Berg en Dal

Plaats
Dorp
Berg en Dal
Rijk van Nijmegen
Gelderland

berg en dal stollenberg [640x480].jpg

Berg en Dal Stollenberg

Berg en Dal Stollenberg

Berg en Dal

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotels in omgeving Berg en Dal.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Berg en Dal.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Berg en Dal (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Berg en Dal is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Rijk van Nijmegen, gemeente Berg en Dal. T/m 2014 grotendeels gemeente Groesbeek, deels gemeente Ubbergen. Beide delen hebben een eigen postcode, om de respectievelijke delen te kunnen herkennen, resp. 6571 en 6572. Voor de gemeentelijke basisregistratie BAG waren er administratief gezien 2 plaatsen Berg en Dal: 1 per gemeente. Per 1-1-2015 zijn die opgeheven en is er - wederom administratief gezien - '1 nieuw dorp Berg en Dal' opgericht.

- Het gebied Wylerberg valt tegenwoordig grotendeels onder Berg en Dal. Tot 1949 was dat nog Duits grondgebied. Zie daarvoor de beschrijving op de pagina Wyler(berg).

- Onder het dorp Berg en Dal valt ook de buurtschap Holdeurn (grotendeels, een klein deel van de buurtschap ligt onder de naam Hohldörn in Duitsland).

Terug naar boven

Ligging

Berg en Dal ligt ZO van Nijmegen, Z van Beek, N van Groesbeek. De gemeentegrens Groesbeek-Ubbergen liep hier vanuit Nijmegen gezien langs de Stollenbergweg, die noordelijk om het westelijke deel van Berg en Dal loopt. Na het eind van de Stollenbergweg liep de gemeentegrens verder langs de Oude Kleefsebaan richting Duitsland (Wyler).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In de Volkstelling van 1840 wordt Berg en Dal niet als kern genoemd. Er was toen ook nog niet echt sprake van een kern.

- Tegenwoordig heeft Berg en Dal ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Berg en Dal, kunt u terecht bij Stichting Heemkunde Berg en Dal, Bezoekadres: Nassaulaan 9, 6571 AC Berg en Dal, tel: 024-6842525.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Berg en Dal heeft 5 rijksmonumenten.

- Berg en Dal heeft 39 gemeentelijke monumenten, zijnde 35 in de voormalige gem. Groesbeek en 4 in de voormalige gem. Ubbergen.

- Het Afrika Museum biedt een aantrekkelijke combinatie van enerzijds een binnenmuseum met een fraaie collectie en anderzijds een buitenmuseum met een educatief en recreatief karakter. Het museum laat met inspirerende presentaties en speciale activiteiten bezoekers kennismaken met de rijkdom van Afrikaanse culturen.

- Gevelstenen in Berg en Dal.

Terug naar boven

Links

- Dorpsraad Berg en Dal.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Berg en Dal.

Reactie toevoegen