Heumen

Plaats
Dorp en gemeente
Heumen
Rijk van Nijmegen
Gelderland

gemeente_heumen_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Heumen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Heumen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Heumen

Terug naar boven

Status

- Heumen is een dorp en gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Rijk van Nijmegen.

- De gemeente Heumen is per 1-7-1980 vergroot met de gemeente Overasselt.

- De gemeente Heumen omvat naast het gelijknamige dorp verder nog de dorpen Malden, Nederasselt en Overasselt, een deel van het dorp Molenhoek, en de buurtschappen Blankenberg, Bovendorp, De Schatkuil, Ewijk, Heide, Molenhoek, Schoonenburg, Sleeburg, Valenberg, Vogelzang en Worsum. Dit zijn in totaal 5 dorpen en 11 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Heumen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Heumen.

- Onder het dorp Heumen valt ook de buurtschap Blankenberg. Voor de postadressen vallen een deel van het dorp Molenhoek en een deel van de buurtschap Bovendorp onder het dorp Malden.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Heumen ligt in het uiterste Midden-Zuiden van de provincie Gelderland, NW van de provincie Limburg en NO van de provincie Noord-Brabant. In het Z grenst de gemeente aan de rivier de Maas, door het O van de gemeente loopt het Maas-Waalkanaal en iets W daarvan ligt de A73. De gemeente ligt verder Z van de stad Nijmegen en de dorpen Alverna, Beuningen en Weurt, ZW van de dorpen Heilig Landstichting, Berg en Dal, Ubbergen en Beek, W van de dorpen Molenhoek (van het O en grootste deel ervan), Groesbeek, Breedeweg en De Horst, NW van de dorpen Mook, Katwijk, Cuijk, Vianen, Plasmolen, Middelaar en Milsbeek, N van de Kraaijenbergse Plassen en de dorpen Beers, Gassel en Escharen en de stad Grave, O van de dorpen Velp, Balgoij en Overlangel, ZZO van de stad Ravenstein en het dorp Neerloon en ZO van het dorp Wijchen. De hoofdplaats Malden ligt in het O van de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Heumen 191 huizen met 1.281 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 97/601 (= huizen/inwoners) en het dorp Malden 94/680. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 6.500 huizen met ca. 16.500 inwoners. Het gelijknamige dorp omvat ca. 630 huizen met ca. 1.580 inwoners, dit is inclusief de aantallen voor het in de gemeente liggende deel van het dorp Molenhoek, met ca. 90 huizen en ca. 230 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Kasteel
Tot 2016 is altijd aangenomen dat kasteel Heumen in de 14e eeuw is opgericht. In dat jaar heeft de Maldense archeologe Marijne Magnée aan de hand van vondsten uit opgravingen in 1980 ontdekt dat aan het kasteel een 12e-eeuwse verdedigbare woontoren, een 'donjon', vooraf is gegaan. Het kasteel is in 1595 door Spaanse troepen grotendeels verwoest. In 1790 is de ruïne gesloopt en een nieuw kasteel gebouwd, dat echter reedsa in 1809 ook is gesloopt. Daarna heeft geen herbouw meer plaatsgevonden. In de jaren dertig van de 20e eeuw is het kasteelterrein geëgaliseerd. In 1980 heeft uitgebreid archeologisch onderzoek plaatsgevonden op het kasteelterrein, waarbij de fundamenten zijn blootgelegd. Nadien is het terrein enigszins opgehoogd om het herkenbaar te maken.

Het in 2011 opgerichte Erfgoedplatform gemeente Heumen is een overkoepelend orgaan voor alle instanties in de gemeente die zich met erfgoed bezighouden.

Voor nadere informatie over de geschiedenis van dit dorp kun je terecht bij Stichting Heemkunde Malden. De stichting is opgericht in 1997 en heeft de volgende doelstellingen: het bevorderen van de belangstelling voor de geschiedenis van eigen omgeving, bewoners, gebruiken en heemkundig waardevolle overblijfselen; het behartigen van heemkundige belangen in de meest ruime zin van het woord; het beheer van het Gildeboek van 1726, dat gerestaureerd is en in bewaring is gegeven aan het archief te Nijmegen. Het werkgebied is de gehele gemeente Heumen, dat naast het gelijknamige dorp nog de dorpen Overasselt, Nederasselt en Malden omvat.

