Nieuwer Ter Aa

Plaats
Dorp
Stichtse Vecht
Vechtstreek
Utrecht

Nieuwer-ter-AA-MSD-20110128-225171_0.jpg

Nieuwer Ter Aa, Hervormde kerk

Nieuwer Ter Aa, Hervormde kerk

Nieuwer ter Aa (2).JPG

Tekst en uitleg bij de Hervormde kerk van Nieuwer Ter Aa

Tekst en uitleg bij de Hervormde kerk van Nieuwer Ter Aa

Nieuwer ter Aa (3).JPG

Het beschermde dorpsgezicht van Nieuwer Ter Aa

Het beschermde dorpsgezicht van Nieuwer Ter Aa

nieuwer_ter_aa_2.jpg

Het doodlopende Honderdsche Laantje in Nieuwer Ter Aa loopt direct langs de oostkant van het dorp naar het noorden

Het doodlopende Honderdsche Laantje in Nieuwer Ter Aa loopt direct langs de oostkant van het dorp naar het noorden

nieuwer_ter_aa_3.jpg

Het Honderdsche Laantje in Nieuwer Ter Aa volgt het riviertje de Aa, dat je links op de foto ziet

Het Honderdsche Laantje in Nieuwer Ter Aa volgt het riviertje de Aa, dat je links op de foto ziet

nieuwer_ter_aa.jpg

Dorpsgezicht van Nieuwer Ter Aa, vanaf de Kerklaan ten westen van het dorp

Dorpsgezicht van Nieuwer Ter Aa, vanaf de Kerklaan ten westen van het dorp

Nieuwer Ter Aa

Terug naar boven

Status

- Nieuwer Ter Aa is een dorp in de provincie Utrecht, in de regio Vechtstreek, gemeente Stichtse Vecht. T/m 31-3-1963 grotendeels gemeente Ruwiel, deels gemeente Loenersloot. Per 1-4-1964 over naar gemeente Breukelen, in 2011 over naar gemeente Stichtse Vecht.

- Onder het dorp valt ook de buurtschap Oukoop. De buurtschap Oud Aa, ZW van het dorp, valt voor de postadressen onder het dorp Breukelen, maar wij vermoeden dat het in de praktijk gezien de ligging wellicht meer banden heeft met het dorp Nieuwer Ter Aa.

Terug naar boven

Naam

Spelling
In de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) - waar een raadsbesluit aan vooraf is gegaan - staat de spelling Nieuwer Ter Aa, met hoofdletter T. Op de - even zeer - officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) staat de plaatsnaam echter met kleine letter t. De spelling 'Ter' is de juiste, omdat het dorp oorspronkelijk Ter Aa heette, en dat ook met hoofdletter werd geschreven.

Oudere vermeldingen
Ter Ade, Ter Aade, 1575/1608 Nuwer A, 1696 Ter Aa, 1840 Ter Aa.

Naamsverklaring
Genoemd naar de ligging aan de rivier de Aa, het verlengde van de Cromme Angstel. De toevoeging nieuw kennelijk ter onderscheiding van een naburig ouder Ter Aa, mogelijk hetzelfde plaatsje dat tegenwoordig Oud Aa genoemd wordt.(1)

Terug naar boven

Ligging

Nieuwer Ter Aa ligt NW van Breukelen, W van de A2, aan de rivier de Aa.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Nieuwer Ter Aa 15 huizen met 117 inwoners onder de gemeente Ruwiel en 11 huizen met 72 inwoners onder de gemeente Loenersloot. Totaal dus 26 huizen met 189 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vroeger stond hier het kasteel Huis Ter Aa. Het is in het 'rampjaar' 1672 door de Fransen verwoest.

Gemeentegrenzen
De grens tussen de gemeenten Loenersloot en Ruwiel liep dwars door het dorp Nieuwer Ter Aa. Het dorp behoorde tot 1964 voor ca. 35% tot de gemeente Loenersloot en voor ca. 65% tot de gemeente Ruwiel. Dit had tot gevolg dat bijvoorbeeld de kerk onder Ruwiel stond maar de pastorie onder Loenersloot. De exacte gemeentegrens binnen het dorp stond overigens niet vast omdat er tussen de processen-verbaal van grensbepaling der gemeenten Ruwiel (van 1818) en Loenersloot (van 1832), alsmede de kadastrale legger van laatstgenoemde gemeente van datzelfde jaar enkele verschillen hebben bestaan.

