Winschoten

Plaats
Stad
Oldambt
Oldambt
Groningen

winschoten buitenvenne 1901 [640x480].jpg

Winschoten Buitenvenne 1901

Winschoten Buitenvenne 1901

winschoten_brouwerij.jpg

Winschoten, deze voormalige brouwerij uit 1865 is gelukkig behouden gebleven en herbestemd tot woning. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

Winschoten, deze voormalige brouwerij uit 1865 is gelukkig behouden gebleven en herbestemd tot woning. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

GR gemeente Winschoten in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Winschoten in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Winschoten in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Winschoten

Terug naar boven

Status

- Winschoten is een stad in de provincie Groningen, in de streek Oldambt, gemeente Oldambt. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2009. Het is de hoofdplaats van de gemeente Oldambt.

- Wapen van de voormalige gemeente Winschoten.

- Onder de stad Winschoten valt ook de buurtschap Oostereinde, een deel van de buurtschap Winschoter Hoogebrug en (het bebouwde gedeelte van) de buurtschap Winschoterzijl.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 ook Winschoot.

Terug naar boven

Ligging

De stad Winschoten grenst in het W aan Westerlee en Heiligerlee, in het NW aan Scheemda en buitengebied van Midwolda, in het N aan het Oldambtmeer en Blauwestad, in het NO aan Finsterwolde en Beerta, in het ZO aan Blijham en in het Z aan Oude Pekela, en ligt O van Meeden, Z van Midwolda en Oostwold, WZW van Bad Nieuweschans, W van Oudeschans, NW van Bellingwolde en NO van Nieuwe Pekela. Door het N van het stadsgebied loopt, N van de stadskern, de A7, van NW naar O. De stad heeft een kleine enclave, even N van het stadsgebied, in het N grenzend aan de Z enclave van Oostwold en in de overige windrichtingen grenzend aan Blauwestad.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Winschoten 454 huizen met 3.743 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 369/3.096 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Zuiderveen 24/218, Winschoter Hoogebrug (deels) 3/9, Winschoterzijl (deels) 1/12, Oostereinde 30/176 en Bovenburen 27/232. Tegenwoordig heeft de stad ca. 7.200 huizen met ca. 18.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze stad, kun je terecht bij de in 1977 opgerichte Stichting Oud Winschoten. Zij houdt iedere laatste vrijdag van de maand (behalve juni en juli) van 14-16 uur open huis op haar locatie aan de Johan Modastraat 5 (in de voormalige bibliotheek)..

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Winschoten heeft 48 rijksmonumenten.

- Molens: - Molen Berg. - Molen Dijkstra v/h Westerhuis. - Molen Edens v/h De Volharding.

- Gevelstenen in Winschoten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Middeleeuws Winschoten & Fantasy Festival (eind augustus, in 2018 voor de 5e keer) is een 3-daags evenement gevuld met muziek, vermaak en entertainment. Kampementen, spectaculaire optredens, workshops en 100% Full Contact Fighting. Ook is er een leuke markt en er zijn voldoende eet- en drinkgelegenheden. Een spektakel voor het hele gezin. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid op loopafstand van het evenement.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Speeltuinvereniging Sint Vitusholt bestaat al sinds 1957 en is voor vele generaties een begrip voor de Bomenbuurt, Winschoten en omgeving. De vereniging is de laatste jaren behoorlijk gegroeid. In 10 jaar tijd zijn er veel nieuwe speeltoestellen bijgekomen en het pand is uitgebreid en gemoderniseerd. Het ledenaantal staat nu op bijna 1000. Ook het aantal bezoekers aan de speeltuin neemt nog voortdurend toe. "Wauw! Wat een mooie speeltuin", wordt vaak al geroepen bij binnenkomst. Leuke speeltoestellen in de mooiste kleuren waar je vrolijk van wordt en die uitnodigen om te spelen. Ook voor kinderen met een lichamelijke beperking zijn er (aangepaste) speeltoestellen. Er is een terras met goed zicht op de speeltuin. Entreeprijs voor niet-leden is slechts €1,00 per persoon. Er is een kiosk met een ruim assortiment drank, snoep, ijs e.d.

Terug naar boven

Beeld

- Het Winschoter Stadsjournaal is een groep actieve filmers, die het wel en wee in en om de stad Winschoten vastleggen. De groep bestaat al bjina 50 jaar. Inmiddels is een filmarchief opgebouwd met meer dan 2.000 items en meer dan 250 filmproducties.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Winschoten (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Zorgboerderij De Vossenburght.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Winschoten Acacialaan en - idem Hofstraat.

Reactie toevoegen