Maarssenbroek

Plaats
Dorp
Stichtse Vecht
Vechtstreek
Utrecht

Maarssenbroek plaatsnaambord [640x480].jpg

Op een enkel, goed verstopt plaatsnaambord wordt Maarssenbroek nog aangegeven

Op een enkel, goed verstopt plaatsnaambord wordt Maarssenbroek nog aangegeven

Maarssenbroek richtingbord [640x480].jpg

Op richtingborden wordt Maarssenbroek tegenwoordig als Maarssen-Broek gespeld, maar in de praktijk wordt doorgaans nog de spelling Maarssenbroek aangehouden

Op richtingborden wordt Maarssenbroek tegenwoordig als Maarssen-Broek gespeld, maar in de praktijk wordt doorgaans nog de spelling Maarssenbroek aangehouden

Maarssenbroek

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Maarssenbroek.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Maarssenbroek.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Maarssenbroek.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Maarssenbroek.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Maarssenbroek (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Maarssenbroek is een kern in de provincie Utrecht, in de regio Vechtstreek, gemeente Stichtse Vecht. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1811. In 1812 over naar gemeente Maarssen*, in 1818 afgesplitst van gemeente Maarssen tot wederom zelfstandige gemeente, per 8-9-1857 weer over naar gemeente Maarssen, in 2011 over naar gemeente Stichtse Vecht.
* Maarssenbroek is op dat moment een gemeente met 19 gezinnen en is op het gebied van politie en brandweer, kerk en kerkhof, onderwijs en winkels geheel afhankelijk van Maarssen. Daarom vonden de Fransen, die toen de baas waren in ons land, het raadzaam om deze gemeente bij de gemeente Maarssen onder te brengen. Na het vertrek van de Fransen wordt deze maatregel opgeheven en wordt Maarssenbroek in 1818 weer een zelfstandige gemeente.

- Het is lastig hoe je Maarssenbroek moet noemen: vanouds was het een buurtschap, maar sinds de nieuwbouw van de jaren zeventig is het een forse wijk (23.000 inwoners), groter dan de hoofdplaats Maarssen zelf (15.000 inwoners), dus om het nu een wijk van Maarssen te noemen... Overigens wordt het in het algemeen wel zo beschouwd. Voor een dorp is het ook wel wat fors en het heeft meer stedelijke dan dorpse kenmerken. Dus het neutrale 'kern' lijkt ons het meest passend. De nieuwe gemeente Stichtse Vecht benoemt Maarssenbroek zelf ook als een van de (12) 'kernen' in de gemeente, hoewel het, ondanks dat het de grootste kern van de gemeente Stichtse Vecht is, geen eigen postcode en plaatsnaam heeft in het postcodeboek en in de gemeentelijke Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG); voor de postadressen ligt het daarom 'in' Maarssen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1219 Marsnebruoke, 1280-1287 Marserbroec.

Naamsverklaring
Samenstelling van broek 'broekland, drassig grasland (zie Broek) en de plaatsnaam Maarssen.(1)

Spelling
Op recent geplaatste richtingwijzers in de omgeving wordt de kern aangeduid als Maarssen-Broek, en het dorp Maarssen als Maarssen-Dorp. Maar in allerlei media, zoals in krantenartikelen en op websites, wordt toch doorgaans nog wel de spelling Maarssenbroek aangehouden.

Terug naar boven

Ligging

Maarssenbroek ligt direct W van Maarssen en ligt ingesloten door de vaart de Haarrijn (en daarmee de grens met de voormalige gemeente Breukelen) in het NW, de A2 in het W, de Zuilense Ring (N230) en bedrijventerrein Lage Weide in het ZO en het Amsterdam-Rijnkanaal in het NO.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1514 omvat Maarssenbroek 9 huizen. In 1840 heeft deze gemeente 22 huizen met 136 inwoners. Tegenwoordig heeft Maarssenbroek ca. 9.000 huizen met ca. 23.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Voordat er werd begonnen met de nieuwbouw in Maarssenbroek in de jaren zeventig, was het een dunbevolkt landelijk gebied met slechts een 10-tal boerderijen waarvan de meeste langs de Maarssenbroeksedijk lagen. Verder was er nog de Nieuwe Stationsweg met een aantal twee onder één kap woningen.

