Buren

Plaats
Stad en gemeente
Buren
Betuwe
Gelderland

Buren-MSD-20100418-195687.jpg

Buren, stadspoort

Buren, stadspoort

Buren-MSD-20100418-195717.jpg

Buren, St. Lambertuskerk

Buren, St. Lambertuskerk

Buren..jpg

Een straatje in Buren, op een zonnige dag

Een straatje in Buren, op een zonnige dag

buren_marechausseemuseum.jpg

Buren, Museum der Koninklijke Marechaussee

Buren, Museum der Koninklijke Marechaussee

gemeente_buren_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Buren anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Buren anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Buren

Terug naar boven

Status

- Buren is een stad en gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe.

- De gemeente Buren is in 1978 vergroot met de gemeente Beusichem en een groot deel van de gemeente Zoelen, en in 1999 met de gemeenten Lienden en Maurik.

- De gemeente Buren omvat naast de gelijknamige stad verder nog de dorpen Asch, Beusichem, Buurmalsen (deels), Eck en Wiel, Erichem, Ingen, Kapel-Avezaath (alleen het buitengebied), Kerk-Avezaath (alleen de kern), Lienden, Maurik, Ommeren, Ravenswaaij, Rijswijk, Zoelen en Zoelmond, en de buurtschappen Aalst, Bontemorgen, De Bosjes, De Heuvel, De Mars, Essebroek, Ganzert, Hoog Kana, Hoogmeien, Klinkenberg, Leutes, Luchtenburg, Lutterveld, Meertenwei, Ommerenveld, Tweesluizen, Zandberg en Zwarte Paard. In totaal zijn dit 1 stad, 15 dorpen en 18 buurtschappen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Buren.

- Slogan: het schilderachtige vestingstadje Buren, met onder meer een rijk oranjeverleden, herbergt een schat aan bezienswaardigheden en wordt daarom ´Parel van de Betuwe´ genoemd.

Terug naar boven

Ligging

Stad en gemeente Buren liggen Z van Wijk bij Duurstede, NW van Tiel, N van Geldermalsen, ZO van Culemborg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Buren 319 huizen met 1.828 inwoners, verdeeld in de gelijknamige stad 209/1.079 (= huizen/inwoners), de dorpen Erichem 69/438 en Asch 37/278 en de buurtschap Achter den Haag 4/33. Tegenwoordig heeft de gemeente Buren ca. 10.000 huizen met ca. 26.000 inwoners. De gelijknamige stad heeft ca. 1.100 huizen met ca. 2.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In het riviertje de Korne bij Buren zijn in het voorjaar van 2013 zeker 15.000 voorwerpen opgegraven die erop wijzen dat daar tussen de 8e tot en met de 10e eeuw een rijke nederzetting was. Het gaat onder meer om potscherven, verbrand leem, sieraden, munten en delen van maalstenen. De voorwerpen kwamen aan de oppervlakte bij de aanleg van een vistrap. De vindplaats is de voorloper van het stadje Buren. Door overstromingen zijn de mensen naar een hoger gelegen deel vertrokken, aldus archeoloog Timo Vanderhoeven.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Buren, kun je terecht bij Historische Vereniging Pasqualini. De vereniging is opgericht in 1997 en heeft ca. 170 leden. "De naam van de vereniging is ontleed aan de Italiaanse architect Alessandro Pasqualini. Hij werd in 1493 in Bologna geboren en was in zijn werkzame leven actief in de renaissanceperiode. Maximiliaan van Egmond nam hem in dienst als bouwmeester en in deze functie heeft hij de achtkanten bovenbouw van de Lambertuskerk in onze stad ontworpen. Ook als vestingbouwer was hij in de plaatsen Buren, Leerdam, Kampen en Gulik actief. Hij overleed in 1559 in Bielefeld. De vereniging heeft als doelstelling het besef en de kennis van het rijke cultuurhistorische erfgoed van de gemeente te behouden en te bevorderen. Daarnaast is het ontwikkelen van belangstelling voor algemeen historische onderwerpen een belangrijk aandachtspunt. Pasqualini doet dit door lezingen te houden en excursies te organiseren. Daarnaast brengt de vereniging 3 keer per jaar een gratis tijdschrift voor leden uit."

Sinds 2015 heeft de vereniging onderdak in de stijlvolle dependance van het Marechaussee Museum. Het bestuur heeft voor deze prachtige huisvesting gekozen omdat zij vindt dat een historische club in het oude centrum van Buren thuishoort. Daarnaast ademt het gebouw historie, is het gemakkelijk te bereiken en prima toegankelijk voor minder-validen. Verder is de verwachting dat een locatie in de binnenstad meer belangstellenden zal trekken, omdat Burenaren nu 'om de hoek' terecht kunnen. Na afloop van de lezingen is er ook gelegenheid om even gezellig na te praten onder het genot van een drankje, ook dat is een verandering ten goede. De dependance bevindt zich op Weeshuiswal nr. 4, tussen de brug en het weeshuis.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2013 is 1 geactualiseerd Bestemmingsplan voor alle 15 kernen in de gemeente Buren vastgesteld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buren heeft 103 rijksmonumenten.

- Buren heeft 55 gemeentelijke monumenten.

- De Hervormde (PKN) Lambertuskerk (Markt 4) is is in 1367 gesticht als een kapel en in 1395 parochiekerk geworden. De Utrechtse bisschop Frederik van Blankenheim gaf in dat jaar toestemming aan de gelovigen te Buren om een zelfstandige parochie te vormen. In de 15de eeuw is de kerk uitgebreid met zijbeuken en een nieuw hoofdkoor en kreeg hij zijn huidige gedaante. De kerk heeft een toren met een bovenbouw in renaissancestijl, gebouwd door Alessandro Pasqualini en Pieter Post. De kerk is van 1973-1980 gerestaureerd. De kerktoren is in 1990 gerestaureerd. Het Bätzorgel dateert uit 1852.

- Molen De Prins van Oranje (Molenwal 7) is een ronde stenen stellingmolen, die als korenmolen is ingericht. De molen is in 1716 gebouwd als vervanging van een eerdere standerdmolen op dezelfde plaats. In 1911 breekt brand uit, waarna de molen is hersteld en verhoogd. In 1947 is de molen door de gemeente Buren gekocht met als doel deze voor verval te behoeden. De molen is in 1952 uitwendig gerestaureerd, maar pas na een ingrijpende restauratie in 1974, waarbij een nieuw maalwerk is aangebracht, is hij weer maalvaardig. Tegenwoordig wordt er op vrijwillige basis graan gemalen.

- Museum Buren & Oranje is gevestigd in het eeuwenoude en monumentale raadhuis aan de Markt. Waarom dit museum ? Hoewel je in het stadje een Koninklijk Weeshuis, een korenmolen ´De Prins van Oranje´ en hotel/restaurant ´De Prins´ aantreft, was in het Oranjestadje nauwelijks iets van zijn rijke Oranjegeschiedenis te achterhalen. Het Oranjemuseum voorziet in deze behoefte, want de stad heeft ‘oude papieren’ met ons vorstenhuis. In het Betuwse vestingstadje trouwde in 1551 prins Willem van Oranje met zijn eerste bruid, de rijke Anna van Buren-Egmond. Beiden waren pas achttien jaar. Dit eerste in Nederland gesloten Oranjehuwelijk, maakte gravin Anna een prinses en de prins werd de rijkste edelman van onze Lage Landen. Anna is niet alleen de eerste, maar ook de enige Nederlandse bruid van ons regerende Oranjehuis.

De ‘Burense papieren’ blijken nog ouder te zijn. De eerste echtgenote van Willem van Oranjes vader, graaf Willem van Nassau-Dillenburg, was Walburgis van Egmond, een volle nicht van Anna van Burens grootvader. Deze grootvader heette Floris van Egmond, de tweede graaf van Buren. Na het overlijden van Walburgis trouwde graaf Willem van Nassau-Dillenburg met gravin Juliana van Stolberg. Hun oudste zoon is Willem van Nassau, die op 11-jarige leeftijd Prins van Oranje werd door de erfenis van zijn neef Rene van Chalon-Orange.

- In 1612 heeft Maria van Nassau, dochter van Willem van Oranje, opdracht gegeven om een weeshuis te bouwen in Buren. Sinds 1972 is het Marechausseemuseum in dit historische pand gevestigd. De collectie van het museum vertelt het verhaal van de oprichting van het Corps Maréchaussees in 1814 tot het Wapen der Koninklijke Marechaussee van vandaag. Van de Marechaussees te voet en te paard uit de Napoleontische tijd tot de uiterst moderne Marechaussee van nu. In het museum wordt tevens de binding weergegeven tussen het Huis van Oranje, de Oranjestad Buren, het Weeshuis en de Koninklijke Marechaussee. Beleef de wereld van de oudste politieorganisatie van Nederland. Leer de taken kennen van de Koninklijke Marechaussee: bewaken en beveiligen, grenspolitie en militaire politie en internationale taken. Zie kogelinslagen in een gepantserde autodeur, ervaar de robuustheid van een gepantserd rupsvoertuig of maak een stoere foto zittend op een motor in Marechausseekleding. Het Marechausseemuseum biedt een scala aan bezienswaardigheden: schilderijen, aquarellen, tekeningen, documenten, onderscheidingen, curiosa, schaalmodellen, foto’s en video’s, uniformen van de Marechaussee door de eeuwen heen, een uitgebreide wapencollectie, motorfietsen en voertuigen.

- Gevelstenen in Buren.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B in omgeving Buren, met laagsteprijsgarantie!.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Buren van fotograaf Martin Stevens.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Buren (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Buren. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter. - Nieuws van de gemeenteraad op Twitter.

- Media/nieuws: - "SRC is de streekomroep van de gemeenten Buren, Culemborg, Vijfheerenlanden en West Betuwe. We zijn er 24 uur per dag op radio, televisie en internet. SRC FM brengt een uitgebalanceerd muziek-format met Goodfeeling- en 50% Nederlandstalige muziek, en lokaal getinte items als het regionieuws, agendaberichten, bioscoopagenda's en uitgaanstips. SRC TV is het tekst-tv-kanaal van SRC, te ontvangen via het kabelnet van Ziggo. SRC TV is een cyclus van pagina's met tekstberichten en foto's. Kijkers hebben hierdoor de mogelijkheid om zich op ieder moment van de dag te laten informeren met informatie uit de regio."

- Onderwijs: - Basisschool Koningin Beatrix.

- Lezen: - "Karmac Bibliotheek verzorgt in de gemeente een bibliotheek in Lienden. Daarnaast zijn er in 2017 ook servicepunten geopend in het Huis van Buren, het Huis van Maurik en Dorpshuis 't Zoetzand in Beusichem. Er zijn verschillende diensten die wij aanbieden of in overleg kunnen aanbieden. Diensten en activiteiten die wij reeds aanbieden zijn o.a. Leeskring, Boekendienst aan huis, voorleesuurtjes en voorleeswedstrijden, themaweken, themaboxen, schoolbezoeken, VoorleesExperts en BoekStart. Vraag in de bibliotheek of via kbs@karmac.nl voor meer informatie."

- Muziek: - Blaaskapel Burengerucht.

- Zorg: - "Wij zijn Jan, Corine en onze zoons David en Joël de Goei. We wonen op onze boerderij tussen het oude stadje Buren en het dorp Geldermalsen. In 2007 zijn wij begonnen met Zorgboerderij Benaja voor volwassenen en kinderen met een hulpvraag. Wij bieden dagbesteding op onze boerderij waar rust, ruimte en structuur voorop staan. We genieten volop van de dieren en al het moois dat de boerderij te bieden heeft. Ons erf en het omringende land bieden dan ook talloze mogelijkheden voor diverse activiteiten. Onze boerderij, tevens de gerieflijke dagbestedingsruimte, is rolstoelvriendelijk. De zorgvrager krijgt op onze kleinschalige dagbesteding zeer veel persoonlijke aandacht. Het Benaja team staat voor “We gaan niet uit van de onmogelijkheden, maar van de persoonlijke mogelijkheden van een ieder”. Benaja is een zorgboerderij die aansluit bij de mogelijkheden en de interesses van de deelnemers. Een plaats waar handvatten geboden worden om te groeien, te herstellen en waarde en inhoud aan het leven geven."

- Wonen: - "Stichting Woningbeheer Betuwe (SWB) is een woningstichting met circa 4.000 woningen in de gemeenten Neder-Betuwe en Buren. Onze medewerkers werken aan het verhuren, onderhouden en vernieuwen van deze woningen. Het doel: zorgen voor goede, betaalbare huurwoningen voor mensen met een lager inkomen en mensen die om andere redenen niet zelfstandig passende woonruimte kunnen vinden. Huurwoningen van SWB worden aangeboden via de website van Woongaard, het regionale woonruimteverdeelsysteem. Je kunt alleen reageren als je geregistreerd staat als woningzoekende. Je kunt je inschrijven op de website van Woongaard of via een inschrijfformulier dat je bij SWB kunt aanvragen. Inschrijven kost € 25,-. Daarnaast betaal je jaarlijks € 10,- voor het verlengen van je inschrijving."

Reactie toevoegen