De Horst (Groesbeek)

Plaats
Dorp
Berg en Dal
Rijk van Nijmegen
Gelderland

de_horst_basisschool_op_de_horst_100_jaar_1914-2014.jpg

Basisschool Op De Horst in het dorp De Horst bij Groesbeek is opgericht in 1914 en heeft in 2014 dus het 100-jarig bestaan gevierd.

Basisschool Op De Horst in het dorp De Horst bij Groesbeek is opgericht in 1914 en heeft in 2014 dus het 100-jarig bestaan gevierd.

De Horst (Groesbeek)

Terug naar boven

Status

- De Horst is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Rijk van Nijmegen, gemeente Berg en Dal. T/m 2014 gemeente Groesbeek.

- Het dorp De Horst heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Groesbeek.

Het dorp had tot voor kort blauwe plaatsnaamborden (komborden) met alleen de eigen plaatsnaam erop. Maar vermoedelijk omdat mensen vanwege het in de vorige alinea geschetste regelmatig in het dorp Groesbeek naar een adres in het dorp De Horst zullen zoeken, heeft de gemeente in 2017, of wellicht al eerder, de borden vervangen door borden met de benaming 'Groesbeek De Horst', daarmee kennelijk aanduidend dat het de kern De Horst in de postale woonplaats Groesbeek betreft. Trachtend het in de vorige alinea geschetste probleem zo pragmatisch op te lossen. Eigenlijk had het dorp dus alsnog een eigen postcode en daarmee eigen postale plaatsnaam moeten krijgen, maar dat is administratief veel bewerkelijker en kostbaarder dan de borden veranderen. Dat was kennelijk de overweging.

Overigens geldt het in de vorige alinea's geschetste op identieke wijze voor buurdorp Breedeweg, dat hetzelfde lot heeft ondergaan.

- Je woont niet in maar op De Horst.

- Onder het dorp De Horst valt ook de buurtschap Plak.

Terug naar boven

Ligging

De Horst ligt O van Groesbeek en grenst in het O aan Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De Horst heeft ca. 500 huizen met ca. 1.250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Buurtschap De Horst wordt een dorp door de bouw van de kerk in 1928. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is het dorp het toneel van hevige gevechten tussen de Duitsers en de geallieerden. Als gevolg daarvan is vrijwel het hele dorp verwoest. De details daarvan kun je lezen - en horen, er zit ook een audio-fragment bij - onder de link.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De huidige RK kerk Heilig Hart van Jezus dateert uit 1952 en is de opvolger van de eerste dorpskerk uit 1928, die in 1944 door oorlogsgeweld is verwoest. De kerk is een gemeentelijk monument en is in 2001 aan de eredienst onttrokken.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging Net Aecht. - De optocht is hier op carnavalszaterdag (onder de link vind je foto's van de optocht 2017).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Wandelroute Ommetje rond De Horst (6,5 km).

- Na enkele jaren voorbereiden, lobbyen en fondsenwerven is in 2018 het vernieuwde Juffertjespad langs de Leigraaf in De Horst gereedgekomen. De Leigraaf is een kraakheldere beek met wisselende waterstanden en bijzondere planten en dieren. De bestaande brug heeft een facelift ondergaan en biedt nu weer een veilige oversteek voor jong en oud. Verderop is nog een tweede brug gemaakt, zodat ook de kleuters binnen schooltijd de natuur langs de Leigraaf kunnen ontdekken. Aan de nieuwe robuuste picknicktafel kunnen kinderen onderzoekjes doen. De tafel biedt tevens een mooie rust- en ontmoetingsplek voor inwoners en toeristen/recreanten.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Wouter van Eck toverde een kale maisakker in De Horst om tot een eetbaar paradijs. Nu staat hier de grootste collectie eetbare bomen, struiken en bloemen van ons land. Hij heeft het Foodforest Ketelbroek gedoopt. Het kwetsbare voedselbos is niet openbaar toegankelijk. Wel is bezoek op afspraak mogelijk, bijvoorbeeld middels deelname aan een rondleiding. - Zie ook de reportage over Foodforest Ketelbroek in het programma BinnesteBuiten (KRO/NCRV, september 2017).

Terug naar boven

Links / voorzieningen / verenigingsleven

- Nieuws: - Dorpskrant Ons Podium is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Belangenorganisatie: - Stichting Samen Op De Horst is opgericht in 2015.

- Dorpshuis: - Werkgroep 'Hart van De Horst' ontwikkelt anno 2020 plannen voor de toekomst van de kerk en omgeving. Vooralsnog is het plan om het verouderde dorpshuis De Slenk te slopen - op welke plek dan appartementen zouden kunnen komen of de basisschool - en de al jaren te koop staande kerk te hebestemmen tot dorpshuis, met een fraai plein erbij.

- Onderwijs: - Basisschool Op De Horst is opgericht in 1914 en heeft in 2014 dus het 100-jarig bestaan gevierd. De school voorziet ook in een peuterspeelzaal en BSO. In dit filmpje kun je mooi zien wat ze allemaal doen op deze basisschool. En dat is nogal wat. Naast de reguliere vakken leren de kinderen bijvoorbeeld tuinieren en muziek maken.

- Muziek: - Koor Vivace is opgericht in 1968 en omvat ca. 30 enthousiaste zingende leden in de leeftijd van ca. 25-50 jaar.

- Dansen:- Linedance The Stars.

- Sport: - Voetbalvereniging DVSG (= Door Vriendschap Sterk Groesbeek).

- DKV (Dames Korfbalvereniging) De Horst is opgericht in 1963. Ze hebben ruim 200 leden en 12 teams.

- Senioren: - KBO Groesbeek / De Horst.

- Overige verenigingen: - Schutterij Sint Hubertus is opgericht in 1928 en heeft ruim 300 leden, verdeeld over een 9-tal onderafdelingen. De schutterij heeft jaarlijks een aantal vaste activiteiten als het koningsschieten in augustus, de kermisfeesten in september en het Sint Hubertusfeest in november. Als lid van de Kring Rijk van Nijmegen en de Gelderse Federatie nemen ze minimaal tweemaal per jaar deel aan het Kring- respectievelijk Federatief Schuttersconcours. De onderafdelingen hebben naast de activiteiten van de schutterij ook hun eigen activiteiten. De schutterij heeft een eigen schuttersgebouw aan de Vendelierstraat in De Horst. Het gebouw is in 2010-2011 nieuw gebouwd en beschikt onder meer over een klein kaliber schietbaan en een kruisboogbaan in de kelder. Het bestuur van de schutterij werkt samen met de besturen van de onderafdelingen voortdurend aan de ontwikkeling van de vereniging. De uitdaging is om een vereniging met oude tradities en gebruiken met de huidige tijd mee te laten groeien, waarbij de tradities waar mogelijk in ere worden gehouden.

- Zorg: - Stichting Inn de Natuur wil mensen van 55+ met een lichte vorm van dementie en mensen die zich eenzaam voelen samen brengen om andere mensen te ontmoeten. Samen in een ontspannen sfeer activiteiten ondernemen in een natuurlijke omgeving. Elkaar ontmoeten. Aandacht voor elkaar. Contact met de natuur. Inn de Natuur richt zich op mensen die nog thuis wonen en die een dag van huis willen of die hun mantelzorger een dag moeten missen. Mantelzorgers en of andere betrokkenen kunnen ook deelnemen (eventueel met kleinkind) als dit past in het geheel van de dag. De activiteiten vinden plaats in het dorpshuis van De Horst.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van De Horst.

Reactie toevoegen