Scheendijk

Plaats
Buurtschap
Stichtse Vecht
Vechtstreek
Utrecht

Scheendijk

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Scheendijk.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Scheendijk.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Scheendijk.

Terug naar boven

Status

- Scheendijk is een buurtschap in de provincie Utrecht, in de regio Vechtstreek, gemeente Stichtse Vecht. T/m 1817 gemeente Breukelen. In 1818 over naar gemeente Breukelen-Sint Pieters, in 1949 over naar gemeente Breukelen, in 2011 over naar gemeente Stichtse Vecht.

- De buurtschap Scheendijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Breukelen.

- Scheendijk heeft officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) en vormt dus een eigen bebouwde kom (los van de kern Breukelen).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1899 Scheendijk.

Naamsverklaring
Mogelijk een dijk langs een scheen 'scheiding', dat als toponiem ook bij Naarden voorkomt (ook scheeing of scheewateringe) en daar een water aanduidt dat de grens vormde tussen percelen met verschillende dijkplicht. Een kade opgeworpen tussen twee waterschappen heette een landscheiding. De dijk waaraan de buurtschap ligt wordt in 1746 vermeld als De Scheyding(1).

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Scheendijk ligt O van Breukelen, rond de lange rechte N-Z lopende weg Scheendijk. Het N van de Scheendijk loopt min of meer dood, in die zin dat u daar alleen linksaf kunt over de Proostdijweg naar de weg Zandpad, die O langs de Vecht loopt. In het Z komt de Scheendijk uit op Fort Tienhoven en de Nieuweweg aldaar, die richting O naar Tienhoven loopt en richting W naar Breukelen. De Scheendijk loopt zowel N als Z vanaf het eind van de Laan van Gunterstein.

- O van de Scheendijk ligt het plassengebied Trekgaten, onderdeel van de Loosdrechtse Plassen. Langs de oostgrens van dit gebied loopt N-Z de grens met de provincie Noord-Holland, gemeente Wijdemeren, kern Loosdrecht. In het verlengde van de Laan van Gunterstein loopt de weg De Meent tot het eind van het gebied Trekgaten en daarmee tot de grens met de provincie Noord-Holland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Scheendijk heeft ca. 130 huizen met ca. 320 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis buurtschap Scheendijk na 1940 in Tijdschrift Historische Kring Breukelen, 1995, nr. 1.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Gezien de ligging van Scheendijk aan de Loosdrechtse Plassen, is in dit gebied sprake van veel recreatiewoningen en jachthavens.

- Kievitsbuurt is een natuurgebied met trekgaten en legakkers.

Reactie toevoegen