Stichtse Vecht

Gemeente
Stichtse Vecht
Vechtstreek
Utrecht

Oud-Zuilen-MSD-20110109-224105_0.jpg

Stichtse Vecht, Oud-Zuilen

Stichtse Vecht, Oud-Zuilen

Maarssen-MSD-20110109-224204_0.jpg

Stichtse Vecht, Maarssen

Stichtse Vecht, Maarssen

Loenen-aan-de-Vecht-MSD-20110127-225160_0.jpg

Stichtse Vecht, Loenen aan de Vecht, Oud Over, Glashut

Stichtse Vecht, Loenen aan de Vecht, Oud Over, Glashut

MSD-20110109-224045_0.jpg

Stichtse Vecht, Loenenersloot

Stichtse Vecht, Loenenersloot

Nigtevecht-dorp-MSD-20101215-217934.jpg

Stichtse Vecht, Nigtevecht

Stichtse Vecht, Nigtevecht

Stichtse Vecht

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Stichtse Vecht.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Stichtse Vecht.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Stichtse Vecht.

Terug naar boven

Status

- Stichtse Vecht is een gemeente in de provincie Utrecht, in de regio Vechtstreek.

- De gemeente Stichtse Vecht is per 1 januari 2011 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen.

- De gemeente Stichtse Vecht onderkent 12 kernen: Nigtevecht, Vreeland, Loenen aan de Vecht, Loenersloot, Nieuwersluis, Nieuwer Ter Aa, Breukelen, Kockengen, Maarssen-dorp, Maarssenbroek, Tienhoven/Molenpolder en Oud-Zuilen.

- Verder zijn er in de gemeente nog de buurtschappen Kerklaan en Oud-Over (onder Loenen aan de Vecht), Mijnden (grotendeels onder Nieuwersluis, deels onder Loenen aan de Vecht), Oukoop (onder Nieuwer Ter Aa), Oud Aa, Kortrijk en Scheendijk (onder Breukelen), Gieltjesdorp, Portengen, Portengensebrug, Laag-Nieuwkoop en Spengen (onder Kockengen), Maarsseveen (onder Maarssen) en Oud-Maarsseveen (onder Tienhoven). Verder staat in de Topografische atlas Utrecht (1) nog een buurtschap Nieuwerhoek onder Loenen aan de Vecht, maar in werkelijkheid is dit een landgoed dat verder nergens als buurtschap wordt beschouwd. Inclusief de buurtschappen komen wij daarmee tot 27 plaatsnamen in de gemeente Stichtse Vecht.

- De hoofdplaats van de gemeente Stichtse Vecht is Maarssen(-dorp).

- Foto´s van de plaatsnaamborden in de gemeente Stichtse Vecht.

- Plattegrond van de gemeente Stichtse Vecht.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Door inwoners zijn in totaal 376 verschillende namen ingebracht als suggestie voor de naam van de nieuwe gemeente. De meest scorende namen waren: Niftarlake/Nifterlake (44x), verschillende ‘Vechtstreek’-varianten (49x), Stichtse Vecht/Stichtsevecht en Utrechtse Vecht (24x), varianten op ‘Vechtstroom’ (33x), varianten op de ‘Vecht’ en ‘Dorpen’ (43x), varianten op ‘Vecht’ en ‘Stede(n)’ (70x), varianten rond het getal ‘Drie’ (31x), varianten op ‘Vecht’ en ‘Land’ (27x), varianten op ‘Vecht’ en ‘Oevers’ (43x). De Stichting Duurzame Vechtstreek i.o., een open platform waarin o.a. historische kringen en bewonersorganisaties gebundeld zijn, is om advies gevraagd. De stichting adviseerde unaniem te kiezen voor de naam: ‘Stichtse Vecht’. De stichting was van mening dat, gezien het grote aantal inzenders (780 van 902 = 86,5%) dat de Vecht als onderdeel van de gemeentenaam noemde, maar ook omdat de Vecht de verbindende factor is tussen de 3 gemeenten, die naam in de naam van de nieuwe gemeente moet voorkomen. Verder stelt de stichting in haar advies dat de meeste inwoners het cultuurhistorisch erfgoed en het Vechtlandschap als de waardevolle eigenschappen van hun woon- en leefomgeving beschouwt en dat daaraan in de naam ‘Stichtse Vecht’ recht wordt gedaan. Ook stelt de stichting dat de naam ‘Stichtse Vecht’ precies aangeeft om welk gebied het gaat; Het Sticht / Sticht Utrecht (en daarbinnen eigenlijk het Nedersticht) is de oude naam voor de provincie Utrecht en Het Sticht vormt de noordgrens van de nieuwe gemeente. Het in de gemeentenaam opnemen van het woord ‘Utrecht’, wat soms als onderscheidend element wordt gebruikt omdat er ook elders in het land nog een rivier is met die naam, wordt zodoende vermeden. De naam ‘Stichtse Vecht’ voldoet aan de gestelde criteria: is onderscheidend, communicatief sterk en gemakkelijk uit te spreken.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Stichtse Vecht ligt NW van Utrecht, ZO van Abcoude, rond de A2 en rond de rivier de Vecht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Stichtse Vecht heeft ca. 25.000 huizen met ca. 64.000 inwoners en is daarmee sinds 2011 qua grootte de 3e gemeente van de provincie Utrecht (na Utrecht en Amersfoort).

Terug naar boven

Geschiedenis

Zie bij de kernen. Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de kernen van de gemeente Stichtse Vecht, kunt u ook terecht bij Regionaal Historisch Centrum (RHC) Vecht en Venen, een samenwerkingsverband op archiefgebied tussen de gemeenten Stichtse Vecht, De Ronde Venen, De Bilt en Weesp.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Toekomstvisie gemeente Stichtse Vecht (2013). In vervolg daarop verschijnt,  zo te zien in 2015, de visie Focus op (over)morgen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Cultuurfestival Stichtse Vecht (op een zaterdag begin juni).

- De Vechtse Vaarparade (op een zaterdag in september) is een avond-tocht met fraai verlichte schepen over de Vecht, langs de kernen in de gemeente Stichtse Vecht.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Stichtse Vecht.

- Omroep RTV Stichtse Vecht.

Reactie toevoegen