Lingewaard

Gemeente
Lingewaard
Betuwe
Gelderland

Lingewaard

Terug naar boven

Status

- Lingewaard is een gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, en daarbinnen in de regio Over-Betuwe.

- De gemeente Lingewaard is in 2001 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Bemmel, Gendt en Huissen.

- De gemeente Lingewaard omvat de stad Huissen, het 'dorp in de stad' Het Zand, de dorpen Angeren, Bemmel, Doornenburg, Gendt, Haalderen, Loo (deels: een heel klein deel van dit dorp) en Ressen en de buurtschappen Baal, Bergerden, Boerenhoek, De Pas (Bemmel), De Pas (Doornenburg), Doornik, Flieren, Hoeve, Honderd Morgen, Hulhuizen, Kapel, Kommerdijk, Looveer, Sterreschans, Vossenpels (deels), West-Pannerden, Zandheuvel en Zandvoort. In totaal zijn dit 1 stad, 1 'dorp in de stad', 7 dorpen en 18 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Lingewaard.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Lingewaard.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
T/m 2002 heeft de gemeente als voorlopige werknaam Bemmel, zijnde wettelijk standaard de naam van de grootste fursiepartner, zolang de definitieve gemeentenaam nog niet in werking is getreden. De definitieve naam Lingewaard is in 2003 in werking getreden.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Lingewaard grenst in het zuiden aan de Waal en de gemeente Berg en Dal, in het oosten aan de Nederrrijn en de gemeente Rijnwaarden, in het noorden aan Arnhem en in het oosten aan de A325/N325 en de gemeente Overbetuwe. De gemeente ligt in het oosten van de Betuwe, welk deel Over-Betuwe wordt genoemd (niet te verwarren met de gemeente Overbetuwe).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Lingewaard omvat ca. 18.500 huizen met ca. 46.000 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De K4-fietsroute (40 km) komt langs alle kerkdorpen van de gemeente Lingewaard: Bemmel, Ressen, Haalderen, Gendt, Doornenburg, Angeren en Huissen. De route gaat zo veel mogelijk over de dijken langs Waal en Rijn. Wie 40 km te lang vindt kan stukken afsnijden. De beschrijving begint en eindigt bij kasteel De Kinkelenburg, maar kan naar believen op elk punt begonnen worden.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Lingewaard (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Lingewaard. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media / nieuws: - Omroep Lingewaard.

- Sport: - De Roparun is een jaarlijkse estafetteloop (in mei) van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam, waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt ook uit het motto wat al jaren is: "Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven." Er is ook een Roparunteam Lingewaard. Een Roparunteam bestaat uit maximaal 8 lopers die dus ieder gemiddeld zo'n 65 kilometer lopen oftewel meer dan 1,5 marathon. Daarnaast bestaat een team uit minimaal 2 fietsers en nog een aantal mensen in de begeleiding. Denk hierbij aan chauffeurs, verzorgers, cateraars en wegkapiteins. Teams zijn zelf verantwoordelijk voor de invulling van deze taken. Gemiddeld bestaat een team uit 25 personen. Naast de sportieve inspanning, moet er ook een inspanning geleverd worden om geld op te halen voor het doel. Teams doen dit door het organiseren van allerlei acties. Denk hierbij aan het inpakken van boodschappen, het wassen van auto's, het houden van collectes en het zoeken naar sponsors. Ook zijn de leden van een team verplicht Roparun loten te verkopen waarvan de opbrengst ten goede komt aan het doel.

- Welzijn: - Het Vlinderfonds ondersteunt maatschappelijke initiatieven en concrete projecten in de kernen van de gemeente Lingewaard.

Reactie toevoegen