Lent

Plaats
Dorp
Nijmegen
Betuwe
Gelderland

lent dorpsgezicht 1900 [640x480].jpg

Lent dorpsgezicht 1900

Lent dorpsgezicht 1900

GL kadastrale gemeente Lent in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

kadastrale gemeente Lent in ca. 1870 kaart J. Kuijper

kadastrale gemeente Lent in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Lent

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Lent.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Lent.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Lent.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Lent (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Lent is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Nijmegen. T/m 1997 gemeente Elst. Lent is in 1998 overgegaan naar de gemeente Nijmegen in het kader van de zogeheten Waalsprong; Nijmegen heeft rond die tijd de sprong over de Waal gemaakt om daar woningbouw te kunnen plegen.

- Onder het dorp Lent valt ook de buurtschap Koudenhoek.

Terug naar boven

Ligging

Lent ligt N van Nijmegen, ZW van Bemmel en grenst in het W aan de N325 en in het Z aan de Waal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Lent 161 huizen met 1.171 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Lent ca. 2.500 huizen met ca. 6.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Citadel: nieuw centrum voor Lent
De Citadel, het toekomstige centrum van Lent rond het Fort Hof van Holland, wordt door de stedenbouwers gekenschetst als een moderne versie van de historisch gegroeide Nijmeegse binnenstad. Rond het fort moeten de komende 15 jaar zo'n 2.500 woningen komen, naast vele tienduizenden m2 aan kantoren, winkels, culturele voorzieningen, cafés en restaurants. Met de ontwikkeling van de Citadel is een omzet gemoeid van circa 1 miljard euro. Het is een woon- en werkgebied voor mensen die stedelijke milieus waarderen. De bouw start in 2013 bij het nieuwe NS-station in Lent.

Dijkteruglegging bij Lent
Bij Nijmegen-Lent maakt de Waal een relatief smalle bocht die zorgt voor opstuwing van de rivier bij hoogwater. Bij deze 'flessenhals' wordt de Waal straks verruimd door de dijk een stuk terug te leggen en in de uiterwaarden een nevengeul te maken. Het project maakt deel uit van het project Ruime voor de Rivier, dat ca. 30 rivierverruimingsprojecten in het rivierengebied beslaat, en daarbinnen het project Ruimte voor de Waal Nijmegen. Streven is dat in 2015 de verlegde dijk en de nevengeul zijn gerealiseerd. De inrichting en bebouwing van het eiland 'Veur-Lent' dat hierdoor ontstaat, zal daarna plaatsvinden. Nadere informatie over dijkteruglegging en eiland Veur-Lent.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lent heeft 20 rijksmonumenten.

- Lent heeft 32 gemeentelijke monumenten.

- De gemeente Nijmegen heeft een prijsvraag uitgeschreven voor de herbestemming en renovatie van het voormalige waterpompstation in Lent. Het pompstation, met dienstwoning en garage, is gebouwd in 1935 en heeft architectuurhistorische waarde. Het gebouw inclusief interieur verkeert nog nagenoeg in de oorspronkelijke staat. In december 2012 wordt bekend wie het complex toegekend krijgt.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In Lent ligt een bijzonder stukje groen; Warmoes de Historische Tuinderij Lent. Het is een gemengd tuinbouwbedrijf, een zogenaamd warmoezeniersbedrijf of warmoezerij, zoals dat in de jaren dertig nog volop te vinden was in Lent en omgeving. Men teelt hier groente en fruit zoals de ‘warmoezeniers’ dat vroeger ook deden. Er is veel variatie in rassen en soorten. Er is een unieke hoogstamboomgaard met bijzondere oude appel-, peren-, kersen- en pruimenrassen, zoals ‘Sijden Hemdje’, ‘Lentsche Roode’ en ‘Sterappel’. Daarnaast is er het zogeheten kleinfruit (aardbeien, verschillende soorten bessen, frambozen en bramen) en vele soorten groenten.

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Lent prot. kerk en Lent RK.

 

 

Reactie toevoegen