Het bestuur heeft als doel: het verzamelen en beheren van voorwerpen; het verzamelen van historische geschriften, dorps- en kadasterkaarten; het vastleggen en inventariseren van oudheden, folklore, foto’s, films en andere zaken van oud en nieuw Malden; het vastleggen van historische belevenissen van Maldenaren; het bijeenbrengen van gegevens op het gebied van de geschiedenis van Malden, genealogie, familiegegevens, oorlogsverhalen en kunst; het vastleggen van het dorps- en kerkgebeuren.

De stichting is gevestigd in de nieuwe bibliotheek te Malden (Broeksingel 2). De totale collectie is daar ondergebracht en je kunt via het systeem van de bibliotheek gebruik maken van het lenen van de boeken en tijdschriften van de stichting. Je kunt een bezoek brengen aan het documentatiecentrum of informatie inwinnen over de Werkgroep Genealogie en Bewoning. Er worden regelmatig lezingen georganiseerd over zeer gevarieerde onderwerpen. De fototentoonstelling kun je bekijken in het gemeentehuis te Malden. Ieder halfjaar wijzigt de stichting het onderwerp. Ze nodigen je graag uit om een keer een bezoek te brengen aan hun documentatiecentrum, misschien vind je daar gegevens waar je al jaren lang naar op zoek bent. De openingstijden van het documentatiecentrum zijn maandagmiddag van 14.00-16.00 uur en woensdagmiddag van 14.00-16.00 uur.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Keersluis Heumen in het Maas-Waalkanaal is in 2013 gereed gekomen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Heumen heeft 12 rijksmonumenten.

- Heumen heeft 8 gemeentelijke monumenten.

- Joannusmolen.

- Gevelstenen in Heumen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - CV De Raore Schutters.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2010 zijn de Maasheggen in de uiterwaarden van Heumen, Overasselt en Nederasselt hersteld. Het gaat om in totaal 12 km aan eeuwenoude vlechtheggen, die een bijzonder ecosysteem vormen waar verschillende zeldzame planten- en diersoorten voorkomen. Ook zijn poelen, bermen en bomen in de uiterwaarden hersteld.

- Wandelroutenetwerk in de gemeente Heumen exclusief Malden.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Heumen. - Nieuws van de gemeente op Facebook.

- Dorpshuis: - Dopshuis De Terp.

- Dorpsdichter: - Sinds 2017 heeft de gemeente Heumen een Dorpsdichter. Kleinkunstenaar en dichter Marjolein Pieks bekleedt het ambt.

- Dans: - Dancefun is de showdansvereniging uit Heumen. Jaarlijks presenteren zij nieuwe showdansen in Dorpshuis de Terp, die je kunt boeken voor verschillende festiviteiten.

- Sport: - Judovereniging Heumen.

- Overige verenigingen: - Het Sint Georgius Gilde uit Heumen stamt al van vóór 1445, maar tot deze tijd kan onderbouwd terug worden gegaan. De volledige naam van het Gilde is Sint Georgius en Catharina Gilde. Het Gilde is een echte broederschap en telt geen vrouwen onder haar leden. Het Gilde bestaat uit ca. 70 Gildebroeders en heeft tamboers, een vaandeldrager, vendeliers en vele geweer- en kruisboogschutters. Het uniform benadrukt via de witte blouse en de witte handschoenen de reinheid (eerlijkheid) van een Gildebroeder. De rode hes (de kleur van het bloed) verwijst naar de legende van het gevecht van Sint Joris (ook Georgius en Gregorius) met de draak. Op de hes is een symbool aangebracht van het martelrad waarop de Heilige Catharina miraculeus ontsnapte aan de dood. Net als andere Gilden heeft het Sint Georgius Gilde Dienstbaarheid, Broederschap en Trouw hoog in het vaandel staan.

Het Gilde is vooral actief bij het opluisteren van sociale evenementen binnen de gemeenschap van dorp en gemeente Heumen, maar ook daarbuiten worden regelmatig evenementen bezocht. Bij Kring- en / of Federatiedagen wordt deelgenomen aan de optocht, het defilé incl. massale (Brabantse) opmars, de historische tentoonstelling en schiet- / kruisboog- / vendel- en muziekwedstrijden (Gildetrom en bazuin). De Gildebroeders zijn er voor elkaar bij vreugdevolle dagen zoals een bruiloft waarbij een vendelhulde wordt aangeboden, alsook bij droevige dagen zoals een begrafenis, waarbij een Gildebroeder met Gilde-eer door de Gildebroeders ten grave wordt gebracht.

- Veiligheid: - Politie Heumen. - WhatsApp Buurtpreventie dorp Heumen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Heumen.

Reactie toevoegen