Loenersloot

Plaats
Dorp
Stichtse Vecht
Vechtstreek
Utrecht

MSD-20110109-224058.jpg

Loenersloot, Stichtse Vecht, Utrecht

Loenersloot, Stichtse Vecht, Utrecht

Loenersloot-MSD-20110109-224039.jpg

Loenersloot, Stichtse Vecht, Utrecht

Loenersloot, Stichtse Vecht, Utrecht

Loenersloot-MSD-20110109-224052.jpg

Loenersloot, Stichtse Vecht, Utrecht

Loenersloot, Stichtse Vecht, Utrecht

Loenersloot-MSD-20110109-224053.jpg

Loenersloot, Stichtse Vecht, Utrecht

Loenersloot, Stichtse Vecht, Utrecht

UT gemeente Loenersloot in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Loenersloot in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Loenersloot in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Loenersloot

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Loenersloot.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Loenersloot.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Loenersloot.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Loenersloot (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Loenersloot is een dorp in de provincie Utrecht, in de regio Vechtstreek, gemeente Stichtse Vecht. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-3-1964. Per 1-4-1964 over naar gemeente Loenen, in 2011 over naar gemeente Stichtse Vecht.

- Wapen van de voormalige gemeente Loenersloot.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
918-948 kopie 11e eeuw Lonora laca, 1156 Lonreslothe, 1185 Lonreslote, 1840 Loendersloot.

Naamsverklaring
Samenstelling van het grondwoord slote 'sloot' (in concurrentie met het Oudnederlandse laca* 'waterloop', vergelijk Barlaque en Krimpen aan de Lek) en lônara 'van de bewoners van Loenen'. Zie ook Sloten. (1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Loenersloot ligt NW van Loenen aan de Vecht, W van Vreeland, O van de afrit Vinkeveen aan de A2, rond de provincialeweg Vreeland-Vinkeveen N201 (het oude dorp ligt Z ervan, het nieuwere deel N ervan), Z van Baambrugge en grenst in het O aan het Amsterdam-Rijnkanaal en de daarlangs gelegen spoorlijn Amsterdam-Utrecht. Loenersloot ligt aan de rivier de Angstel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Loenersloot 40 huizen met 303 inwoners, verdeeld in de buurtschappen Loenersloot 14/120 (= huizen/inwoners), Oukoop 15/111 en Nieuwer Ter Aa (deels) 11/72.

- Tegenwoordig heeft Loenersloot ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners, met dien verstande dat Nieuwer Ter Aa tegenwoordig een autonoom dorp is waar ook de buurtschap Oukoop onder valt. Die zijn tegenwoordig dus niet meer in Loenersloot begrepen.

Terug naar boven

Geschiedenis

'Gemeentehuizen' van Loenersloot en Ruwiel aan de Portengensebrug
De gemeenten Loenersloot en Ruwiel bezaten tot 1883 geen officieel gemeentehuis. Loenersloot hield haar vergaderingen al sedert onheuglijke tijden in een kamer van een logement aan de Portengensebrug, dat vanouds het ‘regthuis’ werd genoemd, terwijl Ruwiel tot dusverre haar vergaderruimte had in een kamer van een herberg aan dezelfde Portengensebrug. Overigens waren beide lokalen in strijd met art. 3 nr. 2 van de wet tot regeling van de kleinhandel in sterke drank. In 1883 verbouwde de gemeente Ruwiel een oud schoolgebouw in Nieuwer Ter Aa tot gemeentehuis. Loenersloot huurde vanaf 1884 een deel van dat pand zodat beide gemeenten vanaf dat jaar een gemeentehuis hadden, zij het dus gedeeld in één pand.

Religie
Loenersloot heeft nooit een kerk gehad. In 1908 komt er wel een kapel, de Hervormde Irenekapel. Deze is (wanneer is ons onbekend) gesloopt.

Nadere informatie over de geschiedenis van de gemeente Loenersloot vindt u in de Inventaris van de archieven van de voormalige gemeente Loenersloot 1663 - 1964.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De boogbrug in de N201 bij Loenersloot overspant het Amsterdam-Rijnkanaal en de naastgelegen spoorlijn. De brug is in 2014 vervangen door een nieuw exemplaar dat weer helemaal aan de eisen des tijds voldoet: een nieuwe boogconstructie, de doorvaarthoogte van de brug is verhoogd en de rijstroken zijn verbreed. Het installeren van de enorme brug was een hoogstandje: de brug is in delen van de fabriek naar Nigtevecht gevaren, aldaar samengevoegd tot één geheel en vandaar naar zijn plek gevaren en geïnstalleerd. - In deze timelapsvideo is te zien hoe de oude brug is verwijderd en de nieuwe brug is geïnstalleerd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Loenersloot heeft 31 rijksmonumenten, grotendeels betrekking hebbend op dan wel gerelateerd aan kasteel Loenersloot.

- Kasteel Loenersloot is een kasteel en ridderhofstad, gelegen aan de linkeroever van de Angstel. Het kasteel wordt in 1258 voor het eerst genoemd. Het bestond toen waarschijnlijk slechts uit een woontoren. In de 19e eeuw is de 13e-eeuwse woontoren geheel ommetseld en van kantelen voorzien. De andere delen van het kasteel dateren uit de 18e eeuw. In het hoofdgebouw van het kasteel is een collectie houten meubelen ondergebracht. Het kasteel bleef tot 1516 in de familie Van Loenersloot. Een van de telgen van die familie, Splinter van Loenersloot, "was een onrustig edelman, die het Sticht door zijne strooptogten gedurig kwelde", aldus Van der Aa (zie verder de link). Tegenwoordig is hier Stichting Utrechtse Kastelen gevestigd. Het kasteel is van april t/m oktober te bezoeken. Voor dagen en tijden zie de link. Een renovatie van kasteel Loenersloot is in 2013 gereed gekomen. Filmpje met een impressie van het interieur en exterieur van kasteel Loenersloot vóór de renovatie. - In 2012 is een Beheerplan Buitenplaats Loenersloot opgesteld. - Overigens is er ook nog een Huis Loenersloot, dat niet in Loenersloot ligt maar in Utrecht (Nieuwegracht 20).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kasteelmarkt Loenersloot (eind mei).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute park Kasteel Loenersloot (3 km).

Terug naar boven

Links

- Site van en over Loenersloot.

- Montessorischool Loenersloot - waar gezien de ondertitel 'voor de Vecht- en Angstelstreek' kennelijk ook kinderen uit omliggende dorpen naar school gaan - is een kleinschalige school gelegen in een landelijke omgeving in de dorpskern van Loenersloot. De school dankt haar bestaan aan een groep actieve ouders, die in 1985 de toenmalige kleuterschool hebben omgevormd tot een volwaardige basisschool. De school heeft aansluiting gezocht bij Montessorischool Pallas Athene in Amersfoort en is daar een nevenvestiging van. Het is een 'bijzonder neutrale school'. Bijzonder wil zeggen dat de school niet door de gemeente wordt bestuurd, maar door een stichting, waarvan het bestuur uit ouders bestaat. Neutraal wil zeggen dat de school geen specifiek geloof uitdraagt en dat iedereen welkom is. Naast de reguliere schoolfunctie biedt de school ook regelmatig onderdak aan andere dorpsactiviteiten.

Reactie toevoegen