Betuwe

Streek
Betuwe
Gelderland

Betuwe

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je luxe ingerichte tent bij Hoeve De Pippert.

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark De Rotonde.

- Boek hier je hotel of B&B in de Betuwe.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Betuwe.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en tweedehands boeken, atlassen, wandel- en fietsgidsen over de Betuwe (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- De Betuwe is een streek in het zuiden van de provincie Gelderland.

- De streek omvat de gemeenten Lingewaal, Neerijnen, Culemborg, Geldermalsen, Buren, Tiel, Neder-Betuwe, Overbetuwe en Lingewaard, alsmede de tussen de Rijn en de Waal gelegen delen van de gemeenten Arnhem en Nijmegen. Voor de aanleg van het Pannerdens Kanaal behoorde ook het grondgebied van de huidige gemeente Rijnwaarden tot de Betuwe. De meeste van deze gemeenten zijn ontstaan dan wel vergroot door gemeentelijke herindelingen en grenscorrecties in de loop der jaren. De details daarvan vindt u op de pagina van de desbetreffende gemeenten.

- De streek Betuwe omvat de volgende plaatsen (de steden en dorpen op alfabet, met tussen haakjes hun buurtschappen er achter): Acquoy, Andelst (met buurtschap Wolferen), Angeren (met buurtschap Boerenhoek), Asch, Asperen, Beesd, Bemmel (met buurtschappen Bergerden, Doornik en De Pas), Beusichem (met buurtschappen De Bosjes en De Heuvel), Buren, Buurmalsen, Culemborg (met buurtschappen Goilberdingen en Redichem), Deil, Dodewaard (met buurtschap Wely), Doornenburg (met buurtschappen De Pas en Sterreschans), Driel (met buurtschappen Keulse Kamp en Leedjes), Drumpt, Echteld (met buurtschappen Den Akker, Hoogbroek en Ooij), Eck en Wiel, Elden (met buurtschappen De Praets en 't Vlot), Elst (met buurtschappen Aam, Bredelaar, Eimeren, Lijnden, Merm, Raayen, Reeth en Snodenhoek), Enspijk, Erichem (met buurtschap Lutterveld), Est (met buurtschap Hucht), Geldermalsen (met buurtschap Laageind), Gellicum, Gendt (met buurtschappen Flieren, Hulhuizen, Kapel, Kommerdijk en Zandvoort), Haaften, Haalderen (met buurtschappen Baal, Klein Baal en Zandheuvel), Heesselt, Hellouw, Hemmen, Herveld, Herwijnen (met buurtschappen Benedeneind, Boveneind en Kerkeneind), Heteren, Heukelum (met buurtschappen Friezenwijk en Vogelswerf), Hien, Homoet, Huissen (met buurtschappen Het Zand, Looveer en Hoeve), IJzendoorn (met buurtschap Pottum), Indoornik, Ingen (met buurtschappen Essebroek, Ganzert, Hoog Kana, Klinkenberg, Luchtenburg, Zevenmorgen en Zwarte Paard), Kapel-Avezaath (met buurtschappen Bergakker en Tweesluizen), Kerk-Avezaath, Kesteren (met buurtschap Lede en Oudewaard), Lent (met buurtschap Koudenhoek), Lienden (met buurtschappen Aalst, Bontemorgen, Hoogmeien, Leutes, De Mars, Meerten en Meertenwei), Maurik, Meteren, Neerijnen (met buurtschappen Mark en Snelleveld), Ochten (met buurtschap Eldik), Ommeren (met buurtschap Ommerenveld), Oosterhout, Ophemert (met buurtschappen Hattelaar en Zennewijnen), Opheusden (met buurtschap Lakemond), Opijnen, Randwijk, Ravenswaaij, Ressen, Rhenoy, Rijswijk (met buurtschap Zandberg), Rumpt, Slijk-Ewijk (met buurtschap Loenen), Spijk, Tiel (met buurtschappen De Veluwe en Passewaaij), Tricht, Tuil, Valburg, Varik, Vuren (met buurtschap Leuven), Waardenburg, Wadenoijen, Zetten, Zoelen en Zoelmond.

