderland.

- De streek omvat de gemeenten Lingewaal, Neerijnen, Culemborg, Geldermalsen, Buren, Tiel, Neder-Betuwe, Overbetuwe en Lingewaard, alsmede de tussen de Rijn en de Waal gelegen delen van de gemeenten Arnhem en Nijmegen. Voor de aanleg van het Pannerdens Kanaal behoorde ook het grondgebied van de huidige gemeente Rijnwaarden tot de Betuwe. De meeste van deze gemeenten zijn ontstaan dan wel vergroot door gemeentelijke herindelingen en grenscorrecties in de loop der jaren. De details daarvan vindt u op de pagina van de desbetreffende gemeenten.

- De streek Betuwe omvat de volgende plaatsen (de steden en dorpen op alfabet, met tussen haakjes hun buurtschappen er achter): Acquoy, Andelst (met buurtschap Wolferen), Angeren (met buurtschap Boerenhoek), Asch, Asperen, Beesd, Bemmel (met buurtschappen Bergerden, Doornik en De Pas), Beusichem (met buurtschappen De Bosjes en De Heuvel), Buren, Buurmalsen, Culemborg (met buurtschappen Goilberdingen en Redichem), Deil, Dodewaard (met buurtschap Wely), Doornenburg (met buurtschappen De Pas en Sterreschans), Driel (met buurtschappen Keulse Kamp en Leedjes), Drumpt, Echteld (met buurtschappen Den Akker, Hoogbroek en Ooij), Eck en Wiel, Elden (met buurtschappen De Praets en 't Vlot), Elst (met buurtschappen Aam, Bredelaar, Eimeren, Lijnden, Merm, Raayen, Reeth en Snodenhoek), Enspijk, Erichem (met buurtschap Lutterveld), Est (met buurtschap Hucht), Geldermalsen (met buurtschap Laageind), Gellicum, Gendt (met buurtschappen Flieren, Hulhuizen, Kapel, Kommerdijk en Zandvoort), Haaften, Haalderen (met buurtschappen Baal, Klein Baal en Zandheuvel), Heesselt, Hellouw, Hemmen, Herveld, Herwijnen (met buurtschappen Benedeneind, Boveneind en Kerkeneind), Heteren, Heukelum (met buurtschappen Friezenwijk en Vogelswerf), Hien, Homoet, Huissen (met buurtschappen Het Zand, Looveer en Hoeve), IJzendoorn (met buurtschap Pottum), Indoornik, Ingen (met buurtschappen Essebroek, Ganzert, Hoog Kana, Klinkenberg, Luchtenburg, Zevenmorgen en Zwarte Paard), Kapel-Avezaath (met buurtschappen Bergakker en Tweesluizen), Kerk-Avezaath, Kesteren (met buurtschap Lede en Oudewaard), Lent (met buurtschap Koudenhoek), Lienden (met buurtschappen Aalst, Bontemorgen, Hoogmeien, Leutes, De Mars, Meerten en Meertenwei), Maurik, Meteren, Neerijnen (met buurtschappen Mark en Snelleveld), Ochten (met buurtschap Eldik), Ommeren (met buurtschap Ommerenveld), Oosterhout, Ophemert (met buurtschappen Hattelaar en Zennewijnen), Opheusden (met buurtschap Lakemond), Opijnen, Randwijk, Ravenswaaij, Ressen, Rhenoy, Rijswijk (met buurtschap Zandberg), Rumpt, Slijk-Ewijk (met buurtschap Loenen), Spijk, Tiel (met buurtschappen De Veluwe en Passewaaij), Tricht, Tuil, Valburg, Varik, Vuren (met buurtschap Leuven), Waardenburg, Wadenoijen, Zetten, Zoelen en Zoelmond.

Terug naar boven

Ligging

- De Betuwe wordt begrensd door:
de rivieren Lek en Neder-Rijn met de streken Utrechtse Heuvelrug en Veluwe in het noorden;
de rivier de Waal met de streek Land van Maas en Waal in het zuiden;
de rivier de Linge met vanaf Leerdam de Diefdijk in het westen;
de waterlopen Neder-Rijn en Pannerdens Kanaal met daarachter de streek Liemers in het oosten.

- De streek wordt globaal verdeeld in de regio's Tielerwaard in het westen, Neder-Betuwe in het midden en Over-Betuwe in het oosten.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tweede Wereldoorlog
Nadat de geallieerden in september 1944 de bruggen over de Waal hebben veroverd, proberen ze op te rukken naar Arnhem (Operatie Market Garden). Het Duitse leger biedt echter hevig weerstand en al snel wordt duidelijk dat het doel niet wordt gehaald. De Betuwe wordt de nieuwe frontlinie in het westen. De gevechten duren voort met hevige beschietingen van beide kanten. De burgerbevolking zit midden in dit oorlogsgeweld gevangen en al snel wordt de beslissing tot evacuatie van het gebied genomen. Rond december 1944 zijn nog ca. 4000 mannen achtergebleven. Zij weigeren hun vee en andere bezittingen achter te laten. Het gebied tussen de rivieren de Waal en de Rijn wordt zo bekend als het ‘manneneiland’, aangezien bijna alle vrouwen en kinderen zijn geëvacueerd en het land omringd wordt door water. De Betuwe wordt bevrijd in april 1945. De inwoners van het onfortuinlijke gebied hebben de oorlog in volle omvang meegemaakt: de huizen zijn beschadigd of vernield, de landerijen overstroomd en velen hebben vrienden en familieleden verloren. Voor hen is de bevrijding een bittere ervaring. (bron: Liberation Route)

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de Betuwe, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Het Arend Datema Instituut in Ommeren omvat het Archief- en Informatie Centrum voor de Betuwe (AIC). Je vindt er alles over o.a. geschiedenis, landschap, monumenten, dialect, volksverhalen en archiefindexen betreffende deze streek.

- De Historische Kring West-Betuwe bestudeert de geschiedenis van het deel van deze streek dat ongeveer wordt begrensd door Lek en Waal, Amsterdam-Rijnkanaal en Diefdijk, met dien verstande dat met name Buren, Culemborg en Tiel eigen historische verenigingen hebben.

- Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Betuwe (genealogie is het bestuderen van familiegeschiedenis).

- Geschiedenis van de dijkdoorbraken in de Betuwe in relatie tot de Rijn en de Waal.

- Betuws Oorlogsmuseum The Island 1944-1945 is gevestigd in Heteren.

- Beschrijving van de geschiedenis en bijzonderheden van dorpen en buurtschappen in de Betuwe, door Egbert van de Haar uit Tiel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Betuwe Classic (autorally, op een zaterdag begin april) telt mee voor het DHRC Nederlands Kampioenschap Historische Rally’s. Deze rally richt zich voornamelijk op de Tourklasse. Dat neemt niet weg dat zij voor de Sportklasse altijd een paar uitdagingen verzinnen. Nieuw sinds 2017 is de mogelijkheid voor de 'doorgewinterde' equipes om in te schrijven in de Expertklasse.

- De Nationale Rode Kruis Bloesemtocht (op een zaterdag in april) is de op vijf na grootste wandeltocht in het land. De wandeltochten voeren door de mooiste plekjes van de Betuwe, die dan volop in bloei staat, deels over terreinen die normaalgesproken niet publiekelijk toegankelijk zijn. Je kunt kiezen uit 4 wandelrouts (8, 15, 25 en 40 km) en 3 Nordic Walking-routes (9, 16 en 22 km). De opbrengst (in 2009 maar liefst E115.000) komt ten goede aan de nationale sociale hulp van het Rode Kruis.

- Bloesem-step-tocht (op een zondag eind april). Start en finish in Tiel. De Betuwe is beroemd vanwege zijn fruit. Eind april staat alles mooi in bloei. De Bloesem-step-tocht is een mooie gelegenheid om op de step hiervan te genieten. Je kunt kiezen uit de afstanden 25 en 40 km. Ook kun je op deze dag een stepclinic voor beginners volgen. Je leert dan op een uitdagende manier de beginselen van het steppen: wat is de juiste houding op een step, hoe zet je af en nog veel meer. Als je zelf geen step hebt, kun je bij je inschrijving aangeven dat je die voor die dag wilt huren.

- De Betuwse Fietsvierdaagse start altijd op Hemelvaartsdag, vanuit Kerk-Avezaath. Je kunt kiezen uit de afstanden 25, 40, 60 en 80 km. De Fietsvierdaagse biedt je vier dagen fietsplezier door het Betuws landschap. Tijdens de vier tochten wordt je tevens in de gelegenheid gesteld steden en dorpen te bekijken en diverse musea en dergelijke te bezoeken.

- Betuwse Tuinenroute (weekend in mei of juni en weekend in augustus).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- IVN West-Betuwe verzorgt regelmatig publiekswandelingen in natuurgebieden in deze regio; inventariseert planten en vogels in de natuurgebieden; geeft cursussen over natuur, milieu en landschap; verzorgt excursies op aanvraag, bijvoorbeeld voor bedrijfs- of familiedagen; hangt vogelnestkasten op; organiseert interessante avonden over natuur- en milieuthema’s; doet aan natuurbescherming in de regio; werkt samen met Stichting Duurzaam Rivierenland, Geldersch Landschap, Staatsbosbeheer, Stroomhuis Neerijnen en gemeenten. Het werkgebied van IVN West-Betuwe strekt zich uit over de gemeenten Tiel, Geldermalsen, Neerijnen, Buren, Lingewaal en Culemborg. Het wordt begrensd door de Waal, het Amsterdam-Rijnkanaal, de Lek, de Diefdijk tussen Everdingen en Asperen, Linge en dan via de grens met Zuid-Holland naar de Waal bij Vuren.

- Door de hele Betuwe stroomt O-W de rivier de Linge, met 108 km de langste geheel Nederlandse rivier van Nederland. De Linge begint in het oosten bij het Pannerdens Kanaal N van Doornenburg en komt bij Gorinchem uit in de Merwede.

Terug naar boven

Beeld

- Als je oude ansichtkaarten verzamelt van een of meer plaatsen in de Betuwe, kunnen we je het lidmaatschap van de Betuwse Kring van Prentbriefkaartverzamelaars van harte aanbeleven. Het is een club van serieuze verzamelaars, die zich vaak al vele jaren hebben verdiept in de oude ansichtkaarten van de plaatsen waarin zij gespecialiseerd zijn, en van wie je dus veel kunt leren op dit gebied. Ze zijn graag bereid om hun kennis met je te delen. Het lidmaatschap kost slechts €10 per jaar. Daarvoor krijg je jaarlijks 2 fraaie tijdschriften met interessante verhalen over de ansichten van de streek in tekst en beeld, en 2x per jaar zijn er bijeenkomsten, waar de leden elkaar ontmoeten en hun kennis uitwisselen, waaronder een beurs in maart, waar volop geruild en gehandeld wordt in niet zelden zeer zeldzame oude prentbriekaarten van de dorpen uit de streek. Op hun site vind je een aantal mooie voorbeelden van oude prentbriefkaarten uit de Betuwe.

Terug naar boven

Links

- Dagblad De Gelderlander editie Betuwe.

- RTV Betuwe is de publieke omroep voor het westen van de streek.

Terug naar boven

Trivia

- Een bekend symbool van deze streek is Flipje, sinds 1935 de mascotte van Jamfabriek De Betuwe uit Tiel (1885-1993), maar al snel uitgegroeid tot symbool van de streek in bredere zin. De gemeente Tiel heeft in juni 2010 postzegels met Flipje laten vervaardigen. Die waren heel snel uitverkocht en zijn toen eenmalig herdrukt. In Tiel staat een standbeeld van Flipje en eveneens in die stad vind je het Flipje- en Streekmuseum Tiel.

- In de gemeente Tiel ligt de buurtschap De Veluwe. Degenen die daar wonen, wonen dus tegelijkertijd op De Veluwe en in de Betuwe...

Reactie toevoegen