Zie verder Geschiedenis van Nieuwer Ter Aa in het tijdschrift van de Historische Kring Breukelen, 1993.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuwer Ter Aa heeft 4 rijksmonumenten.

- Nieuwer ter Aa heeft 3 gemeentelijke monumenten.

- De Hervormde (PKN) kerk (Kerklaan 2) is een eenbeukige laatgotische bakstenen kruiskerk uit 1475 met koor, lage dwarsarmen, uitgebouwde sacristie en toren. Houten tongewelf. In het koor een reeks gebrandschilderde ramen, wapens kwartieren van Reede. Groots opgezet ensemble van oksaal en orgel, rijk voorzien van snijwerk. Het Tweeklaviers orgel is in 1899 vervaardigd door de Engelse firma Forster & Andrews. - Foto's van het prachtig bewerkte kerkorgel. Klokkenstoel met klok van anonieme gieter uit 1676, diameter 101,3 cm. De kerk valt onder de Hervormde Gemeente Nieuwer Ter Aa.

- De kerk van de Gereformeerde Gemeente (Dorpsstraat 11) dateert uit 1930 en is in 1955 wegens brand gerenoveerd. De kerk heeft 130 zitplaatsen en heeft ongeveer evenveel leden, uit het dorp en de wijde omgeving.

- De bekende Oukoper Molen (want goed zichtbaar vanaf de A2) valt onder de buurtschap Oukoop en wordt daarom aldaar beschreven.

- De voormalige dorpsschool op Kerklaan 3 dateert uit 1900 en is in 2000 door de bekende ontwerpers Piet Boon en Marcel Wolterink verbouwd tot een luxueus herenhuis.

- Monumentale boerderijen, waaronder de rijksmonumenten:
Wilhelminastraat 7: langhuisboerderij uit 1837 met rieten dak.
Julianalaan 18: zeer fraai witgepleisterde boerenwoning Aanzicht, dwarstype met hoge opkamer, rieten dak.

- Gevelstenen in Nieuwer Ter Aa.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Toneelvereniging Nieuwer Ter Aa brengt jaarlijks in maart een nieuw stuk op de planken.

- Koningsdag met Oranjemarkt.

- Eind juni is er in Nieuwer Ter Aa een Fietsdriedaagse (woensdag t/m vrijdag). De start is telkens vanaf 18.30 uur bij Dorpshuis Ons Genoegen. De verrassende routes zijn geschikt voor jong en ouder. Volwassenen betalen 5,00 euro en kinderen 2,50 euro.

- Op een zaterdag in de 1e helft van december is er de Wintermarkt in het dorpshuis. Met tassen, accessoires, spellen, mozaïek, handgemaakte items, eten en drinken, spelletjesparcours voor de kinderen, sjoelwedstrijd voor tieners en volwassenen, en nog veel meer.

- Op een woensdag half december is er de Lichtjestocht. Alle kinderen worden uitgenodigd om mee te lopen met een (zelfgemaakte) lampion of lichtje (natuurlijk zijn tieners en volwassenen ook van harte welkom). De start is om 18.30 uur. Inwoners aan de route hebben hun tuinen en ramen mooi verlicht en versierd. Na afloop is er in het Dorpshuis warme chocolademelk, gesponsord door IJsclub Nooitgedacht.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsclub Nooitgedacht.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In 2015 is in Nieuwer Ter Aa een informatiebord met knooppunten van wandelroutes geplaatst bij de Koningslinde tegenover de grote speeltuin. Ook zijn de bijbehorende paaltjes met daarop de knooppunten in het dorp geplaatst. Het betreft een provinciaal project voor een wandelknooppuntensysteem dat is uitgerold door het Recreatieschap.

- Bij Dorpshuis Ons Genoegen kun je van april t/m oktober een kano huren waarmee je over het mooie riviertje de Aa kunt varen.

- Fiets- en voetveer De Aa over het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Nieuwer Ter Aa en Breukelen. - Reportage over het pontje.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Nieuwer Ter Aa, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's en ansichtkaarten van Nieuwer Ter Aa op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Nieuwer Ter Aa.