Begin jaren zestig zijn er plannen geweest om een deel van de Maarssenbroekse Polder om te toveren tot een groot industrieel complex. Dit is niet door gegaan. Midden jaren zestig worden Nieuwegein en Houten door de overheid aangewezen als toekomstige groeikernen. Er deden geruchten de ronde dat ook Maarssenbroek als groeikern zou worden aangewezen, wat de grondprijzen in het gebied al snel opdreef, versterkt door aankopen van speculanten. Ook de gemeente Maarssen heeft er toen veel grond gekocht in de hoop op een groeikern-status. Die status is echter niet toegekend. 'Met de rug tegen de muur' door de hoge rentelasten van de grond, heeft de gemeente Maarssen toen toch de wijk Maarssenbroek gebouwd. De bouw begon in 1972.

Maarssenbroek, in feite een forensen- en satellietstad van de grootstedelijke agglomeratie Utrecht, bestaat uit 14 wijken, waarvan de straatnaam gelijk is aan de wijknaam en die allemaal eindigen op -spoor, -stede of -kamp. Het centrum, tevens het centrum van heel Maarssen maar ook interlokaal knooppunt, is de wijk Bisonspoor. Bisonspoor is een grote wijk waarin kantoren en woningen gevestigd zijn in torengebouwen, bovenop het overdekte winkelcentrum Bisonspoor. Verder is aan de rand van Bisonspoor ook het NS-station, gevestigd in een groot multifunctioneel gebouw.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2013 is de nieuwe multifunctionele accommodatie Safari gerealiseerd, met een bibliotheek, sporthal, zwembad, jongerencentrum en 45 appartementen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Skeelerronde Maarssenbroek (september).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Kinderboerderij Otterspoor is vrijwel het gehele jaar geopend, van 10-17 uur, en gratis toegankelijk.

- Langs het Superspeelspoor en naast kinderboerderij Otterspoor vind je Milieu Educatief Centrum (MEC) Maarssen (Reigerskamp 197). Het MEC is het hele jaar geopend op woensdag van 13.30-16.30 uur en verder op afspraak. Op woensdagmiddag kunnen kinderen van 5 t/m 12 jaar binnenlopen om een natuurkwartiertje uit te voeren, onderzoek te doen in het jeugdlab, je vondst in de vindselkast te leggen of in de moestuin te werken. Soms kun je een tentoonstelling bezoeken. Toegang is gratis, maar voor sommige activiteiten vragen ze een bijdrage en/of moet je je aanmelden. Je kunt ook je kinderfeestje bij hen vieren. Voor scholen en kinderopvangorganisaties zijn lesmaterialen beschikbaar. Zij kunnen ook deelnemen aan tentoonstellingen en excursies.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Kameleon. - Basisschool Franciscus.

- Samen met ongeveer 1500 andere groepen in het land maakt Scouting Marsua deel uit van Scouting Nederland. Scouting staat voor samenwerken, avontuur, ontplooiing, respect voor elkaar en voor je omgeving. Het is een leuke vrije tijdsbesteding voor kinderen en jongeren.

Maarssenbroek heeft 14 wijken, die allemaal een eigen site hebben:
- Antilopespoor.

- Bisonspoor.

- Bloemstede.

- Boomstede.

- Duivenkamp.

- Fazantenkamp.

- Kamelenspoor.

- Pauwenkamp.

- Reigerskamp.

- Spechtenkamp.

- Valkenkamp.

- Waterstede.

- Zebraspoor.

- Zwanenkamp.

Reactie toevoegen