Oud Aa

Plaats
Buurtschap
Stichtse Vecht
Vechtstreek
Utrecht

Oud Aa.JPG

In Oud Aa aangekomen, een straatnaambordje verder niets.

In Oud Aa aangekomen, een straatnaambordje verder niets.

Oud Aa (2).JPG

Mooi daar in Oud Aa.

Mooi daar in Oud Aa.

Oud Aa (3).JPG

Oud Aa mooi gelegen aan het riviertje de Aa.

Oud Aa mooi gelegen aan het riviertje de Aa.

Oud Aa (4).JPG

Boerderij  Veld Zicht in Oud Aa.

Boerderij Veld Zicht in Oud Aa.

Oud Aa

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Oud Aa.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Oud Aa.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Oud Aa.

Terug naar boven

Status

- Oud Aa is een buurtschap in de provincie Utrecht, in de regio Vechtstreek, gemeente Stichtse Vecht. T/m 1948 deels gemeente Breukelen-Nijenrode. In 1949 over naar gemeente Breukelen, in 2011 over naar gemeente Stichtse Vecht. Het N deel van de huidige buurtschap viel onder de gemeente Ruwiel. Dat ging per 1-4-1964 op in de gemeente Breukelen en in 2011 in de gemeente Stichtse Vecht.

- De buurtschap Oud Aa valt voor de postadressen onder het dorp Breukelen, hoewel geografisch gezien Nieuwer Ter Aa wellicht meer voor de hand zou liggen, aangezien dat dorp en de buurtschap beide in het buitengebied liggen W van de A2.

- De buurtschap Oud Aa heeft geen plaatsnaamborden. Het is wel aan een gelijknamige weg gelegen, zodat u dus aan de straatnaam in ieder geval nog kunt zien dat u in de buurtschap bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Spelling
De naam van deze buurtschap wordt soms met koppelteken geschreven, maar de straatnaam is op de straatnaambordjes en in het postcodeboek zonder koppelteken, dus kennelijk is dat de formele spelling, waaraan wij ons dus conformeren.

Oudere vermeldingen
12e eeuw A, 1498 Broekel ter Ouder A.

Naamsverklaring
Het grondwoord is het Oudnederlandse a(a), dat is ontstaan uit aha, dat op zijn beurt is ontstaan uit het Germaanse ahwô-* 'water'. De oude vermelding slaat ook op een water. Vergelijk De Aa en Ee.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oud Aa ligt rond de gelijknamige weg, W van Breukelen, W van de A2, ZW van Nieuwer Ter Aa. O van deze weg loopt de rivier de Aa. W van deze weg ligt de polder Groot en Klein Oud Aa. Wat in de 19e eeuw als buurtschap Oud Aa werd beschouwd, omvatte ook een deel van het huidige Portengen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 had het deel van de buurtschap Oud Aa onder de gemeente Breukelen-Nijenrode 59 huizen met 315 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap (= het deel langs de weg Oud Aa, vroeger viel ook een deel van Portengen e.o. er onder) ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

Voormalig kasteel Ruwiel en boerderij Groot Ruwiel
Van kasteel Ruwiel is slechts een omgracht, enigszins ovaal eiland met een diameter van ongeveer 35 meter over (halverwege de buurtschap en weg Oud Aa, direct O van het riviertje de Aa, op plattegronden te herkennen aan de 'uitstulping' aan de Aa). Op het terrein van de vroegere voorburcht staat nu boerderij Groot Ruwiel (huisnr. 34a), met in de gevel een wapensteen met de wapens van de familie Aeswijn en van Ruwiel met het jaartal 1591. - Nadere informatie over rijksmonument Groot Ruwiel.

Reactie toevoegen