Terug naar boven

Ligging

- De Betuwe wordt begrensd door:
de rivieren Lek en Neder-Rijn met de streken Utrechtse Heuvelrug en Veluwe in het noorden;
de rivier de Waal met de streek Land van Maas en Waal in het zuiden;
de rivier de Linge met vanaf Leerdam de Diefdijk in het westen;
de waterlopen Neder-Rijn en Pannerdens Kanaal met daarachter de streek Liemers in het oosten.

- De streek wordt globaal verdeeld in de regio's Tielerwaard in het westen, Neder-Betuwe in het midden en Over-Betuwe in het oosten.

- Door de hele Betuwe stroomt O-W de rivier de Linge, met 108 km de langste geheel Nederlandse rivier van Nederland. De Linge begint in het oosten bij het Pannerdens Kanaal N van Doornenburg en komt bij Gorinchem uit in de Merwede.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de Betuwe, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Het Arend Datema Instituut in Ommeren omvat het Archief- en Informatie Centrum voor de Betuwe (AIC). Je vindt er alles over o.a. geschiedenis, landschap, monumenten, dialect, volksverhalen en archiefindexen betreffende deze streek.

- De Historische Kring West-Betuwe bestudeert de geschiedenis van het deel van deze streek dat ongeveer wordt begrensd door Lek en Waal, Amsterdam-Rijnkanaal en Diefdijk, met dien verstande dat met name Buren, Culemborg en Tiel eigen historische verenigingen hebben.

- Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Betuwe (genealogie is het bestuderen van familiegeschiedenis).

- Geschiedenis van de dijkdoorbraken in de Betuwe in relatie tot de Rijn en de Waal.

- Betuws Oorlogsmuseum The Island 1944-1945 is gevestigd in Heteren.

- Beschrijving van de geschiedenis en bijzonderheden van dorpen en buurtschappen in de Betuwe, door Egbert van de Haar uit Tiel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Nationale Rode Kruis Bloesemtocht (op een zaterdag in april) is de op vijf na grootste wandeltocht in het land. De wandeltochten voeren door de mooiste plekjes van de Betuwe, die dan volop in bloei staat, deels over terreinen die normaalgesproken niet publiekelijk toegankelijk zijn. U kunt kiezen uit 4 wandelrouts (8, 15, 25 en 40 km) en 3 Nordic Walking-routes (9, 16 en 22 km). De opbrengst (in 2009 maar liefst E115.000) komt ten goede aan de nationale sociale hulp van het Rode Kruis.

- Betuwse Tuinenroute (weekend in mei en weekend in augustus).

Terug naar boven

Flipje van De Betuwe

Een bekend symbool van deze streek is Flipje, sinds 1935 de mascotte van Jamfabriek De Betuwe uit Tiel (1885-1993), maar al snel uitgegroeid tot symbool van de streek in bredere zin. De gemeente Tiel heeft in juni 2010 postzegels met Flipje laten vervaardigen. Die waren heel snel uitverkocht en zijn toen eenmalig herdrukt. In Tiel staat een standbeeld van Flipje en eveneens in Tiel vindt u het Flipje- en Streekmuseum Tiel.

Terug naar boven

Beeld

- De Betuwse Kring van Prentbriefkaartverzamelaars organiseert 2x per jaar bijeenkomsten. Op hun site vindt u een aantal voorbeelden van oude prentbriefkaarten uit de Betuwe.

Terug naar boven

Links

- Dagblad De Gelderlander editie Betuwe.

- RTV Betuwe, de publieke omroep van de West-Betuwe.

Terug naar boven

Trivia

- In de gemeente Tiel ligt de buurtschap De Veluwe. Degenen die daar wonen, wonen dus tegelijkertijd op De Veluwe en in de Betuwe...

Reactie toevoegen