- Belangenorganisatie: - "Dorpsraad Nieuwer Ter Aa is opgericht door een aantal enthousiaste mensen om de kwaliteit van de leefbaarheid van ons dorp maximaal te maken en te houden. Daar is onder andere dorpshuis Ons Genoegen door ontstaan. De Dorpsraad werkt aan activiteiten van en voor het dorp, bijvoorbeeld het groen en grijs (struiken/gras en de wegen) en sluit dit met de gemeente kort. Zo is er ook elk jaar een schouw waarin gekeken wordt wat er wel en/of niet is gedaan met de wensen van de Dorpsraad en de dorpsgenoten. Minimaal 2 maal per jaar komt de groep grijs/groen met de betrokken mensen van de gemeente bij elkaar. De Dorpsraad vergadert maandelijks. Met ambtenaren en wethouders onderhouden zij contact over al wat ons dorp en het buitengebied aan gaat. Verder hebben zij jaarlijks een overleg met de andere organisaties in het dorp. Zo proberen we gezamenlijke projecten op te starten of aan te vragen. Ook de activiteiten, zoals het eten met de 50 plussers en alleenstaanden, en de koffie en spel ochtenden, worden door de Dorpsraad georganiseerd om de leefbaarheid te vergroten en voorzieningen van dit prachtige dorp te behouden."

- Dorpshuis+: - Wat voorheen een verenigingsgebouw was, is in 2010 door een grote verbouwing - met steun van Leader en met hulp van veel enthousiaste vrijwilligers uit het dorp - getransformeerd tot het multifunctionele Dorpshuis Ons Genoegen. Het gezegde "Waar een klein dorp groot in kan zijn", wordt hier wel waargemaakt. Voor een klein dorp als Nieuwer Ter Aa zijn er namelijk zeer veel activiteiten en faciliteiten gerealiseerd: In de sportzaal kunnen allerlei sporten worden beoefend, o.a. volleybal, gymnastiek, tafeltennis, judo. De zaal kan ook worden omgebouwd voor bijvoorbeeld een toneelavond of iets dergelijks. In de multifunctionele zalen kunnen vergaderingen worden gehouden en bijeenkomsten bijvoorbeeld t.g.v. een jubileum, verjaardag, bruiloft. Met of zonder catering.

Er is een Peuterspeelzaal ingericht met alle voorzieningen die daarbij horen. Deze zaal kan bij de multifunctionele zaal worden getrokken waardoor er meer ruimte ontstaat voor grotere evenementen. Er is een dokterskamer, ook geschikt voor fysiotherapie. Bloedprikpunt Saltro gebruikt ook een zaal voor het afnemen van bloed. En er is een afhaalpunt voor de bibliotheek. Er is een winkeltje / kleine supermarkt, met alle artikelen voor de eerste levensbehoeften, inclusief zuivel en streekproducten. Verder vind je er cadeau artikelen en wat speelgoed. Het winkeltje verkoopt ruim 1000 producten. En voor de prijs hoef je het niet te laten, want ze hanteren scherpe, gangbare prijzen.

Het dorpshuis beschikt ook over 4 kano's die vanaf april t/m oktober te huur zijn tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Je kunt varen over het riviertje de Aa en zo de mooie omgeving verkennen. Garage Vossestein heeft tegen een schappelijk tarief een auto beschikbaar gesteld voor de bewoners die niet over een auto beschikken. Verder zijn er activiteiten zoals maaltijden voor ouderen en alleenstaanden, koffie- en spel- ochtenden, een wintermarkt. En mensen die behoefte hebben aan enige vorm van hulp, kunnen bij een coördinator terecht en worden dan via een match aan hulp geholpen.

Het Oranje Fonds heeft in 2016 de onderscheiding 'Appeltje van Oranje' aan het dorpshuis toegekend. Jaarlijks wordt dat aan 3 initiatieven in het land toegekend die mensen bij elkaar brengen. Het dorpshuis heeft zich onder meer onderscheiden omdat het zelfredzaamheid bevordert en bemiddelt in hulpvragen en -aanbod. - Koningin Máxima is de prijs persoonlijk in Nieuwer Ter Aa komen uitreiken. - Interview met voorzitter van het dorpshuis Theo den Hertog n.a.v. het bezoek van koningin Máxima, door RTV Stichtse Vecht.

