Beerta

Plaats
Dorp
Oldambt
Oldambt
Groningen

beerta_speeltuin_t_speulparadies.jpg

Speeltuin 't Speulparadies in Beerta heeft de AD-Publieksprijs Beste Uitje van Nederland 2017 in de categorie speeltuinen in en uitdoor gewonnen. Ze hadden het hoogste rapportcijfer: een 9,3. Van harte gefeliciteerd! De inwoners zijn er terecht trots op.

Speeltuin 't Speulparadies in Beerta heeft de AD-Publieksprijs Beste Uitje van Nederland 2017 in de categorie speeltuinen in en uitdoor gewonnen. Ze hadden het hoogste rapportcijfer: een 9,3. Van harte gefeliciteerd! De inwoners zijn er terecht trots op.

beerta de tjamme 1968 [640x480].jpg

Beerta De Tjamme 1968

Beerta De Tjamme 1968

Beerta..jpg

 Beerta, bij de Bartholomeus kerk.

Beerta, bij de Bartholomeus kerk.

GR gemeente Beerta in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Beerta in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Beerta in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Beerta

Terug naar boven

Status

- Beerta is een dorp in de provincie Groningen, gemeente Oldambt. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1989. In 1990 over naar gemeente Reiderland, in 2010 over naar gemeente Oldambt.

- Bij de gemeentelijke indelingen van het napoleontische Koninkrijk Holland van 31 mei 1808 werden de dorpen Beerta, Nieuw-Beerta en Finsterwolde samengevoegd tot de gemeente Beerta, als uitvloeisel van de eerste Nederlandse Gemeentewet van 1807. Nadat Holland was geannexeerd in 1810, werd Finsterwolde in 1811 een afzonderlijke gemeente.

- Wapen van de voormalige gemeente Beerta.

- Onder het dorp Beerta vallen ook de buurtschappen Beersterhoogen en Ulsda en viel vanouds ook een deel van de buurtschap Winschoterzijl.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Beerta grenst in het W aan de O enclave van Blauwestad, in het NW aan Finsterwolde, in het O aan Nieuw Beerta, in het Z aan Oudeschans en Blijham en in het ZW aan Winschoten, en ligt O van ZW buitengebied van Finsterwolde (bij de buurtschap Ekamp), (de rest van) Blauwestad en Scheemda, ZO van Midwolda en Oostwold en W van Bad Nieuweschans. Door het uiterste Z van het dorpsgebied loopt de A7, van W naar O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Beerta 416 huizen met 3.189 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 218/1.575 (= huizen/inwoners), het dorp Nieuw-Beerta 88/753 en de buurtschappen Beersterhoogen 17/133, Ulsda 6/44, Zandhoogte en Kloostergare, samen 4/31, Winschoterzijl 2/19, Drieborg 6/33, Oudedijk 39/304, Kroonpolder 16/136, Stads-Polder 11/101, Statenzijl 2/8 en Oude Zijl 7/52. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 850 huizen met ca. 2.150 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Beerta heeft 13 rijksmonumenten.

- De laatgotische Bartholomeuskerk is eigendom van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) en wordt door hen verhuurd aan Dorpsbelangen Beerta. Die betalen daar slechts een symbolisch huurbedrag van 1 euro voor, maar anderzijds rijzen de stookkosten wel de pan uit, zeker in relatie tot het beperkte gebruik dat nu van de kerk wordt gemaakt. Naast het gebruik door Dorpsbelangen worden er incidenteel recepties en concerten gehouden. SOGK heeft daarom anno 2017 plannen voor een grootscheepse verbouwing en herbestemming tot dorpshuis met brasserie en B&B. "Het wordt een prachtige, spectaculaire voorziening. We zijn er vol enthousiasme mee bezig. We gaan aan de slag met de vergunningen en fondsenwerving", aldus SOGK-directeur Peter Breukink anno februari 2017. (bron: Dagblad van het Noorden, 1-2-2017)

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In 2010 is een zelfbedienings-kabelpontje in de vaart gekomen vanuit de Hoofdstraat in Beerta, over de Reide, naar Blauwestad.

- Wil je een leuk en goedkoop dagje uit beleven met je kinderen dan is Speeltuin ’t Speulparadies een goede keus. Terwijl je geniet van een kop koffie/thee met appelgebak op het gezellige terras, spelen je kinderen op een geheel omheind speelterrein met o.a. kabelbaan, luchtkussen en avonturenpad. Daarbij hebben ze als enige dierenweide in het noorden naast geitjes, konijnen, kippen, etc. ook Alpaca’s. De speeltuin is het hele jaar geopend bij goed weer, maandag t/m vrijdag 9:30 tot 17:00 uur, zaterdag en zondag 13:00 tot 17:00 uur. Voor de prijs hoeft je het niet te laten; de entree per kind is slechts één euro en de ouders mogen gratis naar binnen. En ook de consumpties in de kantine zoals koffie/thee, snoep, chips, ijs en frisdrank zijn ouderwets schappelijk geprijsd.

De speeltuin heeft de AD-Publieksprijs Beste Uitje van Nederland 2017 in de categorie speeltuinen in en uitdoor gewonnen. Ze hadden het hoogste rapportcijfer: een 9,3. Een recensie van een inwoner: "Als inwoner van Beerta ben ik maar wat trots op deze speeltuin. Als we kinderen op bezoek hebben dan nemen we die altijd mee, en die willen er dan ook niet meer weg... Complimenten voor alle vrijwilligers die de kinderen een superdag bezorgen."

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsbelangen Beerta.

- Onderwijs: - Basisschool De Uilenburcht.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Beerta hervormd en - idem kerk.

Reactie toevoegen