Kekerdom

Plaats
Dorp
Berg en Dal
Rijk van Nijmegen
Gelderland

kekerdom_hoog_water_1.jpg

Hoogwater in de Millingerwaard, met op de achtergrond o.a. de kerk van Kekerdom

Hoogwater in de Millingerwaard, met op de achtergrond o.a. de kerk van Kekerdom

kekerdom_hoog_water_2.jpg

Kekerdom, bij hoogwater in de Millingerwaard ligt het buitendijkse deel van Kekerdom met de voeten in het water

Kekerdom, bij hoogwater in de Millingerwaard ligt het buitendijkse deel van Kekerdom met de voeten in het water

kekerdom_kerk_e.o._met_laagwater.jpg

Zo ziet dit buitendijkse deel van Kekerdom er normaal gesproken uit, d.w.z.: als het geen hoogwater is (© Google)

Zo ziet dit buitendijkse deel van Kekerdom er normaal gesproken uit, d.w.z.: als het geen hoogwater is (© Google)

Kekerdom

Terug naar boven

Status

- Kekerdom is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Rijk van Nijmegen, gemeente Berg en Dal. T/m 2014 gemeente Ubbergen.

- Onder het dorp Kekerdom valt ook de buurtschap Haukes.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Kekerdom ligt Z van het dorp Doornenburg en de rivier de Waal, ZW van de samenvloeiing van deze rivier met het Bijlands en het Pannerdens Kanaal, de dorpen Pannerden, Aerdt, Herwen en Babberich en de stad Zevenaar, W van de dorpen Millingen aan de Rijn, Tolkamer en Lobith en het wijkdorp Tuindorp, NW van de Duitse plaatsen Keeken, Schenkenschanz en Düffelward, N van de plaats Niel in Duitsland, NO van de dorpen Leuth, Beek, Berg en Dal en Ubbergen, de stad Nijmegen en de plaatsen Zyffich en Wyler in Duitsland, ONO van het dorp Ooij en ZO van de dorpen Gendt, Haalderen en Bemmel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Kekerdom 53 huizen met 351 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 200 huizen met ruim 500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Kekerdom.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kekerdom heeft 2 rijksmonumenten.

- Kekerdom heeft 25 gemeentelijke monumenten.

- De RK Laurentiuskerk is een eenbeukig gebouw uit de 14e eeuw, overwelfd door kruisribgewelven waarvan de kapitelen rusten op korte schalkstukken. De kerk en de tegen de zuidzijde gebouwde, eveneens 14e-eeuwse sacristie zijn in 1835-'40 met een boogfries verhoogd, waarna in 1872 een neogotische toren verrees ter plaatse van een vorige uit 1837. Het koor is met oude steen opgetrokken in gotische trant. De kerk bezit o.m. een preekstoel, twee koperen kaarsenkroontjes, 17e eeuw, en een gotische koperen kandelaar. Op een orgelgalerij uit het eerste kwart 19e eeuw een orgel met hoofdwerk en onderpositief, in 1865 gemaakt door F.C. Smits. In 1982 gerestaureerd door de fa. Vermeulen. Het mechanisch torenuurwerk uit 1922 is later voorzien van elektrische opwinding. In 2012 is Stichting Vrienden van het Kerkje van Kekerdom opgericht, om dit bijzondere monumentale buitendijkse kerkgebouw te behouden. De Vrienden garanderen met hun bijdrage het onderhoud van het kerkgebouw en het Smitsorgel.

- Molen De Duffelt is in 1868 gebouwd (op de baard van de molen staat 1870). In 1872 krijgt de molen de naam 'Op hoop van Zegen'. Het gegeven dat de molen toen is gekocht door de pastoor van Millingen (Van Grinsven) zal daar de reden voor zijn. In de loop der jaren stond de molen bekend als de Kekerdomse molen. De huidige naam De Duffelt, op de baard van de molen vermeld als Duffelt, is gekozen bij de restauratie van 1977. De molen diende voor het vermalen van tarwe en rogge, dat de molenaar verkocht aan de vele bakkers in Kekerdom en Millingen. Andere inkomsten verkreeg de molenaar doordat de boeren tegen een afgesproken prijs het graan lieten malen tot veevoer. Tot in de jaren zestig stond in de molen een mengmachine, ook aangedreven door de wieken, om grote partijen graan voor de boeren te mengen voor (varkens)voer. Bijna iedereen had toen een varken thuis, dus de molenaar ging ook langs de deur om het voer bij de mensen thuis te verkopen.

Naast het malen van graan is de molen gebruikt als bakkerij, een groothandel in o.a. granen, kunstmest en bestrijdingsmiddelen, als woning en expositieruimte van antiek. In 1965 en in 1977 is de molen gerestaureerd, in de tussentijd was de molen in gebruik als woning. Bij de laatste restauratie is de molen in zijn originele staat teruggebracht en kan daardoor niet meer bewoond worden. Bij de molen staat ook een klein gebouwtje genaamd Stomert. Hoewel dit de verwachting wekt dat in dit gebouwtje ook een stoommachine heeft gestaan is dit niet waar. Hier heeft een elektrisch aangedreven koppel maalstenen in gestaan. Als er te weinig wind was, kon de productie hierop gedraaid worden.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het carnaval in dit dorp wordt verzorgd door carnavalsvereniging de Polderschuupers.

- Kekerdomse Kermis (laatste zondag van augustus).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kekerdom (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Kekerdom.

- Belangenvereniging: - Vitaal Kekerdom is een initiatief van betrokken inwoners die zich willen inzetten voor het vitaliseren van het dorp. Het doel hiervan is saamhorigheid te vergroten door elkaar gemakkelijker te ontmoeten, samenredzaamheid te vergroten en krachtiger te staan in een fusiegemeente met als resultaat dat (potentiële) inwoners er graag willen wonen. 'Samen betrokken bij een krachtig Kekerdom.'

- Onderwijs: - Vanuit een katholieke grondslag is Basisschool Sint Laurentius een school met een open karakter naar andere religies en levensbeschouwingen. Het is een school met een eigentijdse identiteit, geïnteresseerd in andere overtuigingen en meningen. Zij respecteren de levensvisie die kinderen van huis uit meekrijgen en maken ze daarnaast ook vertrouwd met de veelzijdigheid van onze samenleving op levensbeschouwelijk en cultureel gebied.

- Muziek: - Fanfare UNA (Uitspanning na Arbeid) is opgericht in 1899.

- Het Hartkoor is een dameskoor dat naar hartenlust levensliederen en smartlappen ten gehore brengt.

- Sport: - Voetbalvereniging Leuth-Kekerdom (VVLK).

- Overige verenigingen: - De in 1947 opgerichte Schutterij Eendracht Maakt Macht (EMM) is een veelzijdige vereniging met een tamboerkorps, een schietclub en vendeliers.

Reactie toevoegen