- Onderwijs: - School met de Bijbel.

- Sport: - osv NiTA (Ontspannings- en Sportvereniging Nieuwer Ter Aa) is opgericht in 1966. Een vereniging van en voor iedereen uit het dorp en omgeving, waar saamhorigheid hoog in het vaandel staat. Een club met veel vrijwilligers en een verscheidenheid aan sport en ontspanning, zoals voetbal, beachvolleybal, gymnastiek, trim, toneel en Oranjezaken. Tevens organiseert de vereniging kaart- en bingoavonden, evenals soundmix- en playbackshows. Ook de intocht van Sinterklaas is een jaarlijk terugkerend onderdeel de club. Clubhuis Het Draaipunt is het gebouw waar alles om draait, vernoemd naar de geuzennaam van het dorp, namelijk Draai.

Recentelijk is de binnenzijde van het clubgebouw compleet verbouwd. De accomodatie bestaat verder uit een kunstgras trainingsveld en een natuurgras hoofdveld, waar ze binnenkort hopen over te gaan naar kunstgras. Dit om meer gebruik te kunnen gaan maken van het veld omdat het nu, met in totaal 9 teams, bijna niet lukt om op zaterdagen volledige voetbalprogramma's af te werken. Ook kunnen zij beschikken over een sportzaal binnen 50 meter van de accomodatie. Hier, bij kunstgras en sportzaal, liggen nog meer mogelijkheden om de vereniging, nu en op termijn, uit te breiden. De vereniging heeft ca. 200 leden, waarvan een kwart uit de regio. 95 procent van de leden heeft een binding met Nieuwer Ter Aa. Veel komen er uit de kern Breukelen en hebben hun roots in het dorp.

- Veiligheid: - De vrijwillige Brandweer Nieuwer Ter Aa is opgericht in 1939. - "De brandweerpost op Dorpsstraat 19a voldeed niet meer aan de laatste bouwkundige- en ARBO-eisen. De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van de brandweer en gaat dus over de kazernes. Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is verantwoordelijk voor het personeel en materieel. Het is niet mogelijk om de bestaande brandweerkazerne te verbouwen. Het perceel is ook te klein voor nieuwbouw. De gemeente is daarom samen met de (VRU) op zoek gegaan naar geschikte nieuwe locaties. De nieuwe locatie moet voldoende ruimte bieden voor een extra opstelplaats voor een brandweerwagen. Het perceel op de hoek van de Dorpsstraat - Ter Aaseweg is als voorkeurslocatie naar voren gekomen. De ligging is centraal, dichtbij de A2. Op 3 juni 2019 heeft de gemeenteraad een positief besluit genomen over de locatiekeuze voor de brandweerpost. Aan de inwoners is een schetsontwerp getoond. Er zijn twee varianten getoond van hetzelfde schetsontwerp. De eerste variant toont de ingang van de brandweerpost aan de Dorpsstraatzijde. In de tweede variant is de hoofdingang aan de kant van het voetbalveld geplaatst. De overgrote meerderheid van de inwoners heeft de voorkeur gegeven aan de eerste variant.

De wensen van inwoners zijn geïnventariseerd. Deze zijn met de architect besproken en daar waar mogelijk verwerkt in het schetsontwerp. Voor de bouw van de nieuwe kazerne moet het kunstgrasveld deels worden verwijderd. Het grootste deel van het kunstgrasveld blijft echter gehandhaafd, waardoor de jeugd van het dorp hier gebruik van kan blijven maken. Ook de hoge hekken (ballenvangers) en lichtmasten worden verplaatst. In het nieuwe materieelspreidingsplan is voor Nieuwer Ter Aa een tweede specialisme opgenomen (grootwatertransport). Vanwege dit specialisme wordt het buitenterrein zwaarder uitgevoerd dan in eerste instantie was voorzien. De bouw is in november 2020 van start gegaan. Oplevering van de brandweerpost is gepland voor het tweede kwartaal van 2021." (bron: gemeente Stichtse Vecht)

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nieuwer Ter Aa, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen