Utrechtse Heuvelrug (streek)

Streek
Utrechtse Heuvelrug
Utrecht

Utrechtse Heuvelrug (streek)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B op de Utrechtse Heuvelrug.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Utrechtse Heuvelrug.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over de Utrechtse Heuvelrug (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

De streek Utrechtse Heuvelrug, gelegen in de provincie Utrecht, omvat naast de in 2006 ontstane gemeente Utrechtse Heuvelrug de gemeenten Baarn, De Bilt, Soest, Wijk bij Duurstede, Woudenberg, Rhenen en Zeist.

Terug naar boven

Ligging

Geografisch gezien omvat de Utrechtse Heuvelrug het hele gebied van Rhenen tot en met het 't Gooi. In de praktijk wordt onder de Utrechtse Heuvelrug doorgaans het gebied verstaan van Rhenen tot en met Soest en wordt 't Gooi als een eigen streek beschouwd.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2009 hebben 29 partners van Programmabureau Heel de Heuvelrug het ‘Convenant Heel de Heuvelrug 2009’ ondertekend. Met de ondertekening geven partners aan de ambities van de gebiedsvisie Heel de Heuvelrug te onderschrijven. Tevens zeggen zij toe de Utrechtse Heuvelrug een kwaliteitsimpuls te willen geven en projecten aan te dragen om zo de gestelde ambities uit te voeren. Hiermee wordt de kwaliteit van de Utrechtse Heuvelrug verbeterd.

Daarom Heel de Heuvelrug!
Eén Heuvelrug, van Gooimeer tot Grebbeberg. Dat is de ambitie voor alle partners. Een eenheid uniek in haar soort. De uitdaging bij het ontwikkelen van Heel de Heuvelrug als regio is om de samenhangende diversiteit te laten zien. De verschillende cultuurhistorische verhaallijnen met elkaar verbinden en tegelijkertijd de diverse identiteiten versterken. De gebiedsvisie Heel de Heuvelrug is geschreven om te komen tot goede, weloverwogen keuzes voor het gebied. Zo kan gewerkt worden aan concrete projecten die de kwaliteit van het gebied daadwerkelijk vergroten.

Natuur en recreatie gaan prima samen op de Heuvelrug
De gebiedsvisie Heel de Heuvelrug schetst een streefbeeld voor 2025. Hierin staan prioriteiten in de ontwikkeling van de Utrechtse Heuvelrug voor de komende jaren. Zo staat beschreven waar stille gebieden worden gecreëerd, maar ook waar het levendig mag zijn. Voor het eerst is vastgelegd dat natuur en recreatie prima samen kunnen gaan, mits een goede zonering wordt doorgevoerd. De ambities die verwoord worden in deze visie liegen er niet om. Heel de Heuvelrug is in 2025 te ervaren als een samenhangende eenheid, zowel voor natuur als voor de mens. Wonen in het groen, afwisseling, uitgestrektheid en romantiek zijn de kernwoorden voor het ware ‘Heuvelruggevoel’. Doorgaande routenetwerken, zichtlijnen in het landschap en uitzichtpunten op strategische locaties zorgen ervoor dat iedereen de uitgestrektheid en het reliëf van de Utrechtse Heuvelrug kan beleven.

Poorten tot de Utrechtse Heuvelrug
Er is een gezamenlijke keuze gemaakt voor poorten en groene entrees op de Utrechtse Heuvelrug. De toekomstige poorten tot de Utrechtse Heuvelrug zijn bijvoorbeeld Kwintelooyen (onder Veenendaal), vliegbasis Soesterberg, Paleis Soestdijk en Kasteel Groeneveld. De bezoeker kan hier de Utrechtse Heuvelrug ontdekken en verkennen. Of het nu gaat om amusement, interesse, vervoering of toewijding: de natuurgerichte en cultuurbewuste recreant kan zijn hart ophalen op de Utrechtse Heuvelrug.

De Utrechtse Heuvelrug is het op één na grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Jaarlijks brengen 21 miljoen mensen een bezoek aan dit gebied. Naar verwachting neemt dit aantal tot 2025 nog met 10 tot 20 procent toe. Om recreatie, samen met natuur en cultuurhistorie, in goede banen te leiden zijn de handen ineen geslagen. Dit is van grote betekenis voor de aanwezige natuur, cultuurhistorie en voor het welzijn van mensen (die er wonen, werken en recreëren).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is in 2015 met 4.000 hectare natuur- en cultuurgebied uitgebreid.

Terug naar boven

Links

- VVV Utrechtse Heuvelrug.

- Hart van de Heuvelrug.

- Het StreekFonds Utrechtse Heuvelrug steunt projecten op het gebied van duurzaamheid en natuur.

- Informatieve weblog over plaatsen op de Utrechtse Heuvelrug.

Reactie toevoegen