Bommelerwaard

Streek
Bommelerwaard
Gelderland

Hedelse-bovenwaard-MSD-20090605-170961.jpg

Bommelerwaard, Hedel, Hedelsebovenwaard

Bommelerwaard, Hedel, Hedelsebovenwaard

Kasteel-Ammersoyen-MSD-20101213-217435.jpg

Bommelerwaard, Ammerzoden, kasteel Ammersoyen

Bommelerwaard, Ammerzoden, kasteel Ammersoyen

Hurwenen-Kil-van-Hurwenen-MSD-20110119-224569.jpg

Bommelerwaard, Kil van Hurwenen

Bommelerwaard, Kil van Hurwenen

Bommelerwaard

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Bommelerwaard.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Bommelerwaard.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Bommelerwaard.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Bommelerwaard (online te bestellen).

Terug naar boven

Status en ligging

- De Bommelerwaard is een - horizontaal - langgerekte streek in het zuiden van de provincie Gelderland. Van Slot Loevestein in het westen tot Heerewaarden in het oosten. De hoofdplaats is Zaltbommel.

- De Bommelerwaard wordt begrensd door de Waal in het noorden, de Afgedamde Maas in het westen, en de Maas in het zuiden en oosten.

- De Bommelerwaard omvat sinds 1999, na een reeks gemeentelijke herindelingen in dat jaar, die op haar beurt de nodige voorgangers had, nog slechts 2 gemeenten; Maasdriel en Zaltbommel. De herindelingsgeschiedenis van begin tot heden vindt u per gemeente of voormalige gemeente ter plekke gespeficeerd.

- De streek Bommelerwaard omvat de stad Zaltbommel, de dorpen Aalst, Alem, Ammerzoden, Brakel, Bruchem, Delwijnen, Gameren, Hedel, Heerewaarden, Hurwenen, Kerkdriel, Kerkwijk, Nederhemert-Noord, Nederhemert-Zuid, Nieuwaal, Poederoijen, Rossum, Velddriel, Well, Wellseind en Zuilichem en de buurtschappen Bern, Hoenzadriel, Oensel, Poederoijensehoek, De Rietschoof, Sint Andries, Slijkwell en Veluwe.

- Heerewaarden is een bijzonder grensgeval. Het ligt voor de hand om Heerewaarden als deel van de Bommelerwaard te beschouwen, zeker sinds het na de herindelingen van 1999 onder de gemeente Maasdriel valt. De scheiding Bommelerwaard - Land van Maas en Waal ligt in dat geval bij het Drie Dijkenpunt (= waar Waaldijk, Maasdijk en Heerewaardense Afsluitdijk bij elkaar komen), tussen Heerewaarden en Dreumel, N van de buurtschap Veluwe. Sommigen rekenen echter het Kanaal van St. Andries als oostgrens, in dat geval valt Heerewaarden er buiten en zou dat dorp tot het Land van Maas en Waal gerekend kunnen worden.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De Bommelerwaard is genoemd naar Zaltbommel, dat oorspronkelijk Bommel heette en in de volksmond nog steeds zo wordt genoemd, en waard = een streek die rondom door waterlopen wordt omgeven, 'riviereiland'. Bommelerwaard betekent dus 'waard van de bewoners van (Zalt)Bommel'.

Oudere vermeldingen
1202?, 1225 Bomelrewerde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De Bommelerwaard omvat ca. 20.000 huizen met ca. 50.000 inwoners op een oppervlakte van 147,6 km2. Dat is gemiddeld 340 inwoners per km2.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de Bommelerwaard, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Historische Kring Bommelerwaard.

- Streekarchief Bommelerwaard is verhuisd van Zaltbommel naar Tiel. Het 'woont nu samen' met het reeds in Tiel gevestigde Regionaal Archief Rivierenland.

- Vele verschillende kranten uit de Bommelerwaard uit de 19e en 20e eeuw zijn inmiddels gedigitaliseerd en via de link online te raadplegen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2014 is het ontwerp-inpassingsplan voor de herstructurering van de Bommelerwaard vastgesteld. Het plan komt tegemoet aan de wens van tuinders en inwoners om meer zekerheden in te bouwen voor gezonde toekomstbestendige tuinbouwbedrijven, met een goede landschappelijke inpassing in een leefbare Bommelerwaard. Al deze drie doelen komen op een evenwichtige manier in dit plan terug.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Capreton is de Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer in de Bommelerwaard.

- Het Toeristisch Recreatief Informatie Punt (TRIP) voor de Bommelerwaard is gevestigd in Zaltbommel.

Terug naar boven

Links

- Uitgebreide informatie en uitgids van de Bommelerwaard.

Reactie toevoegen