Nieuwe Pekela

Plaats
Dorp
Pekela
Veenkoloniën
Groningen

gemeente_nieuwe_pekela_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper.jpg

Gemeente Nieuwe Pekela anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Nieuwe Pekela anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Nieuwe Pekela

Terug naar boven

Status

- Nieuwe Pekela is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Veenkoloniën, gemeente Pekela. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1989.

- Wapen van de voormalige gemeente Nieuwe Pekela.

- Onder het dorp valt ook de buurtschap Kruiselwerk, en alleen voor de postadressen ook het dorp Boven Pekela, met de bijbehorende buurtschappen. T/m 1989 viel ook een klein stukje van buurdorp Alteveer onder de gemeente Nieuwe Pekela. Bij de herindelingen van 1990 is dat deel middels grenscorrectie naar de gemeente Stadskanaal gegaan.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Nieuwe-Pekela.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nieuwe Pekela grenst in het Z aan Boven Pekela, in het W aan Ommelanderwijk, in het NW aan Zuidwending, in het NO aan Oude Pekela en in het ZO aan Alteveer, en ligt O van Wildervank, OZO van Veendam, Z van Scheemda, ZW van Winschoten en Blijham, WNW van Wedde, NW van Onstwedde en Vlagtwedde, N van Stadskanaal en NO van Gieterveen, Gasselternijveen en Gieten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Nieuwe Pekela 555 huizen met 4.048 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.840 huizen met ca. 4.600 inwoners, dit is inclusief de aantallen voor het dorp Boven Pekela.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuwe Pekela heeft 20 rijksmonumenten.

- Molen De Zwaluw.

- Begraafplaats van de Lutherse gemeente.

- Het Kapiteinshuis is gevestigd in een in 1799 in opdracht van kapitein Kornelis Jans Boon gebouwde woning. In Nieuwe Pekela staan nog 3 oude Kapiteinshuizen op een rij. Eén daarvan is ingericht als museum om de herinnering aan de Pekelder zeevaart levendig te houden. Het Kapiteinshuis ontstond in een periode dat de Veenkoloniale Zeevaart een eerste bloeiperiode doormaakte. Turf was in 1800 al lang niet meer de belangrijkste bron van inkomsten voor de schippers. Uit de turfvaart had zich inmiddels de Veenkoloniale Zeevaart ontwikkeld. Men voer op bestemmingen rond de Oostzee, op Engeland en het Middellands Zeegebied.

Zo passeerden in 1792 reeds 305 Pekelder schepen de Sont. Pekela stond daarmee op een goede tweede plaats. Amsterdam telde 534 passages en vanuit de stad Groningen passeerden 197 schepen de Sont. In het Kapiteinshuis maak je kennis met de vele voorwerpen die herinneren aan de bloeiperiode van de Veenkoloniale zeevaart. Het huis heeft nog steeds de authentieke indeling met een betegelde voorkamer en hal. Bovendien zijn op de nabijgelegen begraafplaats van de Hervormde kerk nog enkele bijzondere graven te vinden die herinneren aan de zeevaart.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Nieuwjaarsduik.

- De Schutsemarkt (2e zaterdag in juni) is een begrip voor de Pekelder en omliggende bevolking. Deze jaarmarkt, met standhouders uit diverse windstreken en plaatselijke verenigingen, wordt omgeven door diverse activiteiten voor jong en ouder. Zoals live muziek, museum 't Kapiteinshuis is de gehele dag geopend, Ruitervereniging NIOP houdt op deze dag in het Boekhovenpark haar jaarlijkse Concours Hippique, en vele andere leuke activiteiten.

Terug naar boven

Beeld

- Slideshow met oude ansichtkaarten van Nieuwe Pekela en Oude Pekela.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuwe Pekela (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Muziek: - Groninger Christelijk Mannenkoor Albatros, voortgekomen uit de gelijknamige sigarenfabriek in Nieuwe Pekela, is opgericht in 1932. De initiatiefnemers hebben niet kunnen bevroeden dat het fabriekskoor van toen zou uitgroeien tot een mannenkoor met zangers uit de wijde regio, een koor dat inmiddels tot de nationale top mag worden gerekend. Een veel gevraagd en gewaardeerd ensemble. Het hoge niveau is mede de verdienste van dirigent Anton Stulp. Deze professional schenkt bijzonder veel aandacht aan de zangtechnische aspecten. Uitspraak, dynamiek, zuiverheid, ademtechniek enz. In 1972 is de voormalige Doopsgezinde kerk in eigendom verworven. Met veel zelfwerkzaamheid is de kerk veranderd in een uitstekende repetitie- en concertruimte. In 1984 is de vergader- en verblijfsruimte achter het bestaande gebouw gerealiseerd. In 2003 is de kerk volledig gerestaureerd.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nieuw Pekela RK, - idem Geref., - idem Herv. en - idem Luthers.

Reactie toevoegen