Nieuwe Pekela

Plaats
Dorp
Pekela
Veenkoloniën
Groningen

nieuwe pekela groeten uit 1960 [640x480].jpg

Nieuwe Pekela Groeten uit 1960

Nieuwe Pekela Groeten uit 1960

GR gemeente Nieuwe Pekela in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Nieuwe Pekela in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Nieuwe Pekela in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Nieuwe Pekela

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Nieuwe Pekela.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Nieuw Pekela.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuwe Pekela (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Nieuwe Pekela is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Veenkoloniën, gemeente Pekela. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1989.

- Wapen van de voormalige gemeente Nieuwe Pekela.

- Onder het dorp Nieuwe Pekela valt ook de buurtschap Kruiselwerk. T/m 1989 viel ook een klein stukje van buurdorp Alteveer onder de gemeente Nieuwe Pekela. Bij de herindelingen van 1990 is dat deel middels grenscorrectie naar de gemeente Stadskanaal gegaan. Voor de postadressen valt onder Nieuwe Pekela ook het dorp Boven Pekela, met de bijbehorende buurtschappen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuwe Pekela heeft 20 rijksmonumenten.

- Molen De Zwaluw.

- Begraafplaats van de Lutherse gemeente.

- Het Kapiteinshuis Nieuwe Pekela is gevestigd in een in 1799 in opdracht van kapitein Kornelis Jans Boon gebouwde woning. In Nieuwe Pekela staan nog 3 oude Kapiteinshuizen op een rij. Eén daarvan is ingericht als museum om de herinnering aan de Pekelder zeevaart levendig te houden. Het Kapiteinshuis ontstond in een periode dat de Veenkoloniale Zeevaart een eerste bloeiperiode doormaakte. Turf was in 1800 al lang niet meer de belangrijkste bron van inkomsten voor de schippers. Uit de turfvaart had zich inmiddels de Veenkoloniale Zeevaart ontwikkeld. Men voer op bestemmingen rond de Oostzee, op Engeland en het Middellands Zeegebied. Zo passeerden in 1792 reeds 305 Pekelder schepen de Sont. Pekela stond daarmee op een goede tweede plaats. Amsterdam telde 534 passages en vanuit de stad Groningen passeerden 197 schepen de Sont. In het Kapiteinshuis maakt u kennis met de vele voorwerpen die herinneren aan de bloeiperiode van de Veenkoloniale zeevaart. Het huis heeft nog steeds de authentieke indeling met een betegelde voorkamer en hal. Bovendien zijn op de nabijgelegen begraafplaats van de Hervormde kerk nog enkele bijzondere graven te vinden die herinneren aan de zeevaart.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Nieuwjaarsduik.

- De Schutsemarkt (2e zaterdag in juni) is een begrip voor de Pekelder en omliggende bevolking. Deze jaarmarkt, met standhouders uit diverse windstreken en plaatselijke verenigingen, wordt omgeven door diverse activiteiten voor jong en ouder. Zoals live muziek, museum 't Kapiteinshuis is de gehele dag geopend, Ruitervereniging NIOP houdt op deze dag in het Boekhovenpark haar jaarlijkse Concours Hippique, en vele andere leuke activiteiten.

Terug naar boven

Beeld

- Slideshow met oude ansichtkaarten van Nieuwe Pekela en Oude Pekela.

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nieuw Pekela RK, idem Geref., idem Herv. en idem Luthers.

Reactie